64. MARTOVSKI FESTIVAL: PROGLAŠENI DOBITNICI GRAN PRI NAGRADA

Na svečanom zatvaranju 64. Martovskog festivala, večeras su u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodeljene GRAN PRI nagrade najboljim filmovima koji su prikazani u takmičarskim selekcijama. Nagrade su dodeljene u kategorijama za dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, animirani film, kratkometražni igrani film u nacionalnoj i međunarodnoj selekciji i za eksperimentalni film/video art, a novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra.

 

FILMOVI NAGRAĐENI GRAN PRIJEVIMA NA 64. MARTOVSKOM FESTIVALU:

 

KRATKOMETRAŽNI FILM

Selektori ovog dela programa su bili reditelj Pavle Vučković (kratki igrani film – nacionalna selekcija), rediteljka Maša Nešković (kratki igrani film – međunarodna selekcija) i reditelj i asistent na Fakultetu dramskih umetnosti Nenad Popović (kratki igrani film – međunarodna selekcija).

Žiri je radio u sastavu: Zoran Janković, filmski kritičar; Dimitrije Vojnov, dramaturg i scenarista i Đorđe Bajić, filmski kritičar i pisac.

 

Gran Pri za najbolji strani kratkometražni igrani film žiri je dodelio belgijskom filmu “State of Emergency Motherfucker” Sébastiena Petrettija.

Obrazloženje žirija: “Petretti je u svom kratkometražnom filmu ostao u potpunosti veran ovoj specifičnoj formi, ponudivši ubitačan i duhovit komentar večnih težnji mladih ljudi koje odolevaju pritisku aktuelnih političkih tenzija. Petrettijevi glavni aduti su smisao za humor, odmerena provokativnost i jasan lični stav uz puno razumevanje forme u kojoj se izražava.”

Nagradu su primili reditelj filma Sébastien Petretti i glavni glumac Yassine Fadel. Nagradu je u ime prijatelja festivala, kompanije LUKOIL SRBIJA, dodelila Svetlana Šuković, menadžer za odnose sa javnoću kompanije LUKOIL.

 

Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film žiri je dodelio filmu “Samo devojčice plaču” Vladimira Milovanovića.

Obrazloženje žirija: “Milovanović je u svom kratkometražnom filmu doneo višeslojnu priču o odrastanju kroz koju se prelamaju uvidi u pitanja emocionalnog sazrevanja i uticaja okoline, u rasponu od političkih figura do strip junaka Zagora. Kroz sugestivnu rekonstrukciju autoritarnog imaginarijuma našeg detinjstva, ovo je upozoravajuća i uzbudljiva priča o traumi čije posledice još nismo u potpunosti prepoznali. U stilskom pogledu, Samo devojčice plaču koristi precizan filmski jezik, odlikuje se veštim radom sa glumcima naturščicima i vanrednim produkcionim dizajnom koji čine da ambijent u kome se priča dešava postane ravnopravni junak filma.”

 

 

ANIMIRANI FILM

Selektor ovog dela programa je bio snimatelj, animator, reditelj i predavač, Nikola Majdak mlađi.

Žiri je radio u sastavu: Igor Prasel, osnivač i umetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka; Ana Nedeljković, vizuelna umetnica i edukatorka i Jelena Bešir, autorka animiranih filmova.

 

Gran Pri za najbolji animirani film žiri je dodelio filmu “Fliposkop” Krunoslava Jovića.

Obrazloženje žirija: “Glavna nagrada dodeljuje se animiranom filmu posvećenom samoj suštini i radnom procesu animacije, filmu koji predstavlja uspešnu i  zaokruženu celinu svih elemenata od režije i animacije, do zvuka  i same priče.”

 

Pored glavne nagrade, žiri je odlučio da dodeli i specijalnu nagradu filmu “Naš grad” grupe autora, u produkciji Roremachine i Beogradskog festivala cveća.

Obrazloženje žirija: “Specijalna nagrada se dodeljuje animiranom dokumetarnom filmu Naš grad, koji se na hrabar način bavi aktuelnim društvenim problemima u Beogradu.”

 

 

EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO ART

Selektor ovog dela programa bila je filmska rediteljka, video umetnica i umetnička direktorka festivala savremenog eksperimentalnog filma REZ, Marta Popivoda.

Žiri je radio u sastavu: Jelena Stanković, direktor fotografije; Miroslav Karić, istoričar umetnosti i Ana Adamović, fotograf.

 

Gran Pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art žiri je dodelio filmu “Sve, još uvijek, u orbiti” reditelja Daneta Komljena i Jamesa Latimerra.

Obrazloženje žirija: “Spajajući elemente i pristupe filmskog eseja, eksperimentalnog dokumentarca i vizuelno-poetskih struktura bliskih video praksama Sve, još uvijek, u orbiti u dvadeset tri minuta donosi fascinantnu priču o nastanku i izgradnji Brazilije. Naime, lokalnu istoriju grada duboko će prožimati legenda o italijanskom svecu Dom Boscou i njegovoj viziji utopijske zajednice sa kraja 19. veka kao i sudbina Vila Amauri, malog naselja prvih graditelja brazilskog modernističkog megapolisa, koje danas živi još samo kroz sećanja i kao turistička-podvodna atrakcija obližnjeg veštačkog jezera Paranoa. Upravo ova dva momenta rediteljski dvojac uzima za ključna polazišta u koncipiranju filma koji sa jedne strane funkcioniše kao svojevrsna posveta svim onim idejama, pokretima, vizijama o boljem društvu u budućnosti, ali i kao snažna metafora o današnjem civilizacijskom trenutku i kolektivnom iskustvu sveta koji, čini se, zatvara sve mogućnosti o novim, velikim društvenim snovima. Izuzetne kompozicije koje dočaravaju prirodu i melanholiju različitih prostora, unutrašnja energija kadrova koji svojim dužinama dobijaju na snazi, angažuju intuiciju gledaoca i dopuštaju mu da zaista proživi posebnost mesta, utopijsku viziju gradnje novog i nestanka drugog grada. Tok filma autori grade na izrazitoj asocijativnoj dramaturgiji i vizuelnoj naraciji koja postaje poezija. Ta logika poezije se opire racionalnom I konvencionalnom, ali korespondira sa arhetipskim i lirskim u gledaocu. Zbog svega navedenog, žiri je doneo jednoglasnu odluku da Gran Pri ovogodišnjeg Martovskog festivala u selekciji eksperimentalnog filma i video umetnosti dodeli upravo ovom ostvarenju.”

 

 

DOKUMENTARNI FILM

Selektori ovog dela programa bili su reditelj, scenarista i snimatelj, Dragan Nikolić (dokumentarni filmovi preko 50 minuta) i rediteljka Ivana Todorović (dokumentarni filmovi do 50 minuta).

Žiri je radio u sastavu: Jovana Nikolić, producent; Sari Volanen, urednica YLE Finnish Broadcasting Company i članica Filmskog festivala Tampare i Mladen Đorđević, reditelj.

 

Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film žiri je dodelio filmu “Papirni život” Zorana Tairovića.
Obrazloženje žirija: “Papirni život je veoma iskren dokumentarni film i veoma važan za današnje društvo, o porodici sa margine koja uprkos teškim egzistencijalnim prilikama pokušava da neguje veoma zdrav odnos prema životu. Žiri je posebno cenio rediteljev minimalistički pristup u smislu korišćenja filmskog jezika i jednostavnih rešenja.”

 

Žiri je doneo odluku i o dodeli specijalne nagrade (usluge postprodukcije u visini od 2.000 evra, koju obezbeđuje kuća Living Pictures), za film “Contraindicazione” Tamare fon Štajner.
Obrazloženje žirija: “Novo rediteljsko ime, Tamara fon Štajner, na domaću dokumentarnu scenu donosi snažan i emotivan pristup portretisanju surovog sistema koji se postavlja kao sam sebi dovoljan i počinje da služi idejama protiv njegove prvobitne svrhe.”

Nagradu je uručio Stefan Orlandić, u ime kuće Living Pictures.

 

Gran Pri za najbolji dugometražni dokumentarni film žiri je dodelio filmu “Dubina dva” Ognjena Glavonića.
Obrazloženje žirija: “Veoma hrabar film, reditelja Ognjena Glavonića, koji pokreće tabu temu kroz formu dokumentarnog trilera, uspevajući da ostvari visoku čistotu i koherentnost filmskog izraza.” 

***********************************************

U završnici 64. Martovskog festivala, domaća publika je premijerno gledala film “Trst, Jugoslavija” (2017, 62 min, Italija). Ovo dokumentarno ostvarenje na zabavan način rekonstruiše nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc. Publiku u Domu omladine Beograda pre projekcije pozdravio je gost 64. Martovskog festivala, reditelj Alesio Bocer.

***********************************************

 

Od 30. marta do 2. aprila publika je u okviru 64. Martovskog festivala imala priliku da pogleda preko 150 filmova, kako u takmičarskim kategorijama, tako i u revijalnom delu programa, te na specijalnim projekcijama u okviru kojih je premijerno prikazano nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova. Pored filmova, program festivala činile su i brojne radionice, predavanja, kao i muzički sadržaji.


Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.


Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.


Pokrovitelji festivala: Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.


Festival podržali: Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Miamiam restoran.


Martovski festival zahvaljuje na podršci koju su u promociji pružila 33 medijska partnera.

 

 

Komentari