SPEKTAKULARNA NOĆ PERFORMANSA U OKVIRU LIMIT LIVE ART FESTIVALA!

U okviru prvog LIMIT – Live art festivala, 26. novembra od 22h do 04h u Domu omladine biće održana spektakularna “NOĆ PERFORMANSA”.

Tokom jedne noći, ljubiteljima savremene umetnosti predstaviće se konsekutivnim nizom peformansa više istaknutih umetnika iz Hrvatske i Srbije. Posetioci će biti u prilici da uživaju u intervencijama i kreacijama iz domena izvođačkih umetnosti, i to u prostoru čitavog Doma omladine – salama i holovima. “Noć performansa” je inovativna forma koja s jedne strane parafrazira formu Noći muzeja ili Noći reklamoždera, a s druge strane podseća na jednu veliku žurku.

Ovaj program, na koji će ulaz biti besplatan, realizuje se u saradnji sa zagrebačkim festivalom Perforacije, koji je prvi na našim prostorima pokrenuo ovakvu vrstu dešavanja.

U “Noći performansa” učestvovaće hrvatski umetnici Željko Zorica, Vlasta Delimar, Milan Božić i Siniša Labrović. Iz Srbije će nastupiti umetnički par Ljiljana Tasić i Dušan Broćić, kao i Biljana Kosmogina.

RASPORED PERFORMANSA:

1. Vlasta Delimar – Ciklus: Erszebet Bathory”Klub DOB 22.00h – 22.30h
2. Ljiljana Tasić i Dušan Bročić – “Usko grlo”Kancelarija na mezaninu kod Velike sale 22.00h – 02.00h
3. Biljana Kosmogina – “P” KampanjaHol u prizemlju 22.30h – 23.00h
4. Siniša Labrović – “Bez naziva (za Pitera)”Backstage sale Amerikana 23.00  
5. Vlasta Delimar i Milan Božić – “Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer”Klub DOB 23.30
6. Željko Zorica: “Digitalizacija spomeničke baštine i njena komercijalna eksploatacija”Klub DOB 24:00h
 
U Klubu DOB DJ program do 04h uz DJ Grasshopera

Željko Zorica izvešće performans „Digitalizacija spomeničke baštine i njena komercijalna eksploatacija“, u kojem, pozivajući se na radove i tekstove doktora H.C. Zabludovskog, pokušava da sagleda komercijalnu vrednost spomeničke plastike i spomen ploča na zgradama.

Vlasta Delimar predstavlja Ciklus: Erszebet Bathory, o istorijskoj ličnosti koju prati legenda o brojnim okrutnostima, a poznata je i kao prva vampirica. Zajedno sa Milanom Božićem, Delimarova će izvesti i projekat “Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaj) Antonio Gotovac Lauer”, posvećen sećanju na savremenika koji je imao posebno važan uticaj na likovno-performersku scenu u Hrvatskoj i šire.

Siniša Labrović će prikazati performans “Bez naziva (za Pitera)” svojevrsno intimno podsećanje i posvetu beogradskom prijatelju poginulom u saobraćajnoj nesreći.

Performans “Usko grlo” beogradskog savremenoplesno-muzičkog para Ljiljane Tasić i Dušana Broćića za temu ima samoću uživanja u umetnosti koja je danas gotovo onemogućena.

“P” Kampanja je naziv performansa Biljane Kosmogine, koja ga najavljuje sledećim rečima: “Performans predstavlja maštovitu političku parodiju, kandidaturu Vagine (u narodu poznate kao Pička) na predsedničkim izborima, u cilju njenog dolaska na čelo države i velikog preporoda Srbije…”

LIMIT – Live art festival ima za cilj da promoviše inovativne umetnike i umetničke trupe koji svojim izrazom pomeraju granice u izvođačkim umetnostima. Ideja za pokretanje ovakvog festivala nastala je u razgovorima vođenim između dramske spisateljice Biljane Srbljanović, kritičara Ivana Medenice i dramaturga Milana Lučića.

Osim “Noći performansa”, na prvom izdanju Limit – live art festival, koji će trajati od 25 do 27. Novembra, u Domu omladine biće izvedene slovenačko-letonska predstava „Show your face“ Betontanc & Umka.lv,  švajcarska „1973“ Massimo Furlan trupe, “1 siromašan i jedna 0” BADco. iz Hrvatske kao i performans „Prva pomoć“ beogradskog Ister teatra. Tokom festivala biće i realizovana video instalacija „Sezona tišine“ mladih umetnika Daneta Komljena i Marka Salapure.

Pored predstavljanja umetnika,  cilj je da LIMIT festival postane i obrazovna platforma sa namerom da ostavi trajnog traga kod mlađe publike, da obuči, da otvori teme za razmišljanje, da ponudi dijalog, pa da tako nastavi svoj “život”  i nakon kraja festivalskih dana.

Ulaznice za LIMIT – live art festival biće u prodaji na Blagajni DOB od petka 18. novembra, po ceni od 1000 dinara za premijerna i 800 dinara za reprizna izvođenja. Osim “Noći performansa” publika će besplatno moći da prisustvuje i performansu Ister teatra “Prva pomoć”, kao i projekcijama video rada “Sezona tišine”.

Festival su podržali Grad Beograd sekreterijat za kulturu, Pro Helvecija, Alma Quattro,
Latvian State Culture Capital Foundation.

Komentari