10. AUDIO FORUM

Jubilarno, deseto izdanje Audio Foruma biće održano 11. i 12. decembra 2023. u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Audio Forum je jedinstvena godišnja konferencija iz oblasti audio produkcije u Jugoistočnoj Evropi. To je dvodnevni događaj namenjen profesionalcima, entuzijastima i studentima iz oblasti audio produkcije, odnosno kreativne upotrebe zvuka u medijima.

 

Organizatorima, udruženju Masiv, pripada čast što će Fakultet dramskih umetnosti, u saradnji sa Domom omladine Beograda, omogućiti Audio Forumu da bude održan u prostoru o kakvom su mogli samo da sanjaju poslednjih deset godina: kultnoj instituciji kulture u strogom centru grada. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu istih dana proslavlja svoj jubilej – 75 godina postojanja.

Kako bismo proslavili ova dva jubileja, selidbu u novi prostor i zahvalili audio zajednici, Audio Forum 2023 biće besplatan! Buduća izdanja zahtevaće ponovno plaćanje kotizacije, tako da je sada odlična prilika da se, pored stručne, i najšira publika upozna sa ovim važnim događajem.

Svi zainteresovani moraju se putem interneta prijaviti za događaj, a zatim i registrovati na licu mesta, bilo kad između 12:00 i 19:00 časova tokom oba dana događaja. Link za prijavu.

Gostovanja svetskih superzvezda nikada ne izostaju na Audio Forumu, pa tako ni ovoga puta! Dva dana šarolikog programa će učesnicima omogućiti da se edukuju, razvijaju ili započnu profesionalnu mrežu i aktivno učestvuju u razvoju audio zajednice u Srbiji. Konačna agenda može se videti na sajtu Audio Foruma 2023, a predavačka postava izgleda ovako:

 

  • Suzana Perić je montažerka muzike koja živi i radi u Njujorku. Iz njenog prebogatog portfolija, izdvaja se njen rad na filmovima “Barbie”, “The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring” i “The Pianist”. Dobitnica je Golden Reel nagrada za rad na filmovima “The Lord of the Rings”, 2002 godine, i “Jane”, 2017. godine.
  • Mark Fišman, mikser dijaloga i muzike, poznat je po radu u okvirima naučno-fantastičkog žanra, pogotovo na televizijskim formatima. Miksovao je “The Last of Us”, “Lovecraft Country”, “Little Fires Everywhere”,”Power Rangers”. Dobitnik je Primetime Emmy nagrade za Outstanding Sound Mixing in TV za seriju “John Adams” i višestruko je nominovan za druge EMMY, BAFTA i CAS nagrade.
  • Luka Matković [uživo] je muzički producent iz Beograda, usko specijalizovan za produkciju metal muzike. Završio je osnovne i master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Vlasnik je studija Citadela Sound Production, gde od 2012. godine neprestano radi na produkciji individualnih pesama i long play albuma. Zaključno sa 2023. godinom, Luka ima više od 500 završenih pesama i preko 100 albuma iza sebe. Na Audio Forumu 2023, vodiće radionicu snimanja metal sastava, u Velikoj sali Doma omladine.
  • Pavle Pavičić [uživo], šef za međunarodne pravne poslove u SOKOJ-u, je muzičar i pravnik koji je svoju ekspertizu usmerio na rad sa autorskim pravom u oblasti muzike. U vreme kada se o veštačkoj inteligenciji govori više nego ikada, Pavle je odlučio da svoje vreme u SOKOJ-u posveti istraživanju i promatranju prilika i pretnji koje ova tehnologija donosi. Pavle će govoriti o tome da li i na koji način se generativni audio može koristiti u autorskim delima i kako međunarodno pravo reaguje na prisustvo rezultata rada veštačke inteligencije u zvučnom zapisu.
  • Julijan Nikolić [uživo] – developer audio softvera iz Beograda; Kao redak primerak programera audio softvera u Srbiji, Julijan je poznat širom sveta po svom renomiranom programu “Youlean Loudness Meter”. Julijan je već bio sa nama 2019, a sada je ponovo tu da priča o Youlean Loudness Meter 2, šta je novo u industriji, posebno sa Dolby Atmos-om, i pruži detaljan pogled na loudness metering parametre na koje se svi toliko oslanjamo.
  • John McGregor: Svako ko je makar jednom u životu radio sa mikrofonom, zna da ga ljudi ponekad tretiraju kao mistično stvorenje. Pričaćemo o osnovama mikrofona da bismo razbili zablude – Treba li pažljivo postupati sa kondenzatorskim mikrofonima? Dinamički ne nude najbolji frekvencijski odziv? Upotreba mikrofona je finija i manje restriktivna nego što mnogi audio inženjeri misle. Na kraju, pričaćemo o tome šta čini Sennheiser i Neumann dobrim izborom za live sound.
  • Projekcije FDU filma [uživo] – U dva odvojena termina, tokom oba dana Audio Foruma, Fakultet dramskih umetnosti će prikazivati najznačajnija kratka filmska ostvarenja svojih studenata, i to: “Kao ti” (Neda Živanović), “U ramenima” (Tara Gajović), “Krotki “ (Jovan Dimoski), “Džonika” (Ana Đurović), “Sve kako treba” (Nikola Stojanović), “Mamut“ (Đorđije Petrović), “Ni za živu glavu “ (studenti Filmske i TV produkcije), “Liminal” (Novak Šipetić).
  • Produkcioni tim Beogradskog džez festivala [uživo] – Osnovan 1971. godine, Beogradski džez festival nosi titulu manifestacije od posebnog značaja za grad Beograd, koji je njen osnivač i glavni pokrovitelj, i jedini je član u Evropskoj džez mreži iz Srbije. Održava se u organizaciji Doma omladine Beograda. Produkcijski tim ove ustanove kulture govoriće o izazovima organizovanja velikog međunarodnog muzičkog događaja u srcu Beograda, sa stanovišta tehničke realizacije, odnosa sa javnošću, marketinga i produkcije.

 

Proizvođač fonoteka za  virtuelne instrumente Impact Soundworks obezbedio je softverske aktivacione kodove za pobednike nagradnog izvlačenja koje će se održati krajem drugog dana konferencije.

Udruženje Masiv sprovodi i beatmaking takmičenje “Beat Cooking Challenge” koje je otvoreno za sve, a trajaće u danima pre Audio Foruma. Od kandidata se očekuje da naprave muzički odlomak od 30-60 sekundi uz pomoć zvučnih efekata koje organizator obezbeđuje. Gotove radove biće potrebno postaviti na namensku online platformu najkasnije do 10. decembra. Učesnici će se boriti za prvo, drugo i treće mesto, a shodno tome biće i nagrađeni. Nagrade obezbeđuju partneri događaja. Zainteresovani se upućuju na ovu veb stranicu: https://bit.ly/af2023-competition

Proizvođači audio opreme će biti prisutni na događaju, zahvaljujući kompanijama koje nesebično pružaju podršku Audio Forumu još od 2018. godine – Amisys, Player i Dirigent Acoustics. Brendovi kao što su Focal, Neumann, Antelope, Sennheiser, Warm Audio, Yamaha, Focusrite, SSL učiniće svoje hardverske proizvode dostupnim učesnicima da ih testiraju, igraju se, obrazuju i budu u toku sa razvojima u oblasti pro-audio tehnologija.

Zvanični jezik Audio Foruma 2023 je srpski, iako će predavanja gostiju iz inostranstva biti vođena na engleskom.

Ovogodišnje izdanje omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Organizacija proizvođača fonograma Srbije, Fakultet dramskih umetnosti i Dom omladine Beograda.

 

Pravila ponašanja

Discord server

Facebook

Instagram

YouTube

 

 

Komentari