Debata: “DA LI JE PROŠIRENJE BUDUĆNOST EU?”

Ciklus: RAZUMEVANJE SVETA: GRAĐANIN EVROPSKE UNIJE
Govore: Kristijan Leken, profesor političkih nauka i direktor Centra za istraživanje međunarodnih odnosa Fakulteta političkih nauka u Parizu (CERI Sciences Po) i Jovan Teokarević, profesor političkih nauka na FPN. Ulaz slobodan, simultani prevod (srpski/francuski/engleski).

Francuski institut započinje ove godine novi ciklus debata “Razumevanje sveta” na temu “Građanin Evropske unije”. Prva debata postavlja veoma aktuelno pitanje “Da li je proširenje budućnost EU ?”

Trenutna ekonomska kriza i naročito kriza evra, do krajnjih granica dovode predstavnike dva suprotstavljena mišljenja o Evropskoj uniji: s jedne strane pobornike ideje da se treba vratiti modelu države-nacije, s druge strane pobornike federalnijeg i politički orijentisanog pristupa EU. U tom kontekstu, na koji način osmisliti proširenje Evropske unije? Kako se mogu oceniti najskorija dva proširenja, iz 2004. i 2008. godine, ali takođe i kakve su perspektive priključenja novih članica, posebno kada je u pitanju Srbija? Da li i na koji način proširenje osnažuje evropsku konstrukciju i da li je od koristi za građane?

Svoje viđenje pitanja proširenja izneće dva gosta, jedan koji dolazi iz zemlje koja je “nova” članica EU, drugi iz zemlje “starije” članice EU: gdin Mikulas Dzurinda, poslanik i bivši premijer Slovačke, i gdin Kristijan Leken, profesor političkih nauka i direktor Centra za istraživanje međunarodnih odnosa Fakulteta političkih nauka u Parizu (CERI Sciences Po).

U saradnji sa Domom omladine Beograda, Delegacijom Evropske unije, Evropskim pokretom u Srbiji, Fakultetom političkih nauka u Beogradu i CERI  sciences Po.

Ovaj ciklus debata dobio je podršku Lafarža.

Komentari