Debata: LJUDSKA PRAVA I LJUDSKO DOSTOJANSTVO

Učestvuju: Jovana Jovanović, Andrija Šarenac, Georgije Jevrosimov, Marica Đurić
Organizacija: Centar za bioetičke studije i Dom omladine Beograda
Pojam ljudskog dostojanstva se kroz istoriju dosta menjao. Danas, u vreme velikog tehnološkog napretka, je više nego ikad potrebno precizirati značenje tog termina, jer je on neraskidivo povezan sa pojmom ljudskih prava koji je temelj Univerzalne deklaracije u bioetici o ljudskim pravima.

UNESKO katedra za bioetiku ove godine prvi put obeležava Svetski dan bioetike, a tema i program ovogodišnje proslave je isti za sve države. Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih studija  svih državnih Univerziteta u Srbiji. Pobednik debate će, pored pomenute pohvale, imati priliku da učesvovuje na svečanoj proslavi Svetskog dana bioetike u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 19.10.2016. Debatore i publiku na samom početku manifestacije pozdraviće director Centra za bioetičke studije prof. dr Vojin Rakić

Svi učesnici debate su pozvani da napišu esej na temu ‘’Šta podrazumevamo pod terminom ‘’dostojanstvo’’ u 21. veku? Esej treba da sadrži 0d 2000 do 2500 reči. Nagrada za najbolji esej, pored pohvale UNESKO katedre za bioetiku, je objavljivanje eseja na portalu Centra za bioetičke studije.

Biografije:
Jovana Jovanović, rođena  1995. godine u Beogradu.
Završila osnovnu školu Vuk Karadžić 2010. I upisala Medicinsku školu na Zvezdari, 2013. Volontirala na projektu Grab your future, 2014. Završila srednju školu i upisala Filozofski fakultet u Beogradu, gde idalje studira, na odeljenju za filozofiju. Volontira u centru za bioetičke studije.

Andrija Šarenac, rođen 24.04.1995 u Beogradu.
Završio osnovnu školu “Filip Višnjić” na Karaburmi i srednju školu “Prva Beogradska gimnazija” na Dorćolu. Ima osvojeno drugo mesto na republičkom takmičenju iz filozofije četvrtih razreda srednjih škola (Srpska filozofska olimpijada – SOFija). Učestvovao je na svetskoj filozofskoj olimpijadi (IPO – International Philosophy Olympiad) održanoj u Viljnusu u Litvaniji 2014. godine u organizaciji FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie). Zbog toga je u “Prvoj beogradskoj gimnaziji” bio dobitnik nagrade “Miloš Đurić” za izuzetne rezultate u oblasti humanističkih nauka. Student je druge godine osnovnih studija filozofije Filozofskog fakulteta – Univerziteta u Beogradu. Volonter je u Centru za bioetičke studije (CBS) od novembra 2015. Govori engleski jezik i poznaje nemački.

Georgije Jevrosimov, rođen 12.07.1992 u Novom Sadu.
Završio Srpsku gimnaziju u Budimpešti. Upisao Pravoslavni bogoslovski fakultet 2011. Godine. Trenutno je apsolvent. Bio je član Studentskog parlamenta PBF, bio je predsednik, a zatim student prodekan. Od septembra meseca 2015. je polaznik škole Susret vere i nauke na Pravnom fakultetu.
Volontira u mnogobrojnim udruženjima i učestvovao je na raznim seminarima koji se tiču religije i društva.

Marica Đurić, rođena 01.10.1995 u Užicu.
Nakon završene gimnazije, upisala je Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu. Kao učenik Užičke gimnazije učestvovala je na mnogim projektima. Projekat Connecting Classrooms, u okviru kog se bavila rešavanjem problema sa kojima se susreću srednjoškolci u Srbiji i partnerskim državama (u okviru projekta) Velikoj Britaniji i Slovačkoj, 2012-2014. Projekat Užičke gimnazije povodom dolaska i donacije ambasadora Romana Vaščuka, 2013. Takođe više puta bila angažovana od strane grada Užica prilikom vođenja raznih manifestacija posvećenim različitim kulturnim i istorijskim događajima.

Komentari