SRPSKA PREMIJERA KRATKOG FILMA JORGOSA LANTIMOSA NA MARTOVSKOM FESTIVALU!

U okviru 67/68. Martovskog festival domaća publika imaće ekskluzivnu priliku da pogleda kratki igrani film „Nimic“, čuvenog reditelja  Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos).

Nimic (Nemačka / UK / SAD, 2019. / 11’ 35’’), koji će na Martovskom imati srpsku premijeru, govori o susretu profesionalnog čeliste sa nepoznatom ženom u metrou, koji će imati neočekivane i dalekosežne posledice po njegov život.

 

U filmu igraju Met Dilon (Matt Dillon), Dafni Patakija (Daphne Patakia), Suzan El (Susan Elle), a scenario su pisali Lantimos i Eftimis Filipu (Efthimis Filippou). Prikazan je na preko 20 prestižnih filmskih festivala, među kojima su i Lokarno, TIFF, San Sebastian, Sao Paolo, Venecija.

 

 

Jorgos Lantimos je rođen u Grčkoj. Njegov drugi film “Očnjak” (Kynodontas) je 2009. godine dobio nagradu “Izvestan pogled” u Kanu i nominovan je za Oskara za najbolji strani film. Film “Jastog” (The Lobster) je osvojio nagradu žirija u Kanu i nominovan je za Oskara u najbolji originalni scenario. “Ubistvo svetog jelena” (The Killing of a Sacred Deer) je u Kanu dobio nagradu za najbolji scenario. Film “Miljenica” (The Favourite) je imao rekordnih deset nominacija za Oskara 2019. godine.

Foto Emma Stone

 

O filmu „Nimic“ Lantimos kaže: “Bio sam srećan što sam dobio priliku da radim na kraćem formatu, što ume da bude izazov, ali i da pruži zadovoljstvo. Od intrigantne početne ideje i koncepta je nastao scenario, dok smo tokom snimanja imali punu umetničku slobodu. Uvek je uzbudljivo dobiti poziv za razmišljanje izvan uobičajenih okvira i uhvatiti se u koštac sa stimulativnim idejama.”

 

 

Nimic“ će biti prikazan prikazan kao srpska premijera, u okviru duplog, 67/68. izdanja Martovskog festivala, koji ove godine traje od 19. do 25. aprila i održaće se u svim prostorima Doma omladine Beograda.

***********************************************

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.  Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi. Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. Za domaću publiku ovaj festival je prilika da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

 

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

www.martovski.rs 

 

**********************************************

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

 

 

Komentari