2. ChibiCon 2014.

Organizacija: Društvo ljubitelja japanske pop kulture SAKURABANA i Dom omladine Beograda
Cena dnevne ulaznice: 150 dinara

Prvih trinaest dana januara – od jedne do druge Nove godine, po gregorijanskom i julijanskom kalendaru – predstavljaju svojevrsni limbo, prazan hod u sred zimskog raspusta i ispitnog zatišja ispunjen prazničnim prejedanjima i nedostatkom bilo kakvih društvenih događaja koji bi razbili dosadu. 

Da vas malo razmrdamo i navedemo da potrošite nataložene kalorije, organizovali smo za vas drugi beogradski ChibiCon, koji će se održati u Domu omladine Beograda za vikend 11. i 12. januara.

Do sad već znate da u japanskom slengu, „ćibi“ znači „malecak“, a ChibiCon je baš ono što mu ime kaže: mini konvencija koja u dva dana, što je tačno polovina trajanja Japanizma, nudi presek naših najpopularnijih sadržaja i zimski izlet u svet japanske pop-kulture. Ipak, naša želja je da ChibiCon izgradi sebi svojstven profil donekle različit od Japanizma, te smo stoga posebno naglasili interaktivne sadržaje. Program je osmišljen tako da podstakne publiku da što više učestvuje u svim tribinama, predavanjima, radionicama, susretima i ostalim događajima koje smo pripremili.

 

11. i 12. januara 12:30-21:00 

Artist Alley – prodajni sajam anime i manga robe, kreativnih rukotvorina, nakita i modnih detalja, novih izdanja knjiga na temu Japana i dugo očekivanih mangi na srpskom jeziku, i svega ostalog što može da isprazni vaše novčanike, tako da počnite sa štednjom na vreme.

Izložba radova sestara Urbanović, dobitnica prve nagrade za rad na temu „Superheroji“ na Japanizmu 2013.

Tradicionalna izložba radova polaznika Sakurabaninog manga kursa

Izložba origami figura – origamisti koji održavaju radionice u okviru našeg kluba obradovaće vas svojim najnovijim kreacijama.

Bleja, dobra zabava, štand za nudle i kafu, društvene igre po ćoškovima i sve ostalo što očekujete od ovakvog događaja.

 

 

Subota, 11. januar

 

Hol Velike sale

13:00 Turniri u kartičkim igrama

 

Game room

14:00  Slobodno igranje – Tokom zagrevanja za turnire koji slede u nedelju, posetioci će imati prilike da probaju Play Station 4 konzolu.

 

Velika sala

15:00 Manga radionica

Uvek deo repertoara svih naših dešavanja, manga radionica će se, u duhu ChibiCona, ovoga puta posebno baviti tehnikom crtanjem takozvanih chibi likova – vedrih i ljupkih karikatura koje najčešće predstavljaju „umanjene“ verzije klasičnih manga junaka. Posle radionice, sledi takmičenje za najbolji nacrtani chibi lik, a pobednike očekuju i nagrade sponzora Ars.

 

17:00 Predavanje: „Heroes Less Ordinary

– žene i drugi slabo zastupljeni junaci mačo sveta video igara –

Predavanje će se baviti onim likovima kakvi se ne sreću dovoljno često u mejnstrim video igrama, a posebno ne u glavnim ulogama: žene, nacionalne manjine, LGBT populacija i drugi za koje je do sad bilo slabo mesta u akcionom svetu video igara. Da li se ovakvi likovi ignorišu, da li se prikazuju stereotipno, ima li nekih pozitivnih primera, i da li se trendovi u industriji menjaju – razgovarajte o tome sa našim predavačima.

 

 

19:00 Tribina: „Pretty Men of Japan“

 – japanski doživljaj muške lepote –

Japanski muškarci zaista su posebna sorta. Od istorijskih korena koji često slave dečačku lepotu kao graciozniju od ženske, preko bišonena iz sveta anima i mangi, pa do industrije idola koja štancuje lepotane za lokalnu estradu, Japanci koji se smatraju privlačnim podosta odstupaju od onoga što se na Zapadu uzima za pojam zgodnog muškarca (pogoditi pol dražesnog stvorenja na ekranu popularna je razonoda za fanove, bilo da je reč anime likovima ili članovima J-rock bendova). U okviru tribine razgovaraćemo o različitim ispoljavanjima japanskih standarda muške lepote, kao i o tome može li se na Zapadu, posredstvom pop-kulture, zapatiti sličan imidž.  

 

 

21: 00 Projekcija: „Pismo za Momo“

–  Production I.G. 2011, 120 min –

Nakon očeve smrti, mlada Momo se sa majkom seli u staru porodičnu kuću, na jednom zabačenom ostrvu na jugu Japana. Navikla na uzavrelost grada, Momo nije oduševljena mirnoćom ostrvskog života. Sve više se otuđuje od majke, a teško se miri s gubitkom oca, koji je za sobom ostavio samo jedno nezavršeno pismo. Jednoga dana će, raspremajući tavan, pronaći neobičnu staru knjigu koja joj otvara vrata u svet stvorenja iz japanskih narodnih predanja.

„Letter to Momo“ je lični projekat reditelja Hirojukija Okiure, čije je najpoznatije ostvarenje čuveni „Jin Roh: The Njolf Brigade“, dizelpank verzija bajke o Crvenkapi. Osim priče koja, na prefinjeno japanski način, uspeva da prikaže porodičnu toplinu a da pri tom ne sklizne u sentimentalnost i ljigavoštinu, „Letter to Momo“ se odlikuje i odličnim humorom, kao i slikovitim prikazom ala i bauka iz japanskog folklora. S razlogom je osvojio brojne nagrade na festivalima na kojima je prikazan, i nadamo se da će prirasti za srce i beogradskoj publici.

 

 
 

Nedelja, 12. januar


Game room

13:00 Turniri u video igrama “Tekken” i “BlazeBlue

 

Hol ispred Amerikane

14:00 Harajuku + Cosplay + Lolita meetup

Izvucite svoje lolita komplete, nabacite najdramatičniju Visual Kei šminku, utegnite se u korsete, reciklirajte omiljene kosplej kostime od prethodnih godina ili nas obradujte novim, balansirajte na platformama, trepćite veštacima od perja, prošetajte svoja nova steampunk sokoćala, viktorijanske šešire ili kosu sveže ofarbanu u tirkizno, iznenadite i sebe i okolinu svojim izgledom, i zaustavite saobraćaj ispred Doma omladine.

Obezbedili smo vam i foto kutak, tako da će vaši modni napori za ovaj ChibiCon ostati ovekovečeni za buduće generacije.

 

Velika sala

15:00 Anime kviz – „Naruto“

Pošto nam je publika zamerila da je ono što je najviše nedostajalo na ovogodišnjem Japanizmu bio upravo anime kviz, priliku da pokažete svoje poznavanje sveta animea i mangi imaćete na ChibiConu. Kako bismo izbegli zbunjene učesnike koji ne umeju da se snađu sa pitanjima iz starijih serijala ili iz opšte kulture, rešili smo da vam ovoga puta ponudimo tematski kviz – a tema je jednostavna da jednostavnija ne može biti, ni manje ni više nego „Naruto“. Nemo’ se brukate.

 

16:00 Susret: Ljubica Dolašević i EuroCosplay takmičenje

U kostimu Sare Kerigan iz video igre „Starcraft“,  Ljubica Dolašević je osvojila prvo mesto na kosplej takmičenju na Japanizmu 2013, i tako otišla put Londona da brani nacionalnu čast Srbije na EuroCosplay prvenstvu, prestižnoj manifestaciji na kojoj kosplejeri iz cele Evrope  ukrštaju figurativna – a neretko i bukvalna – koplja. Iako se Ljubica vratila bez nagrade, kostim joj je prošao veoma zapaženo. Ovom prilikom će sa publikom podeliti utiske iz Londona i insajderske informacije o EuroCosplay takmičenju, a moći ćete da izbliza vidite i sam kostim – i to dodatno nabudžen za London u poređenju sa verzijom u kojoj je briljirala na Japanizmu.

 

 

17:30 Predavanje: „noitaminA“

 – uspon i pad anime programa koji je pokušao da bude drugačiji –

Projekat tokijske televizije Fuji nazvan noitaminA (ako niste provalili, to je natraške napisana reč Animation) pokrenut je radi produciranja serija namenjenih onima koji nisu tipična anime publika. Emitovan je kasno noću, promovisao je serije neobičnih zapleta i eksperimentalne animacije, bio je usmeren na inteligentne, odrasle gledaoce, i s razlogom je godinama, posebno u periodu ozloglašene krize kreativnosti u anime industriji, važio za poslednji bastion kvaliteta – a onda se suočio s finansijskim poteškoćama i okrenuo ka mejnstrimu i komercijali. Na predavanju ćemo prolaziti kroz serije prikazane u okviru noitaminA projekta – ponesite papir i olovku, sigurno ćete želeti da zapišete preporuke za gledanje.

 

19:30 Prezentacija: „Kako studirati u Japanu“ + svečano zatvaranje ChibiCona

Naši prijatelji iz ambasade Japana u Beogradu podeliće sa vama informacije koje ćete svakako želeti da čujete, jer sigurni smo da mnogi od vas gaje ambicije o studijama u Japanu. Saznajte sve o stipendijama i proceduri selekcije, kao i o samim iskustvima studenata koji su se domogli Japana.

Nakon prezentacije, u ime ambasade, Takanobu Narita-san će zatvoriti ChibiCon i dodeliti prestižne Njacomove nagrade pobednicima našeg konkursa za najbolji digitalni rad, a iz ambasade su tom prilikom najavili i još neka iznenađenja.

 

21:00 Projekcija: „Svete batice

–  A-1 Pictures 2013, 120 min –

Buda i Isus – da, onaj Sidarta Buda koji je dostigao nirvanu i onaj Isus iz Nazareta koji je umro na krstu – žive zajedno u savremenom Tokiju u jednom malom stanu. Buda jadikuje jer je na skulpturama često ovekovečen u životnoj fazi kada je previše posezao za slatkišima, dok Isusa nervira to što mu svi stalno govore da je isti Džoni Dep. Film beleži pokušaje ovih posebnih cimera – svetih batica – da se priviknu na užurbanost Tokija i uživaju u malim stvarima.

Nepotrebno je napomenuti da su „Saint Oniisan“ najprovokativnija anime komedija prikazana u bioskopima u proteklih nekoliko godina (‘ajmo da ponovimo o čemu se radi: Buda i Isus žive zajedno u Tokiju. BUDA I ISUS ŽIVE ZAJEDNO U TOKIJU.) Iako je čak bilo pokušaja zabrane kako „Saint Oniisan“ mange kad je počela da izlazi, tako i filma kad je stigao u bioskope (a u pozivima na linč bile su jednako glasne i budističke i hrišćanske grupe), oni koji su se upustili u ovo delo jednoglasno se slažu da „Svete batice“ donose fenomenalan humor, a da pri tom ne vređaju ničija verska osećanja. Uostalom, nema prave umetnosti bez malo provokacije.

 

 

 

Komentari