BELO PLATNO NA OTVARANJU 4. FESTIVALA “TODO MUNDO”

U okviru 4. “Todo Mundoworld music festivala, 24. aprila u Domu omladine Beograda, sa početkom u 20 časova, nastupiće beogradska grupa Belo platno sa gostima.
Belo platno postoji od 1997. godine i neguje tradicionalnu balkansku muziku, sa posebnim naglaskom na srpsko zvučno nasleđe Kosova i Metohije. Uz upečatljive ženske i muške glasove, zvukom grupe dominiraju arhaični instrumenti poput laute, tambure, kavala, dvojnica, defa, daira i tarabuke. Upravo im je objavljen novi album “Live In Russia” koji će delom biti promovisan na ovom koncertu.

Tokom petnaestak godina rada, grupa koju predvodi multiinstrumentalista Vladimir Simić povremeno je menjala postavu. Među dugogodišnjim članovima ističe se Svetlana Spajić, jedna od vodećih tradicionalnih umetnica i pevačica na Balkanu.

Ekskluzivnost četvrtog izdanja festivala „Todo Mundo” je povezanost sa međunarodnim projektom EUTERPE, ostvarenim u okviru programa „Kreativna Evropa”. Projekat inspiriše saradnju grupa i umetnika koji se bave tradicionalnom muzikom. Odvijaće se tokom 2015. godine, a prvi koncert u projektu je upravo nastup grupe Belo platno uz učešće gostiju iz Italije, Grčke, Hrvatske i Srbije. Ovi mladi muzičari su vrhunski izvođači na harmonici (Mario Stefano Pjetrodarki), liri (Jorgos Kontagianis), lauti (Dimitrios Varelopulos), slavonskim gajdama/lijerici (Marko First) i kavalu (Dragana Tomić). Gosti će dati kreativni doprinos izvođenju balkanske muzike, tako da publika na koncertu u Domu omladine pored vrhunske svirke, može da očekuje sveže, uzbudljive aranžmane poznatih izvornih pesama sa repertoara grupe Belo platno.
 
Treba napomenuti da će Mario Stefano Pjetrodarki održati majstorski kurs sa mladim harmonikašima 21. aprila u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović” (Zemun).

 

Iste večeri, u petak 24. aprila, nakon koncerta grupe Belo platno publika u Domu omladine Beograda slušaće i nastup najuzbudljivijeg novi bend iz Kine Hanggai (Hangai), koji pravo iz pustinje Gobi donosi eksplozivan miks rokerskih električnih gitara, starih instrumenata i načina pevanja koji se još čuvaju u Unutrašnjoj Mongoliji.

 

Cena ulaznice za prvo veče TODO MUNDO festivala je 400 dinara (ulaznica važi i za koncert Belog platna i za koncert grupe Hangai), a ulaznice su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i preko EVENTIM mreže. U prodaji je i ograničen broj jedinstvenih kompleta ulaznica za sve koncerte na festivalu, po ceni od 1000 dinara!

 

Komentari