Debata “Ćutanje kao neophodan element dominacije”

Debata “Ćutanje kao neophodan element dominacije” biće održana 7. decembra u 19 časova u Domu omladine Beograda. Učesnici debate će biti autorka knjige “Familia grande” Camille Kouchner, Marc Crépon, francuski filozof, autor knjige “Smrtonosno ćutanje”, prof. dr Zorica Tomić, autorka knjige “Knjiga o ćutanju” i Zona Zarić, naučna saradnica pri Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i prevoditeljka knjige “Smrtonosno ćutanje”.

 

 

 

 

Akademska knjiga iz Novog Sada je objavila roman “Familia grande” o skandalu s incestom koji je pokrenuo društvene debate u Francuskoj i u celom svetu, jer autorka Kamij Kušner, kćerka poznatog francuskog lekara i političara Bernara Kušnera, u knjizi optužuje očuha, jednog od najpoznatijih francuskih politikologa i medijskih ličnosti Olivija Dijamela, za seksualno zlostavljanje njenog brata blizanca kada je imao 13–14 godina. Oko 300.000 knjiga “Familia grande” se u Francuskoj prodalo za mesec dana, a Dijamel je dao ostavku na svim funkcijama.

 

Ovo je priča o tajni koju je poznata pariska intelektualno-levičarska porodica čuvala više decenija. Otkriti je i sve uništiti, ili lagati da se ne izgubi naklonost oba roditelja, pitanja su koja pobuđuju otrovnu krivicu i graniče se sa smrću. Olivije Dijamel nagovorio je svoju žrtvu na ćutnju, a majka Evlin Pizije stala je u zaštitu supruga… Ovo je zapaljiva priča žene koja se najzad osmelila da ispriča nešto o čemu je familia grande dugo ćutala.

 

Kamij Kušner (Camille Kouchner, 1975) je univerzitetski profesor prava. “Familia grande” je njena prva knjiga.

Ova francuska književnica  gostovaće u Beogradu na poziv Akademske knjige, Francuskog instituta u Srbiji i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Komentari