Fantastična čitaonica #52 // Kolson Vajthed: „Podzemna železnica“

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“
Kolson Vajthed je zanimljiva ličnost. Dobitnik je stipendije Makartur, nagrade fondacije Gugenhajm, i autor šest romana. Prvim romanom “The Intuitionist” iz 1999. započinje istraživanje rasnih problema koristeći blage fantazijske motive.

Sledeći, “John Henry Days” iz 2001 je istorijski roman o Džonu Henriju i njegovom nadmetanju do smrti od iscrpljenosti protiv parne mašine za zakivanje, i izgradnji pruge; doneo mu je nominaciju za Pulicerovu nagradu. “Apex Hides the Hurt” iz 2006 pristupa nesvakidašnjem problemu: promeni imena jednog grada i proces koji do toga dovodi. “Sag Harbor” iz 2009 se bavi rasnim i klasnim problemima odrastanja u istoimenom gradu. “Zone One” iz 2011. je nesvakidašnja zombi postapokalipsa, hvaljena zbog svoje originalnosti.

Roman “Podzemna železnica” (Underground railroad, 2016) i doneo je Vajthedu “Pulicera”, kao i Nagradu Artur Č. Klark za najbolji naučnofanastični roman objavljen u Velikoj Britaniji.  Žanrovski se može precizno odrediti kao alternativna istorija ali ćete ga naći na polici sa istorijskim romanima, iako je odmak od i tehnoloških dosega epohe i od ustanovljenih istorijskih događaja nemali. Spaja mnogo toga što smo videli u prethodnim romanima u jednu impozantnu celinu: rasnu tematiku, klasne sukobe, fanastični motiv koji funkcioniše o kao ovaploćena metafora i kao katalizator radnje koji dovodi do divergiranja od istorijskih događaja.

 

Roman je kod nas nedavno objavila “Laguna”:

Kora je robinja na plantaži pamuka u Džordžiji. Život je pakao svim robovima, no posebno je težak Kori. Odbačena čak i od svojih Afrikanaca, na pragu je zrelosti, gde je čekaju još veće muke. Kad joj Cezar, nedavno stigao iz Virdžinije, ispriča za podzemnu železnicu, njih dvoje reše da se izlože strašnoj opasnosti i pobegnu. Ne ide sve po planu – Kora ubija belog dečaka koji pokušava da je uhvati. Iako uspevaju da pronađu stanicu i odu na sever, potera ih goni.

Po Vajthedovoj genijalnoj zamisli, podzemna železnica nije samo metafora – mašinovođe i kondukteri rade u tajnoj mreži pruge i tunela pod južnjačkim tlom. Korina i Cezarova prva stanica je u Južnoj Karolini, u gradu koji im se isprva čini kao bezbedna luka. No ispod mirne površine krije se podmukao plan za crne žitelje. A što je još gore – za petama im je Ridžvej, zloglasni i neumoljivi lovac na robove. Primorana da ponovo beži, Kora kreće na mučno putovanje iz jedne u drugu državu u potrazi za pravom slobodom. Poput glavnog junaka Guliverovih putovanja, Kora se na svakoj deonici puta susreće s različitim svetovima – a njena je odiseja i kroz prostor i kroz vreme.

Vajthed je majstorski satkao sagu o Americi od brutalnog dovođenja Afrikanaca na njeno tlo do neostvarenih obećanja današnjice, briljantno dočaravajući neizrecive strahote crnaca iz vremena pre Građanskog rata. Podzemna železnica je u isti mah i priča o ženi nesalomive volje rešene da pobegne od užasa ropstva i bolno, moćno razmišljanje o prošlosti zajedničkoj svim Amerikancima.

Komentari