XXI Internacionalna konferencija mladih naučnika

Regionalni centar za talente Beograd 2,  je organizator  XXI Internacionalne konferencije mladih naučnika – nezvanično svetsko prvenstvo istraživačkih radova iz oblasti fizike, matematike, informatike, zaštite životne sredine i životnih nauka (biologija, hemija). Ova manifestacija će se održati u Beogradu, od 17. do 23. aprila, a ceremonija otvaranja zakazana je za 17. april od 10 časova u Domu omladine Beograda, gde će u popodnevnim časovima uslediti i prve prezentacije.

              
Učešće su uzeli mladi naučnici iz Indonezije, Koreje, Holandije, Nemačke, Rusije, Poljske, Litvanije, Ukrajine, Gruzije, Velike Britanije, Malezije, Brazila, Singapura, Turske, Hrvatske, Kine, Srbije….
             
Očekuje se učešće preko 100 mladih naučnika koji će prezentovati svoje naučno istraživačke radove iz navedenih naučnih disciplina.  Takođe se očekuje  veliki broj naučnih radnika i univerzitetskih profesora iz zemalja učesnica kao i veliki broj naučnih radnika iz drugih delova sveta koji uvek prate ovu manifestaciju.
Cilj organizatora za organizovanje ove vrste takmičenja je bio upoznavanje učenika srednjih škola sa metodama naučnog istraživanja. Ovo uključuje različite faze istraživačkog rada od samog početka ističući temu, sumirajući rezultate istraživanja na stranom jeziku – predavanja. Konferencija daje izazovnu šansu mladim naučnicima da dobiju povratnu informaciju o radu sa kojim  oni pokušavaju da se bave , i da izmere svoja dostignuća na  međunarodnom polju .

Radove učesnika ocenjuje sedmočlani,  međunarodni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz svih naučnih disciplina, sa prestižnih univerziteta.
Ovo takmičenje može biti odlučujući faktor u njihovom budućem opredelenju i njihovom naučnom karijerom.

Većina učenika koji učestvuju će kasnije postati studenati na različitim univerzitetima.

Samo učešće na Konferenciji, mladim naučnicima daje mogućnost dobijanja stipendija na prestižnim univerzitetima širom sveta.

Po redu 21. Konferencija mladih naučnika je trebalo da se održi u Kharkovu u Ukrajini, ali zbog aktuelnih događaja u toj zemlji, organizacija je poverena Regionalnom centru za talente Beograd, Srbija.

Dvadeset godina rada Konferencije, najbolje govore o njenom uspešnom radu.  Veliki broj srednjoškolaca iz celog sveta je uzelo učešća u radu Konferencije od njenog početka do danas /preko 3500/.   Broj zemalja članica Konferencije raste iz godine u godinu, tako da sada ima 42 zemlje aktivne članice.

Danas, veliki broj uspešnih naučnih radnika širom sveta, su bili učesnici Konferencije, a veliki deo je svake godine prisutan na ovoj manifestaciji.

SRBIJA:
Regionalni centar za talente Beograd 2, odnosno polaznici Centra, su  učesnici ove Konferencije od 2012. godine.

Na prvom učešću polaznici centra, njih pet su učestvovali na konferenciji u Nijmigenu, na RADBOUD univerzitetu u Holandiji.   Tada su polaznici osvojili jednu zlatnu /informatika/, jednu srebrnu /Life sience/  i specialnu nagradu /životna sredina/, u konkurenciji mladih naučnika iz 28 zemalja.

Naredne godine na koferenciji koja je održana u Indoneziji na Baliju, SURYA univerzitet,  učestvovalo je takođe pet polaznika Centra, osvojene su jedna zlatna, dve srebrne i jedna bronzana medalja, što predstavlja veoma veliki uspeh.

Ove godine, kao domaćini smo prijavili devet učesnika, iz svih naučnih oblasti i prema obavljenim pripremama za učešće, očekijemo dobre rezultate.

Komentari