63. BFDKF: Posthumna dodela Nagrade za životno delo Dejanu Kosanoviću

Odbor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma na sednici od 17. marta ove godine doneo je jednoglasno odluku da se Nagrada za životno delo za 63. ediciju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma posthumno dodeli Dejanu Kosanoviću.

 
Ova nagrada će se po trideseti jubilarni put od 1987. godine dodeliti naslednicima Dejana Kosanovića, na Svečanom otvaranju Beogradskog filmskog festivala, u nedelju 20. marta u Domu omladine Beograda u 20 časova.
 
Dejan Kosanović bio je jedan od prvih jugoslovenskih diplomiranih reditelja. Apsolvirao je i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
 
Kao asistent režije sarađivao je sa mnogim poznatim stranim filmskim rediteljima, ali i sa domaćim autorima (u filmovima „Kapetan Leši“ Živorada Žike Mitrovića, „Ljubav i moda“ Ljubomira Radičevića, „Dvoje“ Aleksandra Petrovića…).
 
Kao reditelj, realizovao je 35 dokumentarnih dela („Đura Jakšić“, „Freske“, „Istina u okovima“, „Legenda o Stefanu Dečanskom“, „Opsada Beograda“…) i kratkometražnih filmova („Lenjin na markama“), kao  i više od 200 dokumentarnih TV emisija za jugoslovenske i inostrane televizije. Aktivno se bavio proučavanjem početnog perioda istorije kinematografije u jugoslovenskim zemljama i regionu. Objavio je više od 300 članaka, eseja, studija i knjiga o istoriji jugoslovenske kinematografije u zemlji i inostranstvu, najvećim delom posvećenih ranoj filmskoj prošlosti, a posebno se bavio istorijom nemog filma i kinematografskih delatnosti na tlu Jugoslavije.
 
Dejan Kosanović je bio i dekan FDU gde je bio šef katedre za Organizaciju filmske i TV proizvodnje.
Značajan i njegov angažman na mestu direktora Festivala jugoslovenskog filma u Puli koji je kasnije prelaskom u Beograd postao Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.
Imajući u vidu navedena dostignuća i velike zasluge, Odbor festivala je odlučio da se Nagrada za životno delo ove godine dodeli postuhno Dejanu Kosanoviću.

Komentari