Diskusioni forum “PREFORMATIRANJE EVROPE I EVROPSKE UNIJE: POLITIČKE I IDENTITETSKE PROMENE”

Učestvuju: dr Jelena Vasiljević, dr Slobodan Janković, dr Dušan Dostanić

Projekat Evropske unije je već duži niz godina potresen ekonomskom krizom u značajnom broju članica (Grčka, Italija, Španija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Portugal), migrantskom krizom i stalno prisutnim manjkom demokratije.

Nakon Bregzita i dolaska Donalda Trampa na čelo SAD, procesi podela u okviru Unije su sve očigledniji, dok se nastavljaju loši odnosi sa Rusijom, Ukrajina se survava demografski i ekonomski, ostatak Balkana koji nije u Uniji dobija poruku da nije vreme za nova proširenja.

Reakcija na niz kriza i dugu vladavinu evrofila-globalista i miljenika krupnog kapitala izazvala je ogorčenje u brojnim državama Evrope i EU, što dovodi do jačanja snaga koje se zalažu za resuverenizaciju i povratak nacionalizma i patriotizma kao ključnih vrednosti u nošenju sa nizom problema koji more evropska društva.

U kom pravcu idu promene unutar Unije i šire na evropskom tlu, kakva je budućnost promena govoriće dr Stevan Gajić, naučni saradnik Instituta za evropske studije, dr Jelena vasiljević, naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teorija i dr Slobodan Janković, načelnik Centra za susedstvo i Sredozemlje Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

 

dr Jelena Vasiljević je naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, gde je i članica Grupe za studije angažovanosti. Doktorirala je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. U svojim istraživanjima bavila se problemima građanstva i državljanstva, politikom državljanstva u zemljama bivše Jugoslavije, debatama o kulturi i pravu, politikama sećanja i pamćenja, te istraživanjem medijskih narativa u kontekstu raspada Jugoslavije i sukoba iz 1990-ih. Trenutno se najviše zanima za problem političke dimenzije solidarnosti, kao i za odnos između pojmova solidarnosti, građanstva i novih modela političkog organizovanja. Radila je kao istraživačica i stipendistkinja na Univerzitetu u Edinburgu i na Univerzitetu u Gracu. Autorka je monografije Antropologija građanstva (Mediterran i IFDT, 2016).

 

dr Slobodan Janković, naučni saradnik, načelnik Centra za susedstvo i Sredozemlje Instituta za međunarodnu politiku i privredu (IMPP).

dr Slobodan Janković je gostujući predavač na Katedri za orijentalistiku Filoškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i na Masteru Geopolitika i međunarodna bezbednost, Univerziteta La Sapienza u Rimu (Master in Geopolitica e sicurezza globale, Facoltà di Scienze politiche, sociologia, comunicazione). Držao je predavanja na fakultetima u Bratislavi, kao i u Kjotu, Japan. Autor je više desetina naučnih studija na temu bliskoistočne politike, balkanskih granica i odnosa, migracija i savremene istorije Italije. Autor je monografije Angloamerička obmana (Catena Mundi 2017). Zamenik je urednika stručnog časopisa Međunarodna politika, IMPP i član više domaćih i stranih stručnih časopisa iz oblasti geopolitike i međunarodnih odnosa. Diplomirao je i magistrirao na državnim fakultetima u Rimu, a doktorirao 2014. na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu. Janković je član osnivač Centra za konzervativne studije, tečno govori srpski, italijanski i engleski. Oženjen, otac troje dece.

dr Dušan Dostanić rođen je 1981. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a tema njegove disertacije bila je Politička misao nemačkog romantizma. Stručno se usavršavao na Slobodnom univerzitetu Berlin, kao i na Univerzitetu u Pasauu. Zaposlen je u Institutu za političke studije. Do sada je učestvovao na više naučnih konferencija u zemlji i inostranstvu. Bavi se istorijom političkih ideja.

Komentari