SVEČANO OTVARANJE EVROPSKOG INFORMATIVNOG CENTRA U DOB-U

Dom omladine Beograda (DOB)  obaveštava javnost da će EUIC – Evropski informativni centar, koji se nalazi u holu programskog dela zgrade,  zvanično biti otvoren sutra 19. maja 2011. Čast da prisustvuju svečanom obeležavanju početka rada ovog centra imaće Hose Manuel Barozo, predsednik Evropske unije, Mirko Cvetković, predsednik Vlade Republike Srbije i Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda.

EUIC – Evropski informacioni centar  ima za cilj da objasni građanima Srbije važnost pridruživanja EU i da predstavi prednosti i izazove ovog procesa, podstičući ih da učestvuju u diskusiji o tome. Centar će  građanima Srbije približiti evropske institucije i  bolje ih informisati o dešavanjima vezanim za Evropske integracije, uključujući i projekte koje Evropska unija finansira na ovim prostorima. Misija EUIC  je da poboljša opštu informisanost građana Srbije o Evropskoj uniji  i  procesu pristupanja Srbije.

Početkom rada EUIC-a naš grad se pridružuje velikoj porodici evropskih prestonica koje već imaju slične centre, a Dom omladine, kao kulturni centar, postaje bogatiji za još jedan programski sadržaj. Iako kultura nije predmet evropskih integracija, sa stanovišta Doma omladine otvaranje ovog centra je prilika da se pruže informacije o EU, kao i način da se kroz druge programe formuliše i predstavi onaj deo kulturnog identiteta Beograda i Srbije, koji će kao naš doprinos biti utkan u ovu zajednicu – zajednicu različitosti. Kao kulturni centar sa izuzetno bogatom i burnom istorijom, osnovan i sagrađen novcem zarađenim na Omladinskim akcijama, mesto na kome se često videlo, govorilo i slušalo nešto novo, mesto koje je afirmisalo ali i preispitivalo najrazličitije pojave u našem društvu i kulturi, Dom omladine, nadamo se, ostaje vesnik novih vremena.

Komentari