Besplatna škola filma za maturante u DOB-u

Dom omladine i Misija Beograd, povodom  41. međunarodnog filmskog festivala FEST, organizuju besplatnu Školu filma, za učenike 4. razreda srednjih škola i gimnazija iz Beograda. FEST se ove godine održava od 22. februara do 03. marta u Sava centru, Dvorani kulturnog centra i u Domu omladine Beograda.

U okviru Škole filma, polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama i istorijom filma, kao i sa svim aspektima koji čine stvaralački proces sedme umetnosti.  Predavanja su podeljena po tematskim celinama, a sastojaće se od teorijskog i praktičnog dela.

U interakciji sa mladim polaznicima, predavanja će držati profesori Fakulteta dramskih umetnosti (FDU), te umetnici i profesionalci sa bogatim iskustvom rada na filmu, uz mnoštvo inserata i projekcija filmova i kreativni rad. Škola filma će trajati od 22. februara do 03. marta, u terminu od 11:30h do 13h u Tribinskoj sali Doma omladine.

U saradnji sa beogradskim srednjim školama unapred su određeni spiskovi polaznika, a raspored predavanja je sledeći:
 
22.02. Predavanje: KRATKA ISTORIJA FILMA
          Predavači: dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma, FDU i mr Aleksandra Milovanović, montažer
23.02. Predavanje: UVOD U FILM
          Predavač: Goran Marković, reditelj
24.02. Predavanje: PISANJE SCENARIJA
          Predavač: Staša Bajac, dramaturg
25.02. Predavanje: FILMSKA REŽIJA
          Predavač: Srdan Golubović, filmski reditelj
26.02. Predavanje: GLUMAC PRED KAMEROM
          Predavači: Mirjana Karanović i Goran Jevtić, glumci
27.02. Predavanje: KOSTIM I SCENOGRAFIJA
          Predavač: Biljana Grgur, kostimograf
28.02. Predavanje: FILMSKA SLIKA
          Predavači: Đorđe Arambašić i Miloš Jaćimović, direktori fotografije
01.03. Predavanje: ZVUK NA FILMU
          Predavači: Vladimir Živković i Danijel Daka Milošević, dizajneri zvuka
02.03. Predavanje: FILMSKA MONTAŽA
          Predavač: Goran Terzić, profesor filmske montaže, FDU
03.03. Predavanje: ZAŠTO SNIMITI FILM?
          Predavači: Andrijana Stojković, Maja Miloš, Nikola Ležaić, Ivan Ikić i Jovan  Todorović, reditelji

Cilj ovog projekta je upoznavanje mladih sa filmskom umetnošću i njena afirmacija, ali i zbližavanje Doma omladine sa srednjoškolskom publikom, te postavljanje ovog kulturnog centra kao ključnog mesta kreativne dinamike mladih u Beogradu.

Kroz Školu filma u DOB-u maturanti će na vrlo zanimljiv način proširiti svoje znanje opšte kulture, ali i konkretno znanje u oblasti filma. Predavanja su na prvom mestu namenjena početnicima i onima sa malo znanja iz oblasti filma, ali mogu biti veoma korisna i onima koji se već interesuju za filmsku umetnost.

Tokom trajanja FEST-a, u holu Doma omladine, biće organizovani i susreti (Meet & Greet) sa poznatim rediteljima i glumcima srpske kinematografije. Novinari, građani i svi ljubitelji filma imaće priliku da učestvuju u javnim intervjuima sa svojim omiljenim ličnostima iz sveta sedme umetnosti, ali i da se sa njima upoznaju i druže u neformalnoj atmosferi.

U okviru pratećeg programa, na štandovima u DOB-u, po povoljnim cenama, biće u ponudi prateći sadržaj iz oblasti književnosti i muzike, koji su u vezi sa filmom.

Od 22. februara do 03. marta Dom omladine će biti prava oaza za sve ljubitelje sedme umetnosti, ali i za sve građane koji uživaju u bilo kom aspektu stvaralačke kulture.

Pridružite nam se!

Komentari