Zrenjaninski bend “Istanbul night” svira na 3. TODO MUNDO festivalu

U subotu, 12. aprila na 3. TODO MUNDO world music festivalu, u Velikoj Sali Doma omladine Beograda nastupiće grupa „Istanbul night”, koja je nastala u Zrenjaninu pre dve godine. Njihov izraz predstavlja kulturno-muzičko putovanje od Mediterana do Balkana. Počeli su kao duo, da bi kasnije u svoj zvuk uključili i perkusije, pa su danas članovi ovog trija Roni Beraha – violončelo, autor muzike i aranžmana; Marko Čokulov – gitara, muzički producent snimaka i Vladimir Stojković – perkusije.

Mladi bend inspirisan posetom Istanbulu, nakon koje su i dali naziv bendu, i upoznavanjem sa “Sufi muzikom” i starim instrumentima Turske, razvio je uzbudljiv, autentičan izraz zahvaljujući  sopstvenim razmišljanjem o poreklu koje sa sobom nosi bivstvovanje u našem regionu.

 

“Muzika koju izvodi Istanbul Night je jednim delom autorska muzika, nastala kao slobodna interpretacija Sufi muzike, odnosno muzike transa i aranžmana Sefardskih pesama. Stilski bi se naša muzika mogla okarakterisati kao World music, odnosno kao spoj etno motiva i džeza kroz česte improvizacije. Zvučno ona predstavlja spoj klasičnog instrumenta violončela, električnog modernog zvuka gitare i etno zvuka perkusija”, kaže Roni Beraha.

 

On ističe da je bendu glavna muzička inspiracija Izraelska scena – pre svega rad Avišaj Koena i Šai Maestra.

 

“Projekat je u konstantnoj evoluciji – work in progress, kako u muzičkom smislu, tako i u scenskom smislu, jer pored ostalog, uključuje korišćenje video projekcija i plesa koji prate muziku, kao i gostovanje drugih umetnika”, ističe Beraha.

 

Grupa “Istanbul Night” je do sada nastupala na festivalima Interzone u Novom Sadu, Korzo Fest u Zrenjaninu i Terra Acustica u Kikindi.

 

Ove godine su snimili dva spota, jedan za obradu Satijeve minijature Gnossienne br.1 napisane po motivima jedne Sefardske melodije iz Istanbula i drugi za autorsku muziku pod nazivom D-mode. Spotovi su dela mladog autora Artjoma Karajeva i rezultat saradnje sa umetnicima Rastkom Stefanovićem i Drinom Krlić.

 

Roni Beraha se osvrnuo i na muzičku scenu u Zrenjaninu: “Zrenjanin je jedna čudna sredina, uvek je bilo pojedinaca koji su težili stvaranju i kreativnosti, ali pitanje je koliko ih sredina podržava. Stoga, mnogi odlaze u druge sredine ili traže mogućnost za napredovanje u većim gradovima, poput Novog Sada ili Beograda”.

 

TODO MUNDO festival organizuje Dom omladine Beograda u saradnji sa udruženjem Ring Ring.

Ulaznice su u pretprodaji preko EVENTIM mreže.

 

Komentari