Svečano otvoren 28. Beogradski Jazz Festival!

U punoj Velikoj dvorani Sava Centra sinoć je svečano otvoren 28. Beogradski Jazz Festival. Pored brojnih zvanica iz javnog i kulturnog života otvaranju su prisustvovali i Ambasadori SAD, Michael Kirby, i Italije, Armando Varricchio, sa suprugama. Prisutnoj publici obratio se Mihajlo Miša Blam, istaknuti srpski i međunarodno priznati jazz muzičar, koji je naglasio da mu, uz sva lepa i značajna priznanja koja je tokom svoje karijere dobio, poziv da svečano otvori BJF posebno znači i doživljava ga kao svojevrsno priznanje.

Ovaj umetnik, čiji je rad već decenijama utkan u vrhunce jazz stvaralaštva beogradske i srpske jazz scene, podsetio je posetioce prve večeri BJF na početke ove manifestacije, koja je osnovana 1971. godine pod imenom Newport Jazz Festival, a do sada je ugostila sve najvažnije svetske jazz izvođače. Blam je istakao da je Beogradski Jazz Festival jedna od najmoćnijih i najozbiljnijih manifestacija ove vrste u našoj zemlji, koja uvek prati aktuelne tokove jazz muzike, te da je posebno ponosan što je jedan od muzičara koji je naviše puta učestvovao na BJF.

Miša Blam, renomirani jazz kontrabasista, kompozitor, publicista i pedagog dao je značajan umetnički doprinos razvoju i renomeu BJF kroz mnoge nastupe. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka, na Beogradskom Jazz Festivalu svirao je sa Jazz orkestrom Radio-Televizije Beograd, Sekstetom Marković-Gut, i kao član raznih internacionalnih postava.Takođe, bio je dugogodišnji kontrabasista na čuvenim Jam Session svirkama BJF u Domu omladine Beograda.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, publika je bila u prilici da čuje Biseru Veletanlić, ikonu domaće zabavne i jazz muzike, u izuzetnoj saradnji sa jednim od vodećih savremenih srpskih rock bendova Darkwood Dub. Izveli su ekskluzivan program, specijalno pripreman za ovogodišnji Beogradski Jazz Festival, sačinjen od koncertnog opusa Bisere Veletanlić, popularnih numera Darkwood Dub, kao i njihovih novih zajedničkih pesama.

U nastavku programa, nastupio je sastav MILES SMILES, sastav čiji je vođa Wallace Roney, jedini učenik Miles Davisa i ponosni vlasnik trube legendarnog mentora. Oko njega su bivši Milesovi puleni iz različitih situacija.Ovim koncertom Beogradski Jazz Festival se pridružio brojnim svetskim festivalima u obeležavanju dve decenije od smrti Milesa Davisa (1991), koji je na BJF nastupio tri puta – 1971, 1973. i 1986. godine.

U Holu Sava Centra, pre početka zvaničnog programa i u pauzi između dva koncerta nastupio je European Saxophone Ensemble,  sastav koji čini 12 darovitih mladih muzičara iz različitih zemalja. Sviraju pod umetničkim rukovodstvom francuza Guillaumea Ortija, a članovi se biraju putem audicija širom Evrope. U ansamblu je prvi put i jedan srpski muzičar, alt saksofonista Luka Ignjatović, koji je odabran na audiciji organizovanoj u aprilu ove godine, u Domu omladine Beograda.

Program prve večeri 28. BJF nastavljen je do kasno u noć u Domu omladine Beograda. Publici su se, u okviru programa “Balkanske impresije”, predstavili kvarteti Nenada Vasilića i Blazin’ quartet predvođen našim istaknutim bubnjarem, Srđanom Ivanovićem. Ovo veče je zamišljeno kao prvo predstavljanje najnovije generacije istaknutih jazz umetnika iz naše zemlje koji su ostvarili karijere u svetu.

Program 28. Beogradskog Jazz Festivala nastavlja se do 28. oktobra u Domu omladine Beograda, a detaljan program se nalazi na sajtu: http://www.belgrade-jazzfest.org/

Komentari