U susret 29. BDŽF: dve izložbe, koncert i tribina u DOB-u!

Beogradski džez festival se pridružuje obeležavanju dva značajna jubileja srpskog džeza: 65. godišnjice Big benda RTS i 60. godišnjice Udruženja džez muzičara. Tim povodom, u četvrtak, 17. oktobra u Domu omladine Beograda će biti održano niz manifestacija. Ulaz je slobodan.

 

 

Satnica je sledeća:

18:30 / Glavni hol DOB-a / Otvaranje izložbe: Big bend RTS 1948-2013 / Udruženje džez muzičara 1953-2013

 

19:00 / Plato Milana Mladenovića ispred DOB-a /Džez za dž: Javni čas polaznika džez odseka Muzičke škole „Stanković“ (u slučaju kiše Hol DOB)

 

20:00 Klub DOB / Tribina: Big bend RTS 1948-2013 / Udruženje džez muzičara 1953-2013

Učesnici tribine biće: Vojislav Simić, kompozitor i dirigent, Svetolik Jakovljević, publicista, Raša Petrović, džez kritičar, Ivan Ilić, dirigent, Dragoslav Fredi Stanisavljević, odgovorni urednik Big benda RTS-a. Moderator tribine je Vojislav Pantić, umetnički direktor Beogradskog džez festivala.

 

*****************

Ove godine Beogradski džez festival, koji slavi 29. godina postojanja, trajaće od 24. do 28. oktobra. Na više od 15 koncerata nastupiće najaktuelniji džez umetnici iz zemlje i sveta. Na otvaranju u Sava Centru, premijerno u Srbiji će nastupiti Kasandra Vilson, jedna od najboljih džez umetnica današnjice, kao i Big Bend RTS-a koji slavi 65. rođendan. U Domu omladine Beograda publika će slušati legendarnog saksofonistu Li Konica, nemačku pijanistkinju Juliju Hulsman u društvu mladog lava džez trube, britanca Toma Artursa, poljskog pijanističkog virtuoza Lešeka Moždžera, mlade zvezde italijanske džez scene Đanluku Petrelu i Đovanija Gvidija, kultni švajcarski kvartet „Ronin“ Nika Barča, portugalske umetnike Žulija Rezendea i Mariju Žoao sa programom ukrštanja džeza i fado muzike i mnoge druge. Publici će se predstaviti i domaći izvođači: Ana Sofrenović sa posebno, za ovu priliku, naručenim projektom „Glasovi, te bendovi Ejot i Fiš in oil.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Eventima po cenama od 600 do 2.200 dinara, a komplet ulaznica za celokupan glavni program Festivala se mogu kupiti za svega 4.500 dinara!

*****************

O Udruženju džez muzičara

Udruženje džez muzičara osnovano je 1953. godine, kao strukovno udruženje muzičara koji se profesionalno bave sviranjem na igrankama i ostalim zabavnim priredbama. Najpre je delovalo na teritoriji Beograda, a 1963. godine prerasta u Udruženje muzičara džeza i zabavne (danas i rok) muzike SR Srbije. Odmah po osnivanju udruženje je pokrenulo časopis posvećen džezu (izašla dva broja 1953. i 1954. godine), publikovano je 14 informativnih biltena (1956-58) i preko 100 izdanja nota domaćih i inostranih melodija. Organizovali su brojne koncerte, takmičenja i festivale domaćih džez umetnika, prva gostovanja inostranih džezera (Juta Hip/Hans Koler, Dizi Gilespi, Orkestar Glena Milera…), kurseve za mlade muzičare, istupanja inostranih džez stručnjaka (Maršal Sterns, Alen Hjuz, Vilis Kanover)…

 

O Muzičkoj školi „Stanković“

Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Ime je dobila po srpskom kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Prvi direktor škole bio je Stanislav Binički. U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim sličnim institucijama u Srbiji i regionu. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama po svetu. Beogradski džez festival redovno sarađuje sa školom, organizujući brojne radionice i susrete sa učesnicima manifestacije, a mali sastavi formirani od najtalentovanijih polaznika škole imaju javni nastup u pratećem programu festivala.

 

O Big bendu RTS

Big bend RTS osnovan je 1948. godine, pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda. Osnivač i prvi dirigent bio je Mladen Bobi Guteša. Po Gutešinom odlasku u inostranstvo (1953), vođstvo preuzima Vojislav Bubiša Simić. Po odvajanju gudačkog ansambla, Simić potpuno okreće orkestar džez izrazu. Na Prvom evropskom džez festivalu u Žuan Le Panu (Francuska) 1960. godine osvojili su prvu nagradu u kategoriji velikih orkestara. Iste godine orkestar je promenio ime u Džez orkestar Radio Televizije Beograd, danas nastupajući pod imenom Big bend RTS. Sa orkestrom su nastupale mnoge svetske zvezde džeza i šou-biznisa. Među srpskim internacionalcima koji su prve korake načinili u ovom orkestru su Duško Gojković, Bora Roković, Mile Pavlović, Lala Kovačev, Stjepko Gut i Bojan Zulfikarpašić.

 

 

 

Komentari