Beogradski Jazz Festival u Down Beatu, iz pera Joe Woodarda!

Joe (Josef) Woodard je jedno od najistaknutijih muzičkih pera na svetu, a u oblasti jazza već dugi niz godina spada u krug legendarnih kritičara čije mišljenje može da promeni karijeru. Sa posebnim zadovoljstvom ćemo ga dočekati na ovogodišnjem izdanju Beogradskog Jazz Festivala. Samo njegovo interesovanje upravo za naš festival, dovoljno je priznanje kvalitetu rada koji je u njega uložen, kao i našoj publici koja ga je svih ovih godina svesrdno podržavala. Prikaz festivala biće objavljen u najuticajnijem jazz časopisu svih vremena, čuvenom Down Beatu.

 

Od 1980. godine radi kao novinar i kritičar u časopisima Rolling Stone, Down Beat, Jazz Times, Los Angeles Times, Entertainment Weekly, Jazziz, Jazz Hot, The Wire, Opera Now, Opera News, Grammy.com, Guitar Player, Guitar One, Musician. Objavljuje eseje i kritike o muzici (jazz, pop, world music, klasična muzika), umetnosti, filmu i turizmu. Takođe je potpisnik velikog broja tekstova za omote albuma, od 1989. godine. Napisao je knjigu o braći Montgomery (Wesu, Monku i Buddyju) i jedno poglavlje u knjizi “Horizons Touched: The Music of ECM”. Trenutno radi na biografiji Charlesa Lloyda. Ostvario je i karijeru muzičara, kao solo izvođač, gitarista i vođa sastava Headless Household. Od 1987. vodi i nezavisnu izdavačku kuću Household Ink Records.

U novinarstvu, glavno polje interesovanja mu je oduvek jazz – dobitnik je prestižne nagrade “Deems Taylor” za jazz publicistiku, 1998. godine. Specijalnost su mu festivali – za vodeće svetske časopise je izveštavao sa jazz manifestacija u Montrealu, Vankuveru i Viktorijavilu (Kanada), Montereju i Portlandu (SAD), Berlinu i Mersu (Nemačka), Gentu (Belgija), Umei (Švedska), Vjenu (Francuska), Peruđi (Italija), Kopenhagenu (Danska), Kenigsbergu, Moldeu i Vosi (Norveška).

Na Beogradski Jazz Festival dolazi prvi put, kao akreditovani novinar vodećeg svetskog jazz magazina Down Beat. U novijoj istoriji, to će biti prvo pojavljivanje nekog festivala iz Srbije u časopisu koji je 75 godina vodeći u oblikovanju našeg shvatanja jazz muzike. Osim u Down Beat-u, Woodard planira da objavi i tekst o gradu Beogradu u časopisu Santa Barbara Independent.   

Uz Joe Woodarda, sa festivala če izveštavati i oko dvadeset stranih novinara iz SAD, Velike Britanije, Holandije, Španije, Italije, Švajcarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i mnogih drugih zemalja.

Komentari