ZLATNA ANTENA PO RADMILI SAVIĆEVIĆ

Organizatori Festivala drama i serija FEDIS posle nagrade za najbolju mušku glavnu ulogu “Ljubiša Samardžić” i nagrade Zlatna antena za najbolju žensku glavnu ulogu koja nosi ime Milene Dravić, još jedna naša legendarna dramska umetnica imaće nagradu sa svojim imenom na manifestaciji posvećenoj TV dramama i serijama. Nagrada Zlatna antena za najbolju žensku epizodnu ulogu od ove godine nosiće ime po legendarnoj glumici Radmili Savićević!

Legendarna glumica rođena je kao Radmila Milenković 8. februara 1926. godine u Kruševcu, gde je i započela glumačku karijeru u tamošnjem pozorištu. Odigrala je više od 70 uloga na filmu i televiziji, ali je svoje najzačajnije role odigrala upravo u TV serijama. Ostaće upamćena kao gazdarica Savka u “Diplomcima”, Violeta u “Kamiondžijama”, Baba Tomanija u seriji “Babino unuče”, Šurdina baba u “Vrućem vetru”, Vuka Petrović u “Pozorištu u kući”, Žarka u “Boljem životu” i na kraju kao Riska Golubović u “Srećnim ljudima”, za koju je dobila nagradu Novosti – Ona i on, na festivalu u Nišu zajedno sa Velimirom Batom Živojinovićem, 1994. godine. Preminula je na dan rođenja 2001. godine u Beogradu i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Bila je udata za kolegu Božidara Savićevića.

FEDIS – 11. međunarodni Festival drama i serija održava se od 5. do 7. oktobra 2021. godine u Domu omladine Beograda uz učešće 16 serija iz Srbije i regiona.

Komentari