64. MARTOVSKI FESTIVAL: RADIONICE

Pored takmičarskih i revijalnih projekcija filmova, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike. Radionice će držati nekoliko renomiranih domaćih i stranih filmskih autora. Učešće na svim radionicama je besplatno, ali za neke radionice je neophodno prijavljivanje.

 

Petak 31.03.

Klub Doma omladine Beograda

18č – Uloga scenariste u dokumentarnom filmu, Boris Mitić

Svaki dokumentarac bi mogao i morao biti drugačiji od svih ostalih, bez obzira na temu, budžet i druga ograničenja. Kroz primere i praktične savete, ova prezentacija ukazuje na zanemarenu ulogu scenariste, pa makar to bio i sam reditelj, u svim fazama produkcije dokumentarnog filma.

Ulaz slobodan.

O PREDAVAČU:

Rođen 1977. g. u Leskovcu. Živeo na nekoliko kontinenata, diplomirao masmediologiju, radio pet godina za najveće svetske medije, dok nije shvatio neke stvari i posvetio ostatak života kreativnom roditeljstvu, kreativnim dokumentarcima i kreativnom fudbalu.

Njegova tri filma, snimljena bez prethodnog filmskog obrazovanja, prikazana su na preko 150 festivala, bila nagrađena 18 puta i emitovana u preko 60 zemalja. Predaje u Ženevi, Dohi, Kalkuti i dr. i završava epski dokumentarac o Ništa.

 

Subota 01. 04.

Hol ispred Sale Amerikana

14č do 20č – Filmske stolice

Najznačajniji domaći filmski autori biće na raspolaganju čitavo popodne za konsultacije sa svima koje interesuje bilo šta u vezi dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog ili kratkog igranog filma.

Prijave na licu mesta, kibiciranje dozvoljeno i poželjno.

 

Klub Doma omladine Beograda

10č – Radionica animiranog filma za decu i roditelje, Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković

Rabbitland je izmišljena roze zemlja u kojoj žive čudni roze zečevi. Ana i Nikola su o njima snimili kratki animirani film. Međutim, Zečevima je sada potrebna vaša pomoć! Oni žele da se o njima snimi još filmova!

Tokom radionice, imaćete priliku da se upoznate sa Zečevima, naučite osnove stop motion animacije, pravite paprine i plastelinske lutke i „učite“ ih kako da se pokreću, a snimićemo i zajednički, veoma kratki animirani film.

Radionica traje dva dana – subota, 1. april i nedelja 2. april od 10č

Prijave za radionice su OBAVEZNE, putem mejla martovski@domomladine.org. U naslovu mejla je potrebno napisati „Radionica animiranog film za decu i roditelje – Rabbitland“. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime roditelja i deteta, uzrast deteta i telefon roditelja. Prijave su otvorene do popune kapaciteta predviđenih za radionice. Svi prijavljeni biće putem mejla obavešteni o učešću u radionici i ostalim detaljima. Broj mesta ograničen na 12 dece, od 6 do 12 godina sa roditeljima!

O PREDAVAČIMA:

Ana Nedeljković rođena je 1978. godine u Beogradu. Diplomirala je i doktorirala na Fakultetu likovnih umentosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Bavi se crtežom, animiranim filmom i edukacijom u oblasti savremene umetnosti.

Nikola Majdak mlađi rođen je 1972. godine u Sloveniji. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek kamera. Poslednjih 25 godina aktivan je kao snimatelj, animator, reditelj i predavač. 

Njihov prvi zajednički film Rabbitland” (2013) prikazan je na preko sto festivala širom sveta, nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu, a osvojio je i brojne druge nagrade. Trenutno rade drugi zajednički animirani film “Neputovanja”.

 

13č – Kako napraviti 3D sliku bez profesionalne tehnike, Bjorn Špajdel

3D tehnologija je poznata kao zgodni način da se oseti prostor a gledalac ubaci u kadar. Stereo3D je instrument svima na raspolaganju da dodaju nešto slici. Ovo predavanje će kratko predstaviti šta sve to jednostavno može da se doda slici, posebno u umetničkom i eskperimentalnom filmu. Predavanje je na engleskom jeziku.

Ulaz slobodan.

O PREDAVAČU:

Eksperimentalni filmovi Bjorna Špajdela istražuju odnos između slike i njene površine. Njegov rad se bavi pitanja meta-panela, prostora van ekrana i stereo 3D tehnologije.

Špajdelovi filmovi su prikazivani na brojnim međunarodnim festivalima poput EXiS2007 Festival u Seulu, Berlinale 2013 i JIDFF, Jihlava 2016.

Radi kao asistent profesora na Filminstitutu, UdK-Berlin i član je filmskog kolektiva LaborBerlin e.V.

 

15č – Potencijalni izvori finansiranja dokumentarnih filmova, Jovana Nikolić

Poznavanje potencijalnih izvora finansiranja dokumentarnih filmova može da doprinese ne samo realizaciji, nego i plasmanu vrednih filmskih projekata. U fokusu radionice su važni finansijski izvori za projekte sa internacionalnim potencijalom, kroz saradnju sa privatnim i javnim fimskim fondovima i televizijama sa područja Evrope.

Ulaz slobodan.

O PREDAVAČU:

Jovana Nikolić je glavni je producent za producentsku kuću Prababa produkcija iz Beograda. Producent je dokumentarnih filmova Pogrebnik (2013), Kavijar konekšn (2008) i Nacionalni park (2006), sva tri premijerno prikazana na IDFA. Svoje produkcije emituje na televizijama Channel 4, ZDF/Arte, Global Voices, SVT, YLE, NRK, Al Jazeera Balkans i dr. Obezbedila je podršku američkog ITVS fonda, Jan Vrijman Fund (Holandija), European Cultural Foundation (Holandija) i dr. Sarađuje sa Films Transit International (Kanada). Predsednik je udruženja autora i producenata dokumentarnih filmova, DokSrbija – Dokumentaristi Srbije.

 

17č – Kreativna upotreba arhivskog materijala, Mila Turajlić

Za autore koje zanima gde se nalaze filmske slike naše prošlosti, kako ih naći, kako ih licencirati i koristiti, mali vodič kroz istraživanje filmskih arhiva, sa primerima kreativne upotrebe arhivskog materijala.

Prijave za radionice su OBAVEZNE, putem mejla martovski@domomladine.org. U naslovu mejla je potrebno napisati “Kreativna upotreba arhivskog materijala “. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, telefon i kratak CV. Svi prijavljeni biće putem mejla obavešteni o učešću u radionici i ostalim detaljima.

O PREDAVAČU:

Mila Turajlić je reditelj dokumentarnih filmova iz Beograda, čiji je film “Cinema Komunisto“, nakon premijere na festivalima IDFA i Tribeka, osvojio 16 nagrada, uključujući i Zlatnog Huga na Chicago International Film Festival 2011. godine, kao i nagradu FOCAL (svetske federacija arhiva) za kreativnu upotrebu arhivskog materijala. Mila je trenutno u post-produkciji svog sledećeg dokumentarnog filma “Druga Strana Svega”, koji nastaje u ko-produkciji sa HBO Europe, i koji je osvojio podršku fondova CNC-Cinémas du monde i EURIMAGES. Ona takođe drži radionice iz dokumentarnog filma na programima Archidoc i Balkan Documentary Centra.

 

Tribinska sala Doma omladine Beograda

13č – Prikazivanje radnih verzija početnih scena budućeg dokumentarnog filma „Quantum Music

Format:

Dokumentarni film pod radnim nazivom QUANTUM MUSIC prati muzičare i fizičare, učesnike zajedničkog projekta i neočekivane odnose koji se razvijaju među njima. Dok kvantnu fiziku do kraja ne razumeju ni doktori prirodnih nauka, na muziku može da reaguje i novorođenče koje još nema formiranu svest. Kombinacija ova dva sveta dovodi do iznenađujućih rezultata. Intuitivni pristup muzičara, inspiriše fizičare da na nov način pristupe starim problemima. Ispod površine, ovo je priča o nastavljanju prekinutih prijateljstava i nastajanju novih.

Projekcija scena, upoznavanje sa akterima filma, prototipom kvantnog instrumenta i samim projektom, Q&A session sa autorima projekta i filma.

Ulaz slobodan.

 

16č – Storyboard radionica, Marija Šavija

Polaznici će učiti osnove crtanja, kadriranja i komponovanja prostora, formi, ritma, kontrasta i harmonije na način prilagođen njihovom interesovanju i uzrastu. Uči se vizuelno opažanje, mišljenje, percepcije i druge važne karakteristike, često zapostavljene u preovlađujućem formalnom digitalnom tehnološkom dobu.

Prijave za radionice su OBAVEZNE, putem mejla martovski@domomladine.org. U naslovu mejla je potrebno napisati “Storyboard radionica“. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, uzrast i telefon roditelja. Prijave su otvorene do popune kapaciteta predviđenih za radionice. Svi prijavljeni biće putem mejla obavešteni o učešću u radionici i ostalim detaljima.

Broj mesta ograničen na 20 učesnika, od 13 do 18 godina!

O PREDAVAČU:

Marija Šavija je magistar višemedijske umetnosti, predavač u Školi stripa i ilustracije pri Studentskom kulturnom centru u Beogradu, osnivač i predavač na Samostalnoj školi višemedijske umetnosti pri OŠ Svetozar Miletić u Zemunu, urednik brojnih izložbi, scenograf i samostalni likovni izlagač.

 

19č – Speed Introduction – festivals meet festivals

Domaći festivali i trening programi u oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma u Srbiji i Republici Srpskoj.

Učešće po pozivu.

 

Nedelja, 02.04.

Hol ispred Sale Amerikana

Od 14č do 20č Filmske stolice

Klub Doma omladine Beograda

 

10č – Radionica animiranog film za decu i roditelje, Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković

 

13h – Kako napraviti 3D sliku bez profesionalne tehnike, Bjorn Špajdel

Stereoskopsko snimanje je tehnički vrlo komplikovano i traži posebne veštine. Tokom radionice, zanemarićemo ove prepreke i prikazaćemo različite načine za kreiranje prostornih slika uz upotrebu jednostavnih naprava i strategija. Radionica je na engleskom jeziku a potrebno je poneti sopstvenu kameru ili kompjuter.

Prijave za radionice su OBAVEZNE, putem mejla martovski@domomladine.org. U naslovu mejla je potrebno napisati “Kako napraviti 3D sliku bez profesionalne tehnike“. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, telefon i uzrast a uslov je da ste stariji od 16 godina. Prijave su otvorene do popune kapaciteta predviđenih za radionice. Svi prijavljeni biće putem mejla obavešteni o učešću u radionici i ostalim detaljima.

Broj mesta ograničen na 15 učesnika!

 

15č – Predstavljanje studija za animaciju iz Zagreba – Bonobostudio

Bonobostudio je zagrebačka produkcija koja se bavi proizvodnjom i distribucijom animiranih i eksperimentalnih filmova. Osnovan je 2008. godine kao mesto susreta kreativnosti, inovacije i novog filmskog izraza. Nije nam bitno jesu li autori filmski debitanti ili etablirani umetnici, važni su nam samo visoki produkcijski i umetnički standardi u izražavanju njihovih filmskih vizija. Radimo u brojnim stilovima i tehnikama: crtanje, stop-animacija, animacija lutaka, 2D, 3D...

Ulaz slobodan.

 

17č – Javni servis i dokumentarni film, Robert Zuber

U poslednjih pet godina u Hrvatskoj nezavisna produkcija dokumentarnih filmova, u odnosu na proizvodnju, koprodukciju i otkup naslova HRT-a, doživela je svojevrsni napredak. Pre svega jer je novi Zakon o HRT-u naznačio tačan postotak (najmanje 15% od ukupne produkcije/prihoda HRT-a) dokumentarnih naslova koje je proizvela nezavisna produkcija u Hrvatskoj. Novim pravilnicima uredio se konkurs za pomoć HRT-a potpuno drugačije od prethodnih konkursa, povećana je njegova transparentnost i način odabira naslova. Posledice su značajan porast dokumentarnih filmova u Hrvatskoj.

Iskustva nezavisne produkcije i zakonski okviri dobar su primer mogućih odnosa sa javnim televizijama u regionu, pa tako i u Srbiji. 

Ulaz slobodan.

O PREDAVAČU:

Robert Zuber rođen je u Puli, 1976. godine. Kao novinar i urednik radio je u hrvatskim medijima poslednje 22 godine. Dva puta je nagrađivan od strane Hrvatskog novinarskog društva. Poslednjih 11 godina radio je uglavnom za HRT, na temama istraživačkog novinarstva socijalne tematike. Njegova emisija “Misija”, jedna je od nagrađivanijih emisija u njegovoj karijeri, tokom koje je počeo da se bavi i dokumentarnim filmom. 2008. režira film “Slučajni sin”, snimljen kao deo akcije UNICEF Hrvatska “Svako dijete treba obitelj”. Taj film osvaja nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film “Oktavijan”, na Danima hrvatskog filma. Njegov film “Mila traži Senidu”, 2010. osvojio je Human Rights Awards na Sarajevo Film Festivalu. 2016. godine, nakon što je tri godine bio rukovodilac sektora dokumentarne produkcije HRT-a, odlazi sa nacionalne javne TV, i pokreće svoju produkcijsku kuću –  TOROlab.

 

 

www.martovski.rs  

Komentari