Završen 63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, dodeljene nagrade

Sinoć je u Domu omladine svečano zatvoren 63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Nenad Popović, umetnički direktor festivala, sumirajući utiske, izjavio je da beogradska publika itekako ima sluha za umetnički film i da se nada da će i 64. izdanje festivala brojnih umetničkim ostvarenjima napuniti platno, a zatim i brojnom publikom napuniti sale.

O najboljim filmovima takmičarskog kratkometražnog programa odlučivao je žiri u sastavu Miloš Spasojević, Aleksandra Milovanović, Antonis Papadopulos, Petra Seliškar i Vera Vlajić, dok su o dugometražnim ostvarenjima odlučivali Adela Peeva, Mila Turajlić i Mladen Kovačević.

Glavne nagrade, Grand prix festivala, ponela su dva ostvarenja- Kembridž bugarske rediteljke Eldore Trajkove, koji je odneo pobedu u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, i Iskon Anima Aeternam domaćeg reditelja Mihajla Dragaša koji je proglašen za najbolji kratkometražni film. Publika je imala prilike da uživa u ova dva pobednička ostvarenja nakon ceremonije dodele nagrada.

 

Zlatne plakete Beograda u selekciji kratkometražnih srpskih filmova dodeljene su u šest kategorija: najbolji igrani film je Tranzicija, autorke Milice Tomović, najbolji animirani film je Vis Dubium autora Mihajla Dragaša, najbolji dokumentarni film je Ukras sveta autora Stefana Krasića.

 

Za najbolju kameru nagrađen je Matija Munjiza Petrović, direktor fotografije filma Ljubav u doba kontrole. Jelena Maksimović nagrađena je za najbolju montažu za film Tranzicija, a Jakov Munižaba za najbolji dizajn zvuka filma Paradigma.

 

U regionalnoj selekciji kratkometražnih filmova, Zlatna plaketa Beograda dodeljena je sledećim autorima: Pavlović Juri za film Piknik – najbolji u kategoriji igranih filmova, Brunu Razumu za Tajni laboratorij Nikole Tesle- najbolji u kategoriji animiranih filmova, i Jeleni Novaković za film Ana trg- najbolji dokumentarni film.

I najbolji filmovi u međunarodnoj kratkometražnoj selekciji nagrađeni su Zlatnim plaketama u istim kategorijama: Damian Kočur nagrađen je za najbolji igrani film za ostvarenje Ono što želim, Borislav Šajtinac za najbolji animirani film Politika, i Hardik Mehta za najbolji dokumentarni film Poznat u Ahmedabadu.

 

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu Put za Kujumbu, autora Miroslava Savića, koji se takmičio u domaćoj selekciji kratkometražnih igranih filmova. On je takođe osvojio i nagradu Jovan Aćin koju tradicionalno već 24 godine dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije

 

BFF se ove godine vratio u sale Doma omladine Beograda, i može da se pohvali 25% većom posetom u odnosu na poslednji put kad se održavao u istom prostoru. Tokom šest dana festivala prikazano je ukupno 109 filmova – 78 u takmičarskim selekcijama, i 31 u pratećim programima. Publika je takođe imala priliku da se upozna sa festivalom Kurzfilmtage iz Vintertura u Švajcarskoj i pogleda najbolja ostvarenja ovog prestižnog festivala, kao i da vidi prve animirane filmove napravljene na našim prostorima zahvaljujući DVD izdanju  Srpski animirani film 1.

Komentari