Astronautkinja Marša Ajvins gošća Doma omladine Beograda!

Dom omladine Beograda, u saradnji sa Ambasadom SAD, najavljuje ekskluzivno gostovanje astronautkinje Marše Ajvins u Beogradu. Njena poseta je organizovana povodom manifestacije “Mesec sletanja na Mesec”, u čast obeležavanja 45 godina od sletanja na Mesec, Misije Apolo 11 i proslave 50 godina Doma omladine Beograda. Marša Ajvins u svojoj karijeri ima više svemirskih misija i skoro dve hiljade sati staža provedenih u Kosmosu.

Nakon što je 37 godina radila kao inženjer i astronaut u Nasi, 2010. godine se penzionisala. Danas radi kao nezavisni konsultant za inženjerstvo.

Tokom svoje posete Beogradu, Marša Ajvins će u Domu omladine Beograda učestvovati u nekoliko programskih dešavanja.

U petak, 20. juna od 18 časova, u Velikoj sali Doma omladine, M. Ajvins održaće predavanje na temu “Istorija čovekovog leta u svemir”, na koje je ulaz slobodan. Predavanje će biti na engleskom jeziku, a Marša će govoriti o prvim pokušajima čoveka da ode u Svemir, približiće publici podatke o tome šta danas radimo u Svemiru i daće svoje viđenje na temu gde bi budućnost trebalo da nas odvede…

Nakon predavanja, u holu Velike sale Doma omladine Beograda sa početkom u 20 časova, Marša Ajvins otvoriće izložbu “Povedi me na Mesec”, na kojoj Dom omladine Beograda i Muzej istorije Jugoslavije predstavljaju publici eksponate svemirskih ekspedicija i poklone Josipu Brozu Titu.

Narednog dana, u subotu 21. juna, Ajvins će biti specijalna gošća na besplatnoj radionici za decu “IzLet na Mesec”, koju Dom omladine organizuje u Američkom kutku. To će biti jedinstvena prilika za decu da sretnu pravu astronautkinju. Učesnici radionice će interaktivno, na što kreativniji način, saznati što više o Mesecu, misiji Apolo 11, Sunčevom sistemu, Mlečnom putu i ostalim astrofizičkim i astrobiološkim pojmovima koji su najmlađima možda apstraktni i nedovoljno poznati. Programom radionice rukovode Mina Simić, grafički dizajner i Višnja Vujović, arhitekta i scenograf.

U popodnevnim časovima i polaznici Škole astronomije u Domu omladine Beograda imaće priliku da se susretnu sa Maršom i porazgovaraju sa njom o Svemiru i astronomiji.

Pored ovih aktivnosti, Marša Ajvins će tokom boravka u Beogradu posetiti Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” i Planetarijum na Kalemegdanu, kao i Matematičku gimnaziju, te će se sresti sa domaćim astronomima i naučnicima. Nakon boravka u Beogradu, posetiće i Niš.

 

Marša Ajvins, biografija

Pošto je diplomirala na Univerzitetu u Koloradu na osnovnim studijama astronautičkog inženjerstva, Marša Ajvins se 1974. godine zaposlila u Centru za istraživanje svemira Lindon B. Džonson u Hjustonu, u Teksasu, gde je radila na ljudskom faktoru i ljudsko-mašinskom inženjerstvu u razvoju izgleda, displeja i komandi u kokpitu orbitera, kao i providnih displeja. Maršu su 1980. godine zaposlili kao inženjera leta na simulatoru za obuku letenja šatlom i pilota Nasinih administrativnih letelica. Ima dozvolu za letenje komercijalnim avionima sa više motora i tipom aviona Gulfstream-1, dozvolu za letenje avionima sa jednim motorom, komercijalne dozvole za upravljanje glajderima na kopnu i vodi, a takođe je instruktor letenja na avionima i glajderima. Zabeležila je više od 7000 sati letenja civilnim i Nasinim letelicama.

Marša Ajvins je u generaciji astronauta 1984. izabrana za specijalistu misije. Kao veteran koji je bio na 5 letova u svemir (STS-32 1990. godine, STS-46 1992. godine, STS-62 1994. godine, STS-81 1997. godine, i STS-98 2001. godine), zabeležila je 1318 sati u svemiru.

Dok je radila u Odeljenju za astronaute, Marša je podržavala programe za spejs-šatlove i svemirsku stanicu u svim oblastima interfejsa za posadu, i bila je stručnjak Odeljenja za astronaute za opremu za posadu leta, uslove stanovanja, slikovite opise misije i smeštaj. Poslednje 4 godine rada u agenciji Marša Ajvins je vodila tim Odeljenja za astronaute koji je podržavao program Sazvežđe i Inicijativu za razvoj komercijalne posade.

 

Komentari