UPOZNAJTE TAJNE SVEMIRA NA ASTRO VIKENDU U DOB-U!

U Domu omladine Beograda ovog vikenda će se okupiti predstavnici velikog broja astronomskih društava , predavači iz oblasti astrobiologije, astrofizike, biohemije i biologije, kao i svi zaljubljenici Svemir. Tokom tri dana Astro vikenda (27, 28. i 29. decembar) kroz brojna predavanja, radionice i naučne filmove, šira javnost će moći da se detaljno upozna sa aktuelnim istraživanjima vezanim za moguće otkriće vanzemaljskog života.

Pored sadržajnog glavnog programa predavanja, biće priređen i raznolik prateći program. Astronomska društva imaće štandove u holovima Doma omladine, na kojima će informisati publiku o svojim aktivnostima. Udruženje Ateisti Srbije promovisaće onlajn časopis „Veliki prasak“, a 28. decembra u 19.30 časova biće organizovano okupljanje ljubitelja popularnog časopisa „Galaksija“, uz prisustvo nekoliko članova prvobitne redakcije.

 

Svojevrstan raritet predstavlja činjenica da će posetioci  Astro vikenda moći ekskluzivno, po prvi put, da vide zbirku meteorita iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu! Naime, Petnička meteorska grupa, u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem, prirediće izložbu svih meteorita pronađenih na teritoriji naše zemlje. Posebnu pažnju sigurno će privući veliki meteorit iz Dimitrovgrada, mase od čak sto kilograma! Pored njega, biće izloženi i Sokobanjski, Jelički, kao i Kozarački, Mundrabilja i Kanjon diablo meteorit. Izložba će trajati tokom sva tri dana Astro vikenda u Domu omladine Beograda.

 

U subotu, 28. decembra, od 15 časova, biće priređena promocija knjige Nikole Božića „Astronomija“, u izdanju Kreativnog centra.  Nikola Božić rukovodi Odeljenjem matematičko-tehničkih nauka u Istraživačkoj stanici Petnica, učestvuje u međunarodnim procesima koji se tiču upravljanja internetom, interesuju ga klimatske promene, organizuje astronomska takmičenja i drugo. Ipak, najveći izazov za njega predstavlja približavanje nauke mladima. Iz tog razloga drži predavanja, piše članke za mnoge časopise i uređuje naučnu rubriku portala B92. Kao nacionalni koordinator za obeležavanje Međunarodne godine astronomije, 2009. godine dobio je plaketu “Milutin Milanković”. „Astronomija“ je knjiga koja čitaoce upoznaje sa osnovnim principima astronomske nauke i otkriva im mnoštvo zanimljivosti koje su u vezi sa njom. Čitalac može saznati šta je astronomija, kakva sve sazvežđa postoje, kako nastaju pomračenje Sunca i Meseca, od čega se sastoji rep komete, šta su supernove, kako nastaju crne rupe. Radeći vežbe predložene u knjizi „Astronomija“, dete može samo da otkrije i nauči nešto više o različitim oblastima astronomije: da pronađe zvezdu Severnjaču, da obeleži sopstveni meridijan, da prati Mesečeve mene, da noću odredi gde se nalazi, da raspoznaje sazvežđa, da zagreje vodu energijom zvezde!

 

Istog dana, 28. decembra u 14 časova biće održana i projekcija mini serije „Doba Eve“ (Eve no Jikan) u organizaciji udruženja Sakurabana. U saradnji sa prijateljima iz Grenadiera, Sakurabana će predstaviti neke od popularnih društvenih igara sa prikladnom tematikom.

 

Ne propustite ni seriju predavanja naših najaktivnijih predavača i naučnika  iz oblasti astrofizike, astrobiologije, biohemije i biologije. Prvog dana Astro vikenda, u petak, 27. decembra od 18 časova Tijana Prodanović održaće predavanje pod nazivom „Verujem da sam video vanzemaljca“, a u 20 časova Ivan Milić pričaće o tome „Koliko su udobni drugi svetovi“. Tokom vikenda biće organizovano još šest predavanja, u terminima od 16, 18 i 20 časova. Posetioci će u subotu, 28. decembra imati priliku da čuju o poreklu života od Luke Mihajlovića, zatim izlaganje Tanje Berić koja će govoriti o ekstremofilima, junacima naše kampanje, kao i Nemanju Martinovića, čije predavanje se bavi saznanjima koja bacaju novo svetlo na mogućnost postojanja života u Sunčevom sistemu (izuzev na Zemlji) i gde to u komšiluku mogu da postoje uslovi za život.

 

Poslednjeg dana ASTRO vikenda, u nedelju 29. decembra,  Milena Čukić održaće predavanje „Red koji nastupa iz haosa“Branislav Vukotić će govoriti o Mlečnom putu i mestima pogodnim za život kakav poznajemo, dok će nam dr Milan Ćirković  približiti temu „Zašto je svemir nastanjiv“. Ćirković, naučni rukovodilac Astro vikenda, je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu (Srbija), vanredni profesor na Departmanu za fiziku Univerziteta u Novom Sadu (Srbija) i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Oksfordskog univerziteta (Velika Britanija).

 

Pozivamo vas da poslednji vikend u ovoj godini provedete zagledani u nebo i sa nama napravite sopstveni Svemir.

ULAZ JE SLOBODAN!!!

 

 

 

Komentari