Showcase mladih srpskih džez nada na 31. Beogradskom džez festivalu!

Sa ponosom predstavljamo Showcase mladih srpskih džez nada” 28. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda, kao uvodni događaj 31. Beogradskog džez festivala! Jedinstvena prilika da se uverimo u talentovanost ovdašnjih sastava i uporedimo je sa svetskim imenima koja ćemo slušati na ovogodišnjem festivalu, koji se od 28. oktobra do 1. novembra odvija pod sloganom “Budućnost džeza”. Uz dva beogradska sastava koja predstavljaju ekskluzivno svoje nove albume – Hashima i Naked, bubnjar Vladimir Kostadinović sa svojim bendom predstavlja našu uspešnu džez dijasporu! Ulaznice za ovaj trostruki džez program su u prodaji preko EVENTIM mreže, po specijalnoj promotivnoj ceni od 500 dinara.

 

Hashima

Opisujući mladi beogradski sastav Hashima, američki kritičar Tomas Konrad je primetio da oni “predstavljaju nesvakidašnje ušće klasicizma, balkanskih folk formi, avangardne lomljave i lirizma”. Među muzičkim inspiracijama izdvajaju Vejna Šortera, Vasilija Mokranjca, Igora Stravinskog, improv, rok i folklor. Poetiku crpe i iz evropskog umetničkog filma i književnosti, koji se sublimno prepliću sa tkivom autorske muzike dajući joj programski karakter. Teme kompozicija Igora Miškovića uglavnom čine muzičke motive koji se kroz aranžman i slobodne improvizacije razvijaju do krajnjih razmera, bez prezanja od buke ili suptilnih lirskih minijatura. Četiri različita instrumenta i senzibiliteta pronalaze se u formi ogoljenoj od tradicionalnih stilskih obeležja sa sadržajem inspirisanim dalekim napuštenim ostrvom u Japanu – Hašimom.

 

 

 

Naked
Sastav Naked ostvaruje fuziju globalnih ritmova, balkanske muzičke tradicije i fri-džeza. Mešavina folklornog nasleđa i slobodne improvizacije vodi bend na putovanje i potragu za vlastitim muzičkim identitetom. Grupa je dosad objavila tri albuma, ostvarujući zavidan uspeh na brojnim pozornicama u zemlji i u inostranstvu. Debi album „Noyz“ objavili su u sopstvenoj režiji, 2007. godine, da bi već za sledeće izdanje interes pokazala madjarska produkcija NarRator Records. U novoj, svedenijoj formaciji kvarteta nastupaju od 2014. godine. Ovog proleća izašao im je treći album „Nakedonia“, na kome se kao gost pojavljuje izraelski multiinstrumentalista Amir Gvircman. Ogoljeni format, u duhu imena benda, znači i fokus na one koji su ostali, kao i puno svetlo na novog člana ekipe, saksofonistu Ivana Teofilovića.

 

   

 

Vladimir Kostadinović „Mindedness
Vladimir Kostadinović, kompozitor i bubnjar, rođen je u Kovinu. Zvanje mastera stekao je na Džez akademiji u Gracu, 2009. godine. Potom je osnovao internacionalni kvartet (Džimi Grin – saksofon, Deni Griset – klavir, Met Bruer – bas) sa kojim je snimio debi album „Course of Events“, sa autorskim numerama u stilu neo bapa. Dobitnik je nagrade za najboljeg bubnjara na takmičenju Tuscia in jazz 2008 Jimmy Woode competition. Osim u Austriji, deo vremena provodi u Njujorku, gde redovno nastupa sa različitim postavama. Sarađivao je sa brojnim uglednim džez umetnicima, među kojima su: Kevin Hejs, Antonio Farao, Beni Golson, Duško Gojković, Gregori Porter, Bob Mincer, Vinsent Hering, Flavio Boltro, Fric Pauer, Til Brener, Filip Nikrin, Hari Sokal, Marćin Vasilevski… Sledećeg proleća izlazi mu drugi album „The Left Side of Life“, snimljen uživo u Fraunfeldu (Švajcarska), u društvu Šejmusa Blejka, Džoa Sandersa i Marka Črnčeca. Ekskluzivnost beogradskom koncertu daje činjenica da će se u bendu naći jedan od najboljih mladih evropskih saksofonista, Slovenac Jure Pukl.

 

Komentari