[30. BDŽF] Promocija knjige Vojislava Bubiše Simića “Neispričane priče”

U okviru pratećeg programa 30. Beogradskog džez festivala, 23. oktobra u 18 časova u Klubu Doma omladine Beograda biće održana promocija knjige „Neispričane priče“, velikana domaće džez scene Vojislava Bubiše Simića.

Vojislav Bubiša Simić je rođen 18. marta 1924. godine u Beogradu, gde je diplomirao dirigovanje na Muzičkoj akademiji. Kada je 1946. godine osnovao amaterski džez orkestar „Dinamo“, Vojislav Simić postaje utemeljivač prvog big benda u Srbiji.  Delom „Igra pod Šar-planinom“ (1962) obradio je tradicionalne narodne motive i tako postao prvi džez kompozitor u Srbiji koji je na ovakav način spajao ove muzičke žanrove.

Pečat na srpskoj džez sceni Simić je ostavio i kao dirigent džez orkestra RTV Beograda, a osim u džezu oprobao se i u drugim muzičkim žanrovima – simfonijskoj i horskoj muzici, muzici za decu, etno džezu. Sa orkestrom RTV Beograda Vojislav je proputovao Evropu i postigao velike uspehe, među kojima je i prva nagrada na Prvom evropskom džez festivalu u Žuan le Penu 1960. godine. Ovaj autor je jedan od retkih domaćih muzičara koji je svirao sa svetskim džez zvezdama kao što su Djuk Elington, Ela Ficdžerald i Kvinsi Džons.

Osim ključne uloge na domaćoj džez sceni Vojislav je bio gost dirigent u mnogim pozorištima i komponovao je muziku za brojne TV serije, igrane i dokumentarne filmove.

Prvu knjigu „Susreti i sećanja“ objavio je 2005. godine, a godinu dana kasnije napisao je novu knjigu „Veselo putovanje“ u kojoj je opisao nastupe sa džez orkestrom RTV Beograda širom sveta.

Vojislav Simić je bio predsednik Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja džez muzičara.

Komentari