BLUZ ZA B U DOMU OMLADINE BEOGRADA!

PONOVO RADI BLUZ KLUB!!!

Vraćajući se sopstvenoj tradiciji u novim vremenima, Dom omladine pokreće novu liniju besplatnih koncerata, ovoga puta uz ušešće naših najpoznatijih izvodjača bluz muzike. Po imenom Bluz za B, svakog utorka od 21 u Klubu DOB biće organizovani nastupi pre svega novih, ali i proverenih starih imena domaće scene. Slično već afirmisanom projektu Džez za DŽ, publici nudimo novi format u kome će moći da uživa u bluz muzici na najlepši način.

 

Bluz je jedna od skrivenih tajni ovdašnje muzičke scene. Generacije mnogih poznatih gradskih rok i džez muzičara odrasle su na ovom zvuku, inspirišući se, proučavajući ga, prosviravajući na probama i kući njegove šablone i dodajući ponešto svoje, originalno. Ipak, u Beogradu je uvek mnogo više ljudi volelo da sluša bluz, nego što je bilo zapaženih velikih koncerata. Zato je važan bio klupski život u kome je naša bluz scena rasla i razvijala se. Jedan od najvažnijih prostora za oblikovanje beogradske bluz scene, bio je godinama Klub Doma omladine Beograda. Tokom osamdesetih, bio je najpouzdanija baza za sve kojima je ova muzika bila dobar razlog da se veče i noć provedu u odabranom društvu.

 

Bluz klub Doma omladine Beograda otvoren je pre nešto više od četvrt veka, 17. decembra 1987. godine, nastupom u to vreme najpopularnijeg domaćeg blues benda Sirova koža, koji su te večeri promovisali svoje prvo diskografsko izdanje „All Night Long“. Radio je najpre jednom, a potom, zbog velikog interesovanja dva puta nedeljno. Za kratko vreme, Dom omladine je postao glavno mesto okupljanja ljubitelja bluza u Beogradu, što je u leto 1988. godine dovelo i do organizovanja prvog međunarodnog bluz festivala u SFRJ, u organizaciji Doma omladine Beograda.

Bluz klub je radio tri godine, predstavljajući u svom programu sve najbitnije domaće bluz sastave. Posle nekoliko godina pauze, u jesen 1994. godine u Domu omladine je počeo da radi Bluz i džez klub St. James, nastavljajući tradiciju nekadašnjeg džez i bluz kluba DOB. Klub je radio sve do početka NATO bombardovanja, marta 1999. godine, a u njemu su, osim domaćih bluzera, nastupali i brojni istaknuti inostrani izvođači, među kojima i Lari Garner, Ripof Raskoljnikov, Hans Tejsink, pa čak i Bob Geldof.

 

U programu za mart predstavljemo:

05.03. u 21h The Cotton Pickers / http://www.cotton-pickers.com/

12.03. u 21h Di Luna Blues Band / https://www.facebook.com/pages/Di-Luna-Blues-Band/92890443623

19.03. u 21h The Untouchables / http://www.facebook.com/groups/120030424678273

26.03. u 21h Sirova koža (Raw Hide)

 

Trio Cotton Pickers osnovan je 2004. godine u Mladenovcu i svira autorski bluz-rok, pod uticajem ZZ Top i sličnih sastava. Osvajači su nekoliko uticajnih nagrada muzičke domaće muzičke zajednice, među kojima i pobednici Zaječarske gitarijade 2011. Produkcija Long Play im je nedavno objavila debi album „Slaughterhouse Blues“.

Di Luna Blues Band je pre dve decenije oformio gitarista Dragan Marković Mare. Imaju status velike beogradske klupske atrakcije. Kroz sastav je prošlo desetine muzičara, među kojima značajan broj istaknutih gitarista. Frontmen današnje potave je jedan od najtalentovanijih muzičara na sceni, gitarista i pevač Goran Stojković Goksi.

The Untouchables je alter ego projekat članova beogradskog pop-rok sastava Nesalomivi, koji su pre nekoliko godina nastavili sa radom posle dvedecenije pauze. Kao The Untouchables izvode uglavnom repertoar poznatih numera iz istorije britanskog ritam i bluza (Fleetwood Mac, Eric Clapton…), kao i standarde čikaškog bluza.

Sirova koža je nedavno obeležila tri decenije postojanja, tokom kojih su bili predvodnici celokupne srpske bluz scene i ostvarili zapaženu internacionalnu karijeru. Tim povodom objavili su dvostruki album „Don’t Count My Days“, koji sadrži jedan album sa novim kompozicijama i kompilaciju studijskih snimaka od 1987. do 1991. godine.

 

 

Komentari