U Galeriji DOB otvorena izložba Jovane Janković: “Trag sećanja” kao prozor u prošlost

Izložba “Trag sećanja”, Jovane Janković postavljena je od sinoć u Galeriji Doma omladine Beograda i trajaće do 15. oktobra. U pitanju je prva samostalna izložba ove mlade umetnice, a svečano je otvorila Ljubica Jocić Knežević, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Foto: Stanislav Milojković

Kroz seriju skulptura od keramike Jovana Janković bavi se istraživanjem i promišljanjem uzajamnog odnosa čoveka i njegovih sećanja. Izložba nas uvodi u intimni prostor autorkinog detinjstva istovremeno otvarajući mogućnost posetiocima za sopstveno putovanje kroz vreme. Galerijski prostor postaje dečje igralište, ispunjeno porecelanskim lutakama, a kod posetioca neminovno budi sećanje na detinjstvo.

Foto: Stanislav Milojković

Prikazane su depersonalizovane figure koje su ostale zamrznute u drugačijem vremenu. Autorka nas podseća na važnost sećanja, a kroz to sećanje govori i koliko je za proces formiranja ličnosti bitno učenje i sazrevanje.

Otvaranju je, pored brojnih umetnicinih kolega i prijatelja, prisustvovalo i mnoštvo zainteresovanih ljubitelja umetnosti.

 Foto: Stanislav Milojković

Jovanina profesorka Ljubica Jocić Knežević kaže da se autorka vrlo rano istakla svojim radom, ljubopitljivošću i jasno formiranim likovnim stavom. “Za mene je velika stvar kada savet jedne ugledne galerije, kao što je Galerija Doma omladine Beograda, prepozna talenat i omogući da ovako mlada umetnica predstavi svoj rad.”, istakla je profesorka prilikom otvaranja.

Foto: Stanislav Milojković

Jovana Janković rođena je 1992. godine u Beogradu. Osnovne akademske studije završila je 2020. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek keramika. Jedan semestar studirala je i na Estonskoj akademiji umetnosti (EKA) u Talinu, 2019. godine. Na Fakultetu primenjenih umetnosti završila je i Master akademske studije 2022. godine, iz oblasti keramičke skulpture. Do sada je izlagala na mnogim grupnim izložabama i učestvovala je na umetničkim festivalima, Likovnoj koloniji u Tršiću, Smotri umetnosti ,,Mermer i zvuci” u Aranđelovcu i Međunarodnoj koloniji umetničke keramike ,,Zlakusa” u Užicu. Redovna je članica ULUPUDS-a od 2023. godine. Dobitnica je i nagrada koje dodeljuje umetnički savet ULUPUDS na izložbama ,,Kutija 4” i ,, Minijatura 3”.

Foto: Stanislav Milojković

Umetnica je imala razloga da bude uzbuđena na otvaranju: “Veoma mi je drago što imam priliku da prikažem svoje radove i što sam prošla konkurs Galerije Doma omladine. Ovo je moja prva samostalna izložba i zaista sam prezadovoljna. Ovo je jedno sjajno iskustvo! Došao je veliki broj ljudi i utisci su uglavnom pozitivni, svima se dopadaju radovi.”, rekla je Jovana Janković.

Foto: Stranislav Milojković

Galerija Doma omladine Beograda otvorena je od utorka do subote u periodu od 12:00 do 21:00 sat, nedeljom od 12:00 do 18:00 sati, a ulaz na izložbu je slobodan.

Komentari