VOĐENJE KROZ IZLOŽBU ‘’SAKRALNA POSMATRANJA’’ VANJE PAŠIĆ

Povodom aktuelne izložbe ’’Sakralna posmatranja’’ u Galeriji Doma omladine Beograda biće organizovano vođenje kroz izložbu i razgovor sa autorkom Vanjom Pašić, u nedelju 25. juna sa početkom u 19 časova. Posetioce će kroz postavku provesti višedecenijski univerzitetski profesor i istoričar umetnosti, Oliver Tomić, sa idejom da se kroz interakciju sa publikom spozna celokupna višeslojnost ovog umetničkog projekta, kao i svojevrsno intimno putovanja stvaraoca.

Kroz Sakralna posmatranja, novu seriju digitalnih grafika kojima je pridružen i jedan objekat, Vanja Pašić razmatra arhitektonski prostor hrama sa aspekta njegove svetosti. Baveći se problemima tranzicije i transcedencije materijalnog, umetnica preispituje ulogu sakralnog arhitektonskog nasleđa u kontekstu savremene umetnosti iz pozicije upitanosti nad odnosom vizuelnog, viđenog i doživljenog (o)sećanja sveta.

Vanja Pašić, rođena 1994. u Užicu. Diplomirala na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, smer zidno slikarstvo u klasi profesora Željka Đurovića i Jelene Šalinić Terzić. Master studije slikarstva diplomirala na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Mentor Saša Filipović. Trenutno radi i stvara u Beogradu. Realizovala je preko petnaest grupnih i dve samostalne izložbe.

Komentari