DANAS JE MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

Od 1950. godine današnji dan, 10. decembar, širom sveta obeležava se kao Međunarodni dan ljudskih prava. Ujedinjene nacije su dve godine ranije (10. decembra 1948.) usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da prava čoveka ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. Tim dokumentom štite se građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

 

Dom omladine Beograda u svom radu, tokom 50 godina postojanja, zalaže se za jednakost po svim osnovama i poštovanje ljudskih i manjinskih prava, a posebnu pažnju obraća na proces obrazovanja mladih i podizanja svesti javnosti o važnosti ovih tema.

 

Ovaj centar kulture i obrazovanja izgrađen je na osnovama tolerancije, otvorenosti, antidiskriminacije, uvažavanja i poštovanja svih građana, a posebne aktivnosti ostvaruje u pogledu integracije svih grupacija u kulturni i javni život. U programske sadržaje DOB-a uključene su sve nacionalne manjine, kao i osobe sa invaliditetom, kojima su dostupni svi programski prostori.

 

U Domu omladine Beograda već nekoliko godina za redom, u saradnji sa Gej lezbejskim info centrom GLIC, održava se međunarodni festival LGBT filma „Merlinka. Šesto izdanje počelo je juče, retrospektivom filmova kanadskog režisera Ksavijera Dolana. Svečano otvaranje festivala planirano je za 11. decembar u 21 čas, a do 16. decembra publika će moći da pogleda 60 filmova iz 22 zemlje. Festival „Merlinka“ za cilj ima da kroz filmsku umetnost promoviše gej-lezbejska prava i utiče na smanjenje homofobije u društvu.

 

Dom omladine Beograda će i dalje kroz svoj rad nastaviti da čini sve na promociji  jednakosti, sloboda i poštovanja svih ljudskih prava.

 

Komentari