SARADNJA DOMA OMLADINE BEOGRADA I CENTRA ZA KULTURU „VUK KARADŽIĆ“ U LOZNICI

Marko Stojanović, vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda, posetio je danas Loznicu i sastao se sa Dajanom Đedović, direktorkom Centra za kulturu „Vuk Karadžić“.  Ove dve ustanove i ranije su sarađivale, na projektu dokumentarne izlobe „Samo svoja: Sonja Savić“. Na današnjema sastanku je bilo reči o strategiji dalje saradnje dve kulturno-obrazovne institucije čiji program je okrenut mladima.

Široke mogućnosti za saradnju Doma omladine Beograda i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici biće ozvaničene potpisivanjem protokola o saradnji, koji će pružiti pravni okvir za realizaciju zajedničkih programskih akcija.

 

Dom omladine Beograda, koji ove godine obeležava 50 godina rada, godišnje organizuje preko 1700 programa koje poseti preko 400.000 ljudi, potrudiće se da deo bogatog programa bude adekvatno predstavnjen i pubici CZK „Vuk Karadžić“.  U sklopu akcije „50 poklona za 50 godina“, DOB će u Loznici uskoro organizovati jednodnevan, besplatan program sa gostujućom izložbom, obrazovnim radionicama za mlade i koncertom demo bendova iz serijala „Demo Masters“. Takođe, Dom omladine Beograda otvoriće mogućnost da preko veb kanala na sajtu DOB-a (www.domomladine.org) i Centar za kulturu Loznica prikazuje svoje obrazovne i druge programe i predstavi ih širokom auditorijumu.

 

Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ osnovan je u Loznici 1998. godine i bogat program zasniva na delatnostima iz oblasti kulture, prosvete, muzeja, galerija, zbirki, zaštite kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti. U njegovom sklopu rade Muzej Jadra, Stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, Vukov dom; ujedno Centar za kulturu upravlja znamenitim mestom Tršić i spomen kompleksom Tekeriš. Pored redovnih mesečnih programa Centar za kulturu organizuje i realizuje i nekoliko manifestacija: Vukov sabor, Đački Vukov sabor, Dane Jovana Cvijića, Mićine i Verine dane, Svet žena.

 

Centar za kulturu će gostovati u Domu omladine Beograda sa svojim programima, pre svega izložbama i obrazovnim programima. U narednom periodu planirana i je i šira saradnja ove dve institucije, kroz koprodukcije i realizaciju zajedničkih projekata.

 

Marko Stojanović sreo se u Loznici i sa članovima KUD „Karadžić“, koje radi pri Centru za kulturu i organizuje rad folklorne i dramske sekcije. Jedno vreme organizovali su program sličan „Pozorištu ponedeljkom“ Doma omladine Beograda, posvećen omladinskim pozorišnim trupama i dramskim sekcijama, a neke od svojih pozorišnih projekata predstaviće u narednom periodu  i beogradskoj publici, na sceni DOB-a.

 

Komentari