SRPSKI SHOWCASE #9 NA 39. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU SRPSKI SHOWCASE #9 НА 39. БЕОГРАДСКОМ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“. Najstarija srpska džez manifestacija posebnu pažnju posvećuje promociji savremene srpske džez scene, sa naglaskom na koncertnom predstavljanju novih autorskih projekata najkreativnijih domaćih džez umetnika.

Od 2005. godine (kada je festival posle 15 godina pauze obnovljen) do danas u glavnom programu manifestacije nastupilo je preko 60 malih sastava iz raznih krajeva zemlje, kao i dijaspore, pretežno iz mlađe ili srednje generacije džez muzičara, čime je festival bio i važan promoter Novog srpskog džez talasa.

Srpski showcase ustanovljen je 2015. godine, sa željom da se u okviru jedne programske večeri domaćoj publici i medijima, kao i inostranim džez kritičarima koji festival tradicionalno posećuju u velikom broju, skrene posebna pažnja na visok umetnički nivo i raznovrsne kreativne postupke u savremenom srpskom džezu. Showcase je omogućio domaćim umetnicima da se predstave na istoj bini kao i brojni velikani svetskog džeza, afirmišući naše stvaralaštvo u svetskom kontekstu. Beogradski džez festival je posebno ponosan što je brzo prepoznao potencijal Novog srpskog džez talasa, a danas u velikoj meri doprinosi njegovoj domaćoj i međunarodnoj afirmaciji: time najstarija i najuglednija međunarodna džez manifestacija u našoj zemlji zaokružuje jedan od važnih aspekata svoje kulturne misije.

Na devetom srpskom showcase programu, 25. oktobra 2023. od 22.30 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda, nastupiće Viktor Tumbas kvintet, Jovan Milovanović kvartet i Miloš Čolović trio.

Ulaznice za srpski showcase program su u prodaji preko eFinity mreže i onalajn.

 

Viktor Tumbas kvintet (Srbija)

 

Foto: Ilija Pejoski

 

Viktor Tumbas – vokal

Stevan Milijanović – klavir

Luka Malko – gitara

Miroslav Šarbanović – kontrabas

Aleksa Milijanović – bubnjevi

Viktor Tumbas (vokal) školovao se Somboru, Subotici i Beogradu, gde je diplomirao na Katedri za džez i popularnu muziku FMU. Već kao tinejdžer nastupao je na džez festivalima u Subotici i Novom Sadu. Bio je član sastava Oktatonik i gost na nastupima VH Banda. Počev od 2019. godine vodi svoj sastav sa kolegama sa studija. Ambiciozno debi ostvarenje Depths (džez kvintet i kamerni orkestar Muzikon, aranžmane je pisao Vladimir Nikolov) u izdanju Sekuoia Records izlazi neposredno pred festival, predstavljajući Tumbasa kao velikog sledbenika popularnog Hozea Džejmsa.

Nastup Viktora Tumbasa na 39. Beogradskom džez festivalu podržala je Nacionalna platforma SRBIJA STVARA MUZIKU.

 

Jovan Milovanović kvartet (Srbija)

 

Foto: Vladan Cvetković

 

Jovan Milovanović – gitara

Kristijan Mlačak – tenor i sopran saksofon

Milan Nikolić – kontrabas i električni bas

Aleksandar Cvetković Drama – bubnjevi

Jovan Milovanović diplomirao je džez kompoziciju na Berli koledžu u Bostonu početkom dvehiljaditih, ali se muzikom nije ozbiljnije bavio do pre nekoliko godina. Njegov debi album Away From You (Shifting Paradigm Records, Mineapolis) bio je među najupečatljivijim srpskim džez izdanjima u 2022. godini. Poseban utisak izaziva Jovanov autorski potencijal: teme su lepo oblikovane i pamtljive, gruv pokretljiv ali odmeren, gitarski akordi pružaju toplo okruženje za razvoj dopadljivih ideja. Kompetencija muzičara čini uzbudljivim i segmente improvizacije, u maniru postbapa.

 

Miloš Čolović trio (Srbija)

 

Foto: Lucija Novak

 

Andreja Hristić – klavir

Miloš Čolović – kontrabas

Miloš Grbatinić – bubnjevi

Kontrabasista Miloš Čolović diplomirao je na Džez akademiji u Gracu, te upisao master studije u Beču. Bio je među finalistima takmičenja kontrabasista u Pragu, polufinalista takmičenja Međunarodnog udruženja basista u Blumingtonu (Indijana/SAD), kao i dobitnik nagrade „Mihajlo Miša Blam” za najperspektivnijeg mladog džez muzičara u Srbiji. Osim trija sa muzičarima iz Srbije član je i kolektiva Soothsayer u Austriji. Glavne saradnje: Dina De Rouz, Sofija Knežević, Jure Pukl, Hauard Kertis, Renato Kiko, Mario Gonci, Džim Rotondi, Maks Kočetov, između ostalih.

 ************************************

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 39. Beogradskog džez festivala (komplet važi za 10 koncerata u glavnom programu) je u prodaji preko eFinity prodajne mreže i onlajn.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji 39. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Prijatelji 39. BDŽF su SOKOJ i DPC Networks.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

 

 

 

Komentari