Svetska premijera dokumentarca o pozorištu DADOV na 67/68. Martovskom festivalu

Dokumentarni film “Jedan život, jedan san” (2021, 32’ 46’’) o legendarnom beogradskom pozorištu za mlade DADOV koje u kontinuitetu radi još od 1958. godine, imaće svetsku premijeru na ovogodišnjem Martovskom festivalu. Film koji je režirao Marko Čelebić biće prikazan 20. aprila od 13 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

 

“Jedan život, jedan san”

Režija: Marko Čelebić
Produkcija: Miljana Mijović
Izvršna produkcija: Omladinsko pozorište DADOV

Mnoge države, čitava carstva i pokreti, retko su uspeli da postignu neprekidni rad i život u trajanju od preko 60 godina. Upravo time može da se pohvali jedno omladinsko, alternativno pozorište, pod kriptičnim i tajanstvenim imenom – DADOV (Dramski Atelje Doma Omladine Vračara). Entuzijazam, druženje, ljubav prema igri i strast prema maštanju traju već duže od pola veka. I, da budemo iskreni, kraj se ne nazire.

 

Marko Čelebić

Rođen je 1995. u Novom Sadu. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dušana Petrovića i asistentkinje Ane Tomović, kao najbolji student u generaciji. Režirao više studentskih predstava, kao i predstave u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, UK Vuk i Dadovu. Demonstrator na FDU kod profesora D. Mihajlovića (pozorišna režija i mediji). Od 2019. urednik programa u DADOV-u.

Foto: Predrag Mitić

**********************************

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL

Od 19. do 25. aprila 2021. // Dom omladine Beograda     

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Komentari