TRANSEVROPA FESTIVAL

U Beogradu će, od 1. do 5. oktobra, biti održan međunarodni Transevropa festival – Beyond the Fragments. Tokom ova četiri dana, nizom panel diskusija, umetničkih i drugih pratećih programa, ideja je da se napravi presek i kritički osvrt na trenutne političke i društvene paradigme u kontekstu savremenog evropskog diskursa. Svi programi su otvoreni za javnost i besplatni, a detalje i informacije o prijavljivanju zainteresovani mogu pronaći na www.transeuropafestival.eu

Kroz četiri tematske celine – Nove političke forme i pokreti, Alternativna ekonomija, Zajednička dobra, Migracije i mobilnost, internacionalna selekcija učesnika će, različitim programskim formama, pokrenuti dijalog o dominatnim problemima, s kojima su Evropa i svet danas suočeni, i mogućim alternativama.

Program u Domu omladine Beograda

Četvrtak 1. oktobar
16:00

Projekcija filma “Recaliming the City” & DISKUSIJA o participativnom budžetu  
Inga Hajdarovic (Hajdarowicz) i  Ana Bednarčik (Ana Bednarczyk) iz Poljske predstavljaju kako uvođenje koncepta participativnog budžetiranja u demokratiju može doprineti omogućavanju sistemskih političkih i društvenih promena.  Njihov dokumentarni film „La Comuna 9. Reclaiming a City“, o participativnom budžetiranju u Medeljinu (Kolumbija), poslužiće kao polazna tačka diskusije. Film prikazuje kako ljudi menjaju svoj život i zajednice i kako to doprinosi njihovom osnaživanju.
Inga i Ana su sociološkinje čiji je rad na liniji između istraživanja društva i stvaranja filmova.  Kao istraživačima, njihov fokus je na ljudskim pravima, društvenim pokretima i novim oblicima demokratije. Poslednjih godina aktivnije su u urbanim pokretima, gde pokušavaju da pojačaju uticaj građana na procese donošenja odluka uvođenjem modela participativne demokratije.
Inspiraciju za svoj rad i ideje za društvene promene traže uglavnom u Južnoj Americi. Upravo je lokalna demokratija u Medeljinu u Kolumbiji tema njihovog filma “La Comuna 9. Reclaiming a city”.

18:00
Peter Sunde intervjuiše Breta Skota

Bret Skot (Brett Scott) i njegova nedavno objavljena knjiga „Jeretikov vodič kroz globalne finansije: Hakovanje budućnosti novca“ uputiće nas u eksperimente s novim formama finansijskog aktivizma i alternativnih ekonomija. Istraživao je niz kampanja i aktivističkih pristupa u suprostavljanju ortodoksnom statusu kvo globalnog finansijskog sistema. S njim ćemo razgovarati o saznanjima do kojih je došao i načinima za preuzimanje odgovornosti širom Evrope.
Bret Skot je novinar, aktivista i autor “Jeretikov vodič kroz globalne finansije: Hakovanje budućnosti novca” (“Heretic’s guide to Global Finance: Hacking the Future of Money”, Pluto Press, 2013). Sarađuje u oblastima finansijskih reformi, alternativnih finansija i ekonomskog aktivizma sa nizom organizacija civilnog društva, umetnicima i studentima, i piše za listove i portale poput “The Guardian”, “New Scientist”, “Wired Magazine”, Aeon i CNN.com. Saradnik je Finance Innovation Lab-a i Londonskog Univerziteta umetnosti gde sa studentima radi na predmetu moć i dizajn. Tvituje kao @suitpossum
 
Peter Sunde Kolmisopi (rođen 13. septembra 1978.), alias @brokep, kompjuterski stručnjak. U javnosti je najpoznatiji kao koosnivač i bivši portparol Paret beja (Pirate Bay), BitTorrent pretraživača. Borac je za jednakost, a na svom blogu izražava zabrinutost u pogledu pitanja centralizacije moći EU. Sunde učestvuje i u radu Piratske stranke u Finskoj.

20:00
Nezavisna umetnost u teškim vremenima

Rat, finansijska kriza, mere štednje, izbeglička kriza: Koju ulogu umetnost može odigrati u ovim situacijama? Kako može opstati bez institucionalne podrške? Nezavisni umetnički prostori, nazavisna art bijenala, festivali, akcije u javnim prostorima, neka su od sredstava kojima umetnički svet iskazuje svoju funkciju u javnoj areni, kontekstu, postavlja pitanja i nudi predloge. Na ovoj debati biće predstavljena iskustva iz različitih delova sveta: Ukrajine, Balkana, Srbije i Brazila, a tema diskusije biće i način na koji transnacionalna saradnja može pomoći stvaraocima da izraze sopstvene nezavisne perspektive.  
Govornici:
Lesja Kulčinska (Lesya Kulchinska) (VCRC, Ukrajina)
Jota Mombasa (Jota Mombaça) (umetnik, Brazil)
Saša Janjić (Remont galerija, Srbija)
Slavomir Sierakovski (Kritika Politična, Poljska) (Slawomir Sierakowski, Krytyka Polityczna)
Moderator:
Segolen Privo (Ségolène Pruvot) (umetnički direktor, Evropske alternative)

Petak 2. oktobar
16:00

Fokus na umetnost i migracije: da li umetničke akcije podržavaju ili menjaju postojeće društvene narative i perspektive?
Možete slaviti mladost, život, mobilnost, kulturnu razmenu, pad granica i ograda, hrabre i slobodne iseljenike, migracije kao najširi mogući smisao izmeštanja nečijeg života sa jednog mesta na drugo, integraciju… ali ne dirajte ekskluzivnost takvih koncepata. Da bi postojali, oni moraju postojati samo za neke! Drugi su mladi „klandestinos“, uljezi, ilegalni migranti, oni koji su pretnja za naš (evropski – i zapadno i istočno-evropski) identitet i naše vrednosti. Čak i ako kritikujete našu ekskluzivnost i naše licemerstvo, molimo vas radite to pristojno – ne zovite to politikom, već umetnošću.
Govornici:
Luka Knežević Strika, (Belgrade Raw Collective, Belgrade, Serbia)
Đorđe Balmazović, (ŠKART, Belgrade, Serbia)
Marko Risović (Kamerades, Belgrade, Serbia)
Riwanon Quere (Etrange Miroir – performance collective, France)
Jazra Khaleed (poet, Greece)

Emilia Epštajn (anthropologist/curator, Museum of African Art, Belgrade, Serbia)
Moderator:
Robert Kozma (Grupa 484, Belgrade, Serbia)

18:00
Performans: Europe Endless – kolektiv Etrange Miroir
Europe Endless” u izvođenju kolektiva Etrange Miroir multidisciplinarni je performans koji nas vodi na fizički i intelektualni put mladog Evropljanina. U potrazi za smislom, on putuje preko Evrope ideja, njenim kosmopolitskim ulicama i političkim kontradikcijama. Plesač istražuje, vođen snažnom muzikom  koja se ponavlja, on se suočava sa mnoštvom literarnih – političkih – filozofskih gledišta i mišljenja građana. U objedinjenom kretanju, živi ples, muzika, projektovane slike i naracija oslikavaju delikatan prostor za razmišljanje. Europe Endless daje suptilan pristup, poetski dijalog između intelektualnog istraživanja i umetničkog performansa, stavljajući individualno u srce evropskog projekta.

20:00 VALUTA NAŠEG ŽIVOTA: DISKUSIJA O INFORMACIJAMA
Od Vikiliksa do Pajret beja, ono što nam je početak 21. veka pokazao jeste da je jedan od najvećih izazova naših vremena sloboda informacija. Na jednoj strani imamo tajne sporazume vlada i korporacija (poput Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva – TTIP, ili vojnih udara kakav je izveden u Siriji i finansijskih, poput čileanskog, ili nedavnog u Grčkoj), dok s druge strane – naši privatni životi postaju sve transparentniji i vidljiviji vladama i korporacijama (kao što je to pokazao Edvard Snouden).
Naše podatke prikupljaju ne samo kako bismo bili eksploatisani radi finansijske koristi (glavna valuta danas su informacije, s Guglom kao čudovištem koje guta sve podatke), već i u cilju masovnog nadgledanja. Pridružite nam se na ovom izazovnom panelu sa Renatom Avilom, advokatom za ljudska prava i intelektualnu svojinu i borcem za slobodu privatnosti i pristup informacijama, iz Gvatemale, Angelom Rihter, nemačkom pozorišnom rediteljkom koja je sarađivala sa Džulijanom Asanžom, Edvardom Snoudenom i drugim uzbunjivačima, i Peterom Sundeom, koosnivačem i bivšim portparolom Pajret beja.  
Moderator: Srećko Horvat
Govornici:
Renata Avila, Gvatemala
Angela Rihter (Angela Richter), Nemačka
Peter Sunde, Pirate Bay

 

Komentari