Večeras u DOB-u počinje BEST of MERLINKA

Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ organizuju Dom omladine Beograda i GLIC i predstavlja jedini festival takvog tipa u regionu. Povodom upravo završenog, 4. izdanja festivala koje je postiglo znatan medijski odjek, večeras i sutra u Velikoj sali DOB-a moći ćete da ponovo pogledate filmove koji su doživeli najveći uspeh na festivalu. O svemu postignutom, o najavi jubilarne, 5. Merlinke, kao i o filmovima koji će biti prikazani za vikend razgovarali smo sa Predragom Azdejkovićem, direktorom festivala i Gej lezbejskog info centra.

Predrag je izuzetno zadovoljan brojem posetilaca kojih je ove godine bilo više od hiljadu, što je i bio cilj, kako sam kaže. “Festival svake godine ima veliku medijsku vidljivost što koristimo da, osim što promovišemo filmsku umetnost, promovišemo i ljudska prava i različitost,” navodi Azdejković.

Brojnija publika nije jedino po čemu se poslednje izdanje festivala izdvaja od prethodnih: “Merlinka je po prvi put bilа u Velikoj sali Doma omladine, što je izuzetno pomeranje granica i po prvi put imali smo goste iz inostranstva koji su nam uputili pohvale i sugestije za sledeću godinu, tako da u pripremanje Merlinka festivala 2013. ulazimo sa nekim novim idejama. Cilj je da ove godine ugostimo još više stranih gostiju i da se bolje povežemo sa beogradskim gej klubovima i Merlinku predstavimo kao turistički paket umetnosti i zabave.”

O filmovima koji su izazvali najviše interesovanja kod publike, a koji su se i njemu samom učinili interesantnim, Predrag kaže: “Ja najviše volim kratke filmove koji ne dobijaju pažnju koliko dugometražni. Bilo mi je interesantno da je najgledaniji film bio turski ‘Trbušni plesač’ koji nije imao posebno egzotičan termin, što mi pokazuje da je publika Merlinka festivala više okrenuta nezavisnim produkcijama.”

Zamolili smo Peđu da nam bliže predstavi filmove koje ćemo gledati ovog vikenda u DOB-u: “Za ovaj Best of Merlinka vikend izabrani su filmovi ‘Englez u Njujorku’, ‘Veliki gej mjuzikl’, ‘Provala oblaka’ i ‘Samac’. Ovi filmovi su najbolje prošli kod publike festivala i imali su dobru gledanost. Takođe, na ovaj način smo želeli da podsetimo publiku šta se sve dešavalo za pet godina koliko Merlinka traje.”

U decembru 2013. godine biće održano jubilarno peto izdanje Merlinka festivala za koji se pripremaju brojne novine i izmene u konceptu: “Pošto slavimo mali jubilej odlučili smo da tema Merlinke 2013.  bude Komedija i mjuzikl. Sem toga, pored festivala u decembru tokom cele godine pravićemo neka dešavanja. Ove godine se navršava deset godina od ubistva Vjerana Miladinovića Merlinke po kome je festival i nazvan, tako da ćemo to posebno obeležiti. Takođe, navršava se trideset godina od smrti Klausa Nomija, prve poznate gej osobe koja je umrla od side i prikazivaćemo dokumentarac o njemu i njegovoj muzici,” objašnjava Azdejković.

Kultura jeste dobro sredstvo za promociju tolerancije: “Srbiji je potreban veliki queer festival koji bi se bavio i queer filmovima, ali i pozorišnom umetnošću, performansom, slikarstvom, vajarstvom…Možda Merlinka jednog dana preraste u to,” zaključuje Predrag.

 

Komentari