15. GAF počinje 11. marta u Domu omladine Beograda

Jubilarni, 15. po redu Guitar Artfestival održaće se od 11. do 16. marta u Beogradu na više lokacija. Čak pet koncertnih večeri ove godine održaće se u Domu omladine Beograda, kulturnoj i obrazovnoj instituciji koja ove godine, nizom programa među kojima je i međunarodni festival gitare, slavi 50 godina rada. Publici u velikoj sali predstaviće se brojni umetnici među kojima su Bađi Asad, Izabel Noronja, Johan Miler, Katona Tvins, Eliot Fisk i brojni drugi. 

Posebno mesto u programu zauzima veliki i dvostruki džez i flamenko koncert u velikoj sali Sava centra 15. marta kada će na istoj pozornici nastupiti sve popularniji španski flamenko gitarista Alberto Lopez sa svojim kvintetom, te francusko-američka džez pevačica Sara Lazarus u pratnji čuvenog „gypsy jazz“ kvarteta koji predvodi Hono Vinterštajn.

Koncertni program 11. marta, u Velikoj Sali Doma omladine Beograda sa početkom u 20 časova, otvoriće Naxos Trio koji čine grčki gitarista Kostas Kociolis, Anjelo Deziderio iz Italije i hrvatski majstor gitare Zoran Dukić.

Anjelo Deziderio je prvi put javno nastupio sa 8 godina, pokazujući izuzetan dar zbog kojeg je muzička kritika o njemu da govorila kao čudu od deteta. Diplomirao je na Konzervatorijumu za muziku u Alesandriji i osvojio 18 prvih nagrada na najvećim gitarskim takmičenjima u svetu, kao i brojne specijale nagrade i priznanja. Nastupao je kao solista i sa orkestrima širom sveta, na najprestižnijim festivalima i čuvenim koncertnim dvoranama. Profesor je na Univerzitetu za muziku u Kozenci (Italija).

Kostas Kociolis se danas smatra jednim od najvećih gitarista našeg vremena. Umetnički je direktor Međunarodnog festivala gitare Naksos i Gitar Art festivala. Od 1977. radi kao profesor na Konzervatorijumu u Atini, a od 1981. na Novom konzervatorijumu u Solunu. Za svoje aktivnosti nagrađen od strane Grčke akademije nauka i umetnosti. Kao solista, svirao je sa najprestižnijim orkestrima i u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom sveta. Sarađivao je sa brojnim istaknutim umetnicima našeg vremena, a mnogi kompozitori su mu posvetili svoja dela. Gost je na brojnim festivalima, a na najprestižnijim akademijama i univerzitetima redovno održava majstorske radionice. 

Zoran Dukić je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi D. Petrinjaka, a usavršavao se kod H. Kepela u Kelnu. Od 1990. do 1997. osvojio je niz nagrada. Jedini je gitarista koji je pobedio na oba međunarodna takmičenja Andres Segovia, a osvojio je i takmičenja Fernando Sor, Manuel Pons, Manuel de Falja i Francisko Tarega. Na najvećem španskom takmičenju u Madridu, koji se održava pod pokroviteljstvom kraljevske porodice, osvojio je prvu, kao i specijalnu nagradu za interpretaciju španske muzike. Nastupao je solistički i sa orkestrima na svim kontinentima. Naročito interesovanje pokazuje za savremenu muziku, a mnogi kompozitori su mu posvetili svoja dela. Kao vrstan pedagog, radio je sa studentima na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ahenu, a trenutno predaje na Kraljevskom konzervatoriju u Hagu i na Fakultetu za muziku u Barseloni.

Vrhunac prve večeri pripašće čuvenoj brazilskoj gitaristkinji i pevačici Bađi Asad, čiji nastup je zakazan za 21 čas.

„Moj prvi susret sa Beogradom desio se prilikom takođe jubilarnog, desetog izdanja Guitar Art festivala 2009. godine. Uživala sam u prilici da pozornicu podelim sa Rolandom Dijensom! Bio je to festival ideja i biću uvek zahvalna na tome. Beograd je predivan grad i sećam se da sam htela da ostanem i duže. Još uvek volim jedan par čizama koje sam tu kupila, a znate kako je to ženama bitno. Pored što sam impresionirana prezentacijom festivala u svetu i uvek kreativnim vizuelnim rešenjima, umetnička direkcija uvek izabere sjajnu selekciju aktuelnih zbivanja na svetskoj gitarskoj sceni. Krila festivala uvek su otvorena za razne stilove i neprestano se šire, od radionica za najmlađe gitariste do koncerata koje retko možete da doživite bilo gde drugo“, ovim rečima se priseća svog prethodnog gostovanja u Beogradu Bađi Asad, u svetu poznata po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama i neobičnoj gitari koja ima samo okvir bez rezonatora.

 

Još u ranom uzrastu Bađi Asad je pobedila na Takmičenju mladih intrumentalista u Rio de Ženeiru i proglašena je za Najboljeg brazilskog gitaristu na Međunarodnom festivalu Vilja Lobos. Snimila je albume Solo, Ritms (Najbolji klasični album, Gitar Plejer magazin), Ehos of Brazil, Kameleon, 3 Gitars (sa džezerima L. Korielom & Dž. Aberkrombijem), Ondas, Verde, Vonderlend, Amor i Otras Manias Kronikas (nagrada za Kompozitora godine), kao i DVD na kom je prikazala svu osobenost svojih nastupa uživo. Proglašena je i za najboljeg akustičnog fingerstajl izvođača od strane Gitar Plejer magazina. Sa svojom braćom Seržom i Odairom Asadom (Duo Assad) i njihovim ćerkama Klarisom i Karolinom je u 2001. oformila kvintet. Sarađivala je sa umetnicima kao što su Bob Mekferin, Jo-Jo-Ma, Sara Meklaflin, Seu Žorži, Džo Kokrer i nastupala na najprestižnijim festivalima, teatrima i koncertnim salama širom sveta.

Ulaznice za pojedinačne koncerte na festivalu po cenama od 800 do 2000 dinara su u prodaji na blagajnama Sava centra i Doma omladine, ali i u celoj mreži Eventima u Beogradu i širom Srbije.

 


Komentari