Uspešan početak ciklusa tribina IZBORI PRE IZBORA

U Domu omladine Beograda sinoć je započeo novi ciklus edukativnih i motivacionih tribina, namenjen apsolutnim početnicima na ovogodišnjim izborima – “IZBORI PRE IZBORA”. Brojnoj pubici – đacima završnih razreda srednjih škola i studentima, koji se po prvi put susreću sa pravillima, mehanizmima, zaštitom izbornih prava i procesa, na temu „Zašto pričamo o izborima“, govorili su Saša Janković, Zaštitnik građana Republike Srbije, Marko Blagojević, CESID i Danijel Bukumirović, novinar, urednik web portala MONDO. U ulozi moderatora našla se Antonela Riha.

 

Zaštitnik građana Republike Srbije, Saša Janković je rekao da korišćenjem prava glasa i donošenjem odluke o izlasku na izbore direktno učestvujemo u donošenju odluke o budućnosti našeg društva. „Davanjem ili oduzimanjem glasa političkim opcijama na izborima, svi mi učestvujemo u formiranju pravca kojim će naša zemlja ići naredne četiri godine“, naglasio je Janković. On je, takođe, istakao da je jedan od problema u zemljama Evrope mala izlaznost mladih na izbore, koju analitičari uglavnom objašnjavaju nerazvijenim navikama i nerazvijenom građanskom odgovornošću mladih. Zbog toga je poručio omladini okupljenoj u Domu omladine da iskoriste svoje pravo glasa, jer neglasanjem ostavljaju priliku da o njihovoj budućnosti odlučuju oni kojima budućnost ne pripada.

 

Marko Blagojević iz CESID-a detaljno je objasnio proces glasanja – od provere upisa u biračke spiskove, preko procedure na samom biračkom mestu: identifikacija sa ličnim dokumentom, provera prsta UV lampom, do obavljanja glasanja i ubacivanja presavijenog listića u predviđenu glasačku kutiju.

 

Novinar Danijel Bukumirović podelio je sa publikom svoje iskustvo i uzbuđenje prvog glasanja u životu. „Ko ne iskoristi pravo glasa, nema pravo da se žali na političku situaciju do sledećih izbora“, rekao je Bukumirović, istakavši da je nemoguće da ne postoji ni jedna osoba ili politička opcija od ponuđenih za koju bi se opredelili.

Na kraju tribine, prisutna omladina je imala priliku i da učestvuje u demonstraciji samog čina glasanja, uz proveru prsta UV lampom i prskanje zaštitnim sprejem. Dobijene flajere mogli su da ubace u jednu od tri kutije, obeležene na sledeći način: IZLAZIM NA IZBORE – GLASAĆU, IZLAZIM NA IZBORE – NEĆU GLASATI, BIRAM DA APSTINIRAM. Najveći broj mladih odlučio se za opciju izlaska i glasanja na izborima.

 

Ciklus predavanja se nastavlja već danas (četvrtak 19. april od 18.00 sati) temom „KAKO DONOSIMO POLITIČKE ODLUKE”. Radionice/simulacije “GRAĐENJE KOALICIJA” ostvariće se u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom kojom rukovode Vladimir Pavlović, Jelena Babić i Nevena Jovanović.

U ponedeljak, 23. aprila u 18.00 sati, na temu “KAKO DONETI ODLUKU O GLASANJU”, govoriće Đorđe Vuković, CESID – Centar za slobodne izbore i demokratiju, Velimir Ćurgus Kazimir, Medijski arhiv EBART, prof. dr. Žarko Trebješanin, psiholog, Predrag Kurčubić, analitičar agencije IPSOS Stratedžik Marketing.

Ciklus predavanja 24. aprila zatvoriće tema „LIČNI IZBORI“ o kojoj će od 18.00 sati diskutovati članovi Centra E8, KOMSa – Krovne organizacija mladih; Filip Milošević, KRIO, SHARE Conference; Filip Vukša,  samostalni aktivista i Grupa organizacija okupljenih oko projekta “Mladi pišu agendu za novu vladu”.

 

 

Komentari