Dokumentarni filmovi u Američkom kutku: “ŽIVOTI AMERIČKIH CRNACA”

Neverovatna odiseja američkih crnaca, njihovo afričko nasleđe, bolna i komplikovana istorija međurasnih odnosa na američkom kontinentu tema su serije dokumentarnih filmova koji će tokom februara, meseca istorije američkih crnaca, biti prikazani u Američkom kutku, na I spratu Doma omladine Beograda, četvrtkom od 18h. Ulaz je slobodan!

Četvrtak, 03.02.2011. u 18.00 časova
“Životi američkih crnaca – Slušajući prošlost”

Eminentni profesor Henry Louis Gates(Harvard) koristi revolucionarna otkrica u geneoloskim istraživanjima i DNK analizu da povede osm uglednih američkih crnaca na neverovatni put traganja kroz prošlost, prateći njihovu porodičnu sagu kroz istoriju SAD čak do Afrike.

U prvoj epizodi, professor Gejts polinje da sklapa porodičnu istoriju četvoro učesnika, u njoj se istražuje period velikih migracija porodica američkih crnaca         posle Prvog Svetskog rata u gradove kao što su Detriot i Čikago, i iskustva onih koji su ostali na Jugu tokom perioda sagregacije. Profesor Gejts takodje počinje da istražuje i svoju porodičnu istoriju prepričavajući pronalazak kutije sa fotografijama koji ga je podstakao njegovu opsesiju prema precima.
Trajanje: 60 minuta

Četvrtak, 10.02.2011. u 18.00 časova
“Životi američkih crnaca – Obećanje slobode”

Istraživanje profesora Gejtsa postaje sve teže kako nastalja svoj rad kroz period kolonijalnog perioda američke istorije. Vojni podaci, kao i podaci o imovini tokim robovlasničke epohe pomoćiće mu da dupotpuni porodićno stablo učesnika ovog istrašivanja. Gejts saznaje činjenice o pravnoj borbi svog pretka Isaac Clifforda, slobodnog gradjanina koji je kodnapovan i optužen da je odbegli rob.
trajanje: 60 minuta


Ponedeljak, 14. februar u 18.00 časova
“Biografija: Frederik Daglas”

Frederik Daglas je kao mladić iskusio brutalnosti ropstva, a kao vođa abolicionističkog pokreta postao je jedan od velikih glasova Amerike. Retke fotografije, arhivska građa i razgovori sa vodećim istoričarima došaraće vam portret ovog izuzetnog čoveka.
Trajanje: 50 minuta


Četvrtak, 17.02.2011.  u 18.00 časova
“Životi američkih crnaca – Tražeći naša imena”

Epizoda dva vraća nas na kraj gradjanskog rata da bismo sagledali na koji način su se američki crnci izborili za svoju slobodu posle ropstva. Gates analizira sudska dokumenta, dokumenta iz Fridmanovog ureda i popis stanovnika iy 1870. godine – prva dokumenta u kojima su ih tretirali kao gradjane , a ne kao imovinu. Gates pronalazi dokaze koji potvrdjuju porodicnu legendu o belcu-robovlasniku koji je deo porodičnog stable.  
Trajanje: 60 minuta

Četvrtak, 24.02.2011. u 18.00 časova
“Životi američkih crnaca – Izvan prolaza”

Kada dokazi ponestanu, Dr. Gates odlazi kod naučnika koji koriste DNK analizu u potrazi za korenima predaka. Sa DNK rezultatima i geneološkim istraživanjima u rukama, Gates se sreće sa vodećim istoričarima trgovine robljem i, usput, on saznaje više o svojim precima. Konačno, profesor Gates sa jednim gostom putuje u Afriku, gde sreću glavešine lokalnih plemena i odlaze do pristaništa odakle su najverovatnije njihovi preci po muškoj liniji poslati u ropstvo.

Komentari