[32. BDžF INTERVJU] Đanluka Petrela: “Džez se razvija poput kovitlaca”

Posle nezaboravnog nastupa u kvintetu trubača Enrika Rave, i intimnog seta sa pijanistom Đovanijem Gvidijem, trombonista Đanluka Petrela konačno nam predstavlja solo projekat, kvintet Cosmic Renaissance. Pored brojnih nagrada italijanske džez zajednice u raznim kategorijama, Petrela je i prvi italijanski laureat nagrade časopisa Down Beat (kao trombonista u usponu) a nosilac je i nagrade „Paul Acket“, koju roterdamski North Sea Jazz Festival dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima. Na 32. Beogradskom džez festivalu nastupa večeras od 21:00, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.


Već nekoliko puta ste imali priliku da nastupate na Beogradskom džez festivalu. Nakon nezaboravnih koncerata sa Enrikom Ravom i Đovanijem Gvidijem, ovoga puta slušaćemo Vas sa novim projektom „Cosmic Renaissance“ – recite nam nešto više o njemu.

Đanluka Petrela:Cosmic Renaissance“ je moj novi kvintet, oformljen 2015. godine, a nastao je iz prethodnog sastava Cosmic Band. Prethodna postava počela je sa radom 2007, kao posveta stvaralaštvu Sun Ra, ali projekat je postepeno širio i sve više poprimao obrise moje sopstvene kreativnosti i ličnog autorskog pečata, spajajući u sebi raznovrsnost muzičkih svetova. Sa „Cosmic Renaissance“ mogu da se upustim u još slobodnije i ličnije istraživanje zvuka i stvaranja muzike, zajedno improvizujemo i razvijamo jedinstvene zvučne kreacije na svakom koncertu. Pored mene, članovi kvinteta su i Mirco Rubegni (truba), Francesco Ponticelli (bas), Fererico Scettri (bubnjevi i elektronika) i Simone Padovani (perkusije).

Pored brojnih priznanja u različitim kategorijama, koje ste dobili od italijanske džez zajednice, prvi ste italijanski laureat nagrade magazina Down Beat, kao trombonista u usponu. Šta Vam ovo značajno priznanje najprestižnijeg džez magazina znači?

Đanluka Petrela: Dobitnik sam nagrade Down Beat magazina dva puta i to je veliko priznanje za mene, ali nikada nisam posebno verovao u muzičke top liste.

Prošlog meseca objavili ste novi album „Ida Lupino“ – recite nam nešto više o ovom izdanju i radu sa muzičarima okupljenim oko ovog projekta.

Đanluka Petrela:Ida Lupino“ je drugi disk sastava SoupStar, u kojem smo Đovani Gvidi i ja. Ovaj album je veoma važan iz dva razloga: objavili smo ga za ECM i imali smo dva specijala gosta – Geralda Cleavera i Louisa Sclavisa. Zahvalan sam im na doprinosu našem albumu, jer su svojim iskustvom i umetničkim senzibilitetom dodali poseban šarm muzici i toplinu atmosferi koju smo zajedno kreirali. Radili smo veoma posvećeno, uvek sam veoma pažljiv prema svojim muzičkim partnerima, njihovoj muzici i prirodi našeg umetničkog dijaloga. Mislim da sam na ovom albumu uspeo do maksimuma da razvijem takav odnos sa svojim saradnicima.

Nedavno ste pokrenuli i kvartet „Brass Bang“, u kojem su i Paolo Fresu, Steven Bernstein i Marcus Rojas – recite nam nešto više o tom bendu.

Đanluka Petrela:Brass Bang“ je počeo sa radom još pre nekoliko godina, ali je dostigao kreativni vrhunac tokom 2014. i 2015. godine, zahvaljujući albumu koji je objavio „Tuk Music“ i izuzetnoj seriji koncerata koje smo održali. Rad sa ovim kvartetom je predivno i ijedinstveno skustvo: samo duvački instrumenti okupljeni oko vrlo konkretnog muzičkog identiteta. To nam je dalo prostora da kreiramo ubedljiv, dubok i vrlo originalan zvuk.

Kakve utiske nosite nosite sa svojih prethodnih poseta Beogradu i nastupa na Beogradskom džez festivalu?

Đanluka Petrela: Bio sam impresioniran izuzetno srdačnim dočekom i utiscima o Beogradu koji sam doživeo kao veoma živ grad, pun pozitivnih vibracija i prijatnih ljudi.

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je „Planeta Džez“ –  da li mislite da je džez danas na globalnom nivou univerzalni jezik ili postoje razlike? Kako vidite i osećate džez u 21. veku?

Đanluka Petrela: Kada govorimo o džezu primetne su znatne razlike širom sveta, kako u zvuku, tako i u različitim uticajima i vizijama. Upravo zbog tih nijansi i njegova budućnost je nepredvidiva. Džez se razvija poput kovitlaca, što možda i najbolji opis prirode ove muzike, koja je predodređena da konstantno evoluira.

Kakav program ste pripremili za publiku 32. Beogradskog džez festivala ove godine?

Đanluka Petrela: Sviraćemo pet numera sa našeg prvog izdanja, „Cosmic Renaissance“ – u pitanju je EP vinil, koji je u junu izašao pod mojoj etiketom, Spacebone Records. Predstavićemo i nekoliko novih numera koje pripremamo za novi disk. Naše stvaralaštvo izvire iz mojih džez korena, inspirisano delom Sun Ra, a naslanja se i na R&B, Black Music i elektroniku. To je zgusnuta i otvorena muzika u isto vreme, sa snažnom ritmikom i prodornim deonicama trube i trombona.

 

Komentari