U Domu omladine Beograda najavljen početak 71. Martovskog festivala

U Domu omladine Beograda održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen 71. Martovski festival. Brojnim novinarima obratili su se Nataša Mihailović Vacić, sekretarka Sekretarijata za kulturu grada Beograda; Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograda; Lordan Zafranović, legendarni filmski autor i ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo Martovskog festivala; i Dejan Dabić, umetnički direktor 71. Martovskog festivala.

Foto Stanislav Milojković

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić objavila je da je dobitnik nagrade za životno delo Martovskog festivala Lordan Zafranović, istaknuti filmski reditelj i scenarista. Istakla je da grad Beograd mnogo polaže u Martovski festival, koji kao jedan od najstarijih festivala u Evropi i svetu na pravi način predstavlja duh Beograda i promoviše ga kao otvoren, kosmopolitski grad.

Foto Stanislav Milojković

Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograda, rekao da je sve spremno za početak najstarijeg srpskog filmskog festivala, a da publiku očekuje bogat program sa preko 100 premijera. Dodao je i da će ova manifestacija od značaja u oblasti kulture za grad Beograd, ove godine ugostiti brojne istaknute ličnosti iz sveta filma, ali i dve sportske legende: Tonija Kukoča i Nikolu Pilića, protagoniste dva dokumentarca. Bojanić je zahvalio Odboru, umetničkom direktoru i celom timu festivala na odličnoj saradnji, kao i gradu Beogradu i resornom Sekretarijatu za kulturu na izuzetnoj podršci, kao i svim drugim pokroviteljima i partnerima.

Foto Stanislav Milojković

Lordan Zafranović, legendarni filmski autor, na Martovskom festivalu je prikazao svoj prvi film 1966. godine, a na istom mestu je 2019. godine predstavio i svoj stoti film. Između svih ovih godina stala je jedna blistava rediteljska karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu. Zafranović je zahvalio na ovom priznanju koje mu je posebno važno jer dolazi od festivala sa kojim je posebno vezan i koji je oduvek bio među najvažnijim manifestacijama. “Martovski festival je oduvek bio čudo. Sećam se od prvog na kojem sam bio, sve te diskusije nakon projekcija, upoznavanja, druženja koja traju i danas. Ovaj festival je jedan od bitnih puteva u mom životu. Ovde sam upoznavao moju filmsku familiju. Hvala organizatorima, hvala Beogradu što je održao festival”, poručio je Zafranović.

Foto Stanislav Milojković

Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala predstavio je program manifestacije, ističući da je u takmičarskom programu od 98 filmova čak 80 premijera. U revijalnom filmskom programu publika će, pored ostalog, videti crnogorski dokumentarni film „Šagargur“ Nataše Nelević koji govori o ženskom Golom otoku, bosanskohercegovačke dokumentarce: „Hako“ debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića – o Peštercu koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije po cenu sopstvenog stradanja i „Poslednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića koji govori o nasleđu naše moderne umetnosti uoči raspada jugoslovenske federacije; kao i film iz Rusije „Bože! Osećam Tvoje približavanje!“ koji je režirao Nikolaj Burljajev, a koji govori ne samo o njegovoj glumačkoj saradnji sa Tarkovskim, nego i o duhovnim aspektima ranih dela jednog od najvećih reditelja svih vremena, Andreja Tarkovskog.

Foto Stanislav Milojković

Kao uvod u 71. Martovski festival, dan uoči otvaranja, 25. marta od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan koncert „Filmski hitovi Zorana Simjanovića“, posvećen našem najvećem kompozitoru primenjene muzike, kojem je posthumno dodeljena nagrada za životno delo Martovskog festivala pre tri godine. Ovaj koncert Grad Beograd, Dom omladine Beograda i Martovski festival poklanjaju svim poštovaocima Zorana Simjanovića i njegove vanvremenske muzike, pa će ulaz biti slobodan.

Foto Stanislav Milojković

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. 

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Filmske novosti, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

Komentari