6. JAPANIZAM! od 4. jula u DOB-u

Jedini regionalni festival posvećen japanskoj pop-kulturi “Japanizam”, održaće se po šesti put od 04. do 07. jula 2013. godine, u organizaciji društva Sakurabana, Doma omladine Beograda i Ambasade Japana, uz podršku Grada Beograda. Tema ovogodišnjeg festivala su super heroji, pa će i većina programa biti na ovu temu. Bojan Vukadinović, predsednik društva ljubitelja japanske kulture Sakurabana, kaže da posetioci ove godine mogu da očekuju šareni miks različitosti, tradicije i moderne kulture “zemlje izlazećeg Sunca”.

“Centralni događaj će biti izložba radova domaćih autora, pored toga izložba malih papirnih japanskih hramova, izložba japanaskih markica, fotografija… Tokom festivala posetiocima će biti dostupan i Game room, gde će se održati turniri u video igrama. Tu su još i Yu-Gi-Oh turnir, Magic the Gathering, Naseljenici ostrva Katan i druga iznenađenja ljubitelje društvenih i kartičnih igara. Sa druge strane, spremamo i prezentacije borilačkih veština za one koji više vole sport”, najavljuje Vukadinović.

Prvi Japanizam, organizovan pre pet godina, za nekoliko dana brojao je oko 300 posetilaca, a ove godine u organizaciju programa uključeni su i volonteri. U odnosu na prethodne konvencije, ove godine se očekuju brojne novine.

“Japanizam će se razlikovati od onih prethodnih pre svega po tome što smo pokušali da podignemo kvalitet celokupnog događaja. Želim da izdvojim i činjenicu da će pobednik u Cosplay takmičenju (maskenbal inspirisan likovima iz anime/manga ostvarenja) dobiti plaćen put i smeštaj za Eurocosplay takmičenje u Londonu. Obzirom na to da ove godine Japanizam prerasta u konvenciju, to znači da ćemo imati više različitih sadržaja koji su interesantni posetiocima anime konvencija širom sveta. Pokušaćemo da domaćoj publici pružimo pravu konvenciju”, ističe Bojan Vukadinović.

Japanski mediji su veoma prijemčivi mladima, a razvojem interneta i zahvaljujući radu Ambasade Japana i Sakurabane u Srbiji raste interesovanje za Japan, a publika će i ove godine imati priliku da se tokom četiri dana trajanja konvencije još bolje upozna sa svim onim što kulturu ovog naroda čini tako posebnom.
 

Komentari