U završnici BIF-a koncert Marie Doyle Kennedy u DOB-u

Prvo izdanje Beogradskog irskog festivala, koje traje od 11. do 17. marta na različitim lokacijama, predstavlja jedan deo očaravajuće irske kulture. Između ostalog, posetioci mogu uživati u muzici Marie Doyle Kennedy, koja će nastupiti večeras u 20h u sali Amerikana Doma omladine. Ovakav festival se organizuje po prvi put, ali već je stekao svoju publiku, budući da u Srbiji postoji veliki broj ljubitelja irske kulture, navodi Miroslav Mogorović, kodirektor Festivala.

„Mi smo veoma zadovoljni posećenošću događaja koje smo organizovali, jer naša publika je veoma edukovana i već dugi niz godina prati dešavanja u irskoj kulturi.“navodi on.

Budući da je Marija umetnica koja dosta eksperimentiše sa stilovima, od američkog folka do popa, kako kaže Mogorović, sigurno je da će publika u Domu omladine imati priliku da prisustvuje veoma interesantnom i emotivnom nastupu: „Marija dolazi u Beograd kako bi promovisala svoj peti po redu solo album koji je uradila u saradnji sa svojim suprugom Kijeranom Kenedijem, kao i poznatim muzičarima Demijenom Rajsom i Džonom Prajnom. Svi oni su doprineli stvaranju jednog snažnog i muzički kompleksnog albuma. Mislim da će publika uživati u sjajnoj svirci.“

Cena ulaznice za ovaj koncert je 600 dinara, a mogu se kupiti preko EVENTIM prodajne mreže.

Miroslav Mogorović ističe da cilj Festivala jeste promovisanje irske kulture, a najbolji mogući način za to je predstavljanje aktuelnih i kvalitetnih ostvarenja irske umetnosti. Pored koncerta u Domu omladine, posetioce Festivala očekuje raznolik program: „U preostalim danima Beogradskog irskog festivala publika može pogledati filmove koji su nastali u saradnji našeg regiona sa Irskom, kao što je veliki film ‘KAKO JE HARI POSTAO DRVO’ našeg proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića, potom film ’NEKE DRUGE PRIČE’, koprodukciju zemalja bivše Jugoslavije sa Irskom, gde je srpsku priču režirala talentovana Ana Maria Rosi. Tu je i film ’TRIJAŽ’, sa Kolinom Farelom u glavnoj ulozi, a u režiji oskarovca Danisa Tanovića.

Irska kinematografija posvećena je i porodici i najmlađima. Izdvajamo filmove ’PISTA’ i animirani film ’TAJNA KELSA’, porodične filmove koji su privukli pažnju publike širom sveta.

Predstavićemo ifilm ’ČUVAR ZAKONA’, komediju o policajcu sa subverzivnim smislom za humor, majkom na samrti, slabošću za prostitutkama i apsolutno nikakvim interesovanjem za međunarodnu mrežu krijumčara kokaina.

Drama ’DOBRE VIBRACIJE’ govori o konfliktima u Belfastu sedamdesetih godina i buntovniku zaljubljenom u muziku koji se trudi da vrati pozitivnu energiju u grad razoren sukobima,“ ističe kodirektor Beogradskog irskog festivala.

„Festival irskog filma predstavlja izbor filmova koji će omogućiti zainteresovanoj beogradskoj publici da bolje upozna irsku kinematrografiju,“ zaključuje Mogorović.

 

 

Komentari