5. BEOGRADSKI FESTIVAL EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 5. Beogradski festival evropske književnosti od 21. do 24. juna. ULAZ JE SLOBODAN!

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Nјegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je cilјna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Klјučni cilј Beogradskog festivala evropske književnosti jeste da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene srpske i evropske književnosti, ali i da pokaže kako je vrhunskoj književnosti potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.

Zamišlјen kao nedelјa vrhunske književnosti, 5. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolјe od svega. Najbolјe za sve.“

Peti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o savremenoj kulturi pod nazivom Nastanak tabloidnog čoveka, kao i izložbu grafika Ivane Ristić “S jeseni, kada počnu vetrovi”, po motivima priča Danila Kiša iz knjige “Rani jadi”.

Glavna književna zvezda 5. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana !Vidi pod: Ljubav”, “Do kraja zemlјe” i “Izvan vremena”.

Među piscima koji učestvuju na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se i Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković.

Drugog dana 5. Beogradskog festivala evropske književnosti publika će moći da prati panel “Nastanak tabloidnog čoveka”. Ivana Spasić, Ivan Milenković i Teofil Pančić će u razgovoru s moderatorkom Marijom Nenezić raspravlјati o uzorcima marginalizacije kulture i oblikovanja figure tabloidnog čoveka kao jedne od klјučnih figura savremenog društva.

Poseban deo 5. Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlјa retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. U okviru retrospektive Književnost na filmu biće prikazana po jedan domaći, italijanski, nemački i francuski film. To su filmovi “Rudarska opera” Olega Novkovića (prema scenariju Milene Marković), “Svila” Fransoe Žirara (prema istoimenom romanu Alesandra Barika), “38 svedoka” Bruna Dumona (prema istoimenom romanu Didijea Dekoena) i “On je opet tu” Davida Vnenta (prema istoimenom romanu Timura Vermesa).

Na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti već treću godinu gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd, a Festival sarađuje i sa Italijanskim institutom za kulturu i Francuskim institutom za kulturu.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlјa kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Pozivajući čitaoce avanturu i otkriće, Beogradski festival evropske književnosti želi da pokaže da je književnost ne samo iskustvo dugog trajanja, već i deo svakodnevnog iskustva, radost čitanja i radost avanture i otkrića. Književnost je sposobna da progovori u novim medijima jednako kao i u onim koji su već nezamislivi bez književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.
 

PROGRAM:

Utorak 21. jun

19:00 Otvaranje Festivala i otvaranje izložbe grafika:

          Ivana Ristić S jeseni, kada počnu vetrovi (po motivima priča Danila Kiša iz knjige Rani jadi)

20:00  Na sceni: Zoran Ferić

21:00  Književnost na filmu: Bruno Dumon: 38 svedoka (Prema istoimenom romanu Didijea Dekoena)

Sreda 22. jun

19:00  Panel: Nastanak tabloidnog čoveka – marginalizacija kulture:
           Ivana Spasić, Ivan Milenković, Teofil Pančić; moderator: Marija Nenezić

20:00  Na sceni: Kristijan Eker

21:00  Književnost na filmu: Oleg Novković: Rudarska opera (Prema scenariju Milene Marković)

Četvrtak 23. jun

19:00 Na sceni: Barbi Marković

20:00 Na sceni: David Grosman

21:00 Književnost na filmu: David Vnent: On je opet tu (Prema istoimenom romanu Timura Vermesa)

Petak 24. jun

19:00 Na sceni: Rej Robertson

20:00 Na sceni: Milisav Savić i Duško Novaković

21:00 Književnost na filmu: Fransoa Žirar: Svila (Prema istoimenom romanu Alesandra Barika)

Komentari