Dan Taličnog Toma… i braće Dalton!

Program Centra za umetnost stripa: Tribina povodom proslave 70 godina „Taličnog Toma“ i izlaska desetog albuma u ediciji za kioske „Veselog četvrtka“, sa najavom nove biblioteke.
Učestvuju urednik Dušan Mladenović i moderator Zoran Stefanović — uz gosta iznenađenja.
Posetioci na poklon dobijaju treći broj časopisa Bzzzz! sa tematom o našem omiljenom kauboju.

Talični Tom među Srbima  u novom obliku

Beogradska izdavačka kuća „Veseli četvrtak“ objavila je 2010-2016. deset visokotiražnih strip-albuma serijala Talični Tom i time vratila kauboja bržeg od svoje senke na kioske u Srbiji nakon decenijskog odsustva. Ovu ediciju, u kojoj su kombinovane klasične i moderne epizode, uveličao je prevod legendarnog Đorđa Dimitrijevića, čoveka čiji je prevod zaslužan za uspeh maltene svih kultnih francuskih stripova objavljenih na jugoslovenskom tržištu u drugoj polovini 20. veka: Asteriks, Gaša, Umpah-pah, Valerijan, Bluberi…

U desetom tomu je nedavno kod nas objavljena epizoda „Čovek koji je ubio Taličnog Toma“ Matjea Bonoma, nepunih pola godine nakon premijere u Francuskoj. Povodom sedamdesete godine od objavljivanja prvog stripa o Taličnom, ovom mladom autoru ukazana je čast i date su mu odrešene ruke da napravi njegovu verziju usamljenog kauboja. Rezultat je upečatljivo umetničko delo lišeno karikaturalnog stila i humorističke note, kanonska priča o tome zašto je Tom cigaretu zamenio slamkom, ali pre svega najbolji strip iz 2016. godine po izboru publike međunarodnog festivala stripa u Angulemu.

Ovim desetim brojem kiosk izdanje albuma Talični Tom se zaključuje. Izdavač za kraj 2017. najavljuje pokretanje integralne edicije Biblioteka „Talični Tom“ kroz koju će objavljivati sve epizode serijala, počev od onih najranijih koje je Moris sam i crtao i pisao, a koje do sada nisu bile objavljene na srpskom jeziku.

 

_________________________
O CENTRU ZA UMETNOST STRIPA; BEOGRAD: Centar za umetnost stripa je programska celina, prva svoje vrste u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi. Centar u Domu omladine Beograda i kroz gostovanja organizuje delatnosti od kulturnog i društvenog značaja, a da su vezane za likovno pripovedanje i vizuelnu komunikaciju. Publici se nude predavanja, tribine, promocije, kursevi i radionice, stručno-naučni skupovi, festivali i konvencije, istraživanje, izdavaštvo, stručne procene i drugo. Ovo je zajednički poduhvat Udruženja „Svet stripa” iz Kragujevca, Doma omladine Beograda i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), sa brojnim partnerima u zemlji i inostranstvu — umetničkim, kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama.

Komentari