Sa Tomasom Vernerom o Igri staklenih perli uoči koncerta u DOB-u

Posle trideset godina, najpoznatiji domaći predstavnik psihodeličnog zvuka, grupa “Igra staklenih perli”, ponovo je aktivna, sada u novoj postavi pod nazivom “Igra staklenih perli ‒ The Next Generation”. Novi album “Apokaliptus” može da se preuzme besplatno sa sajta Exitmusic.org, a najavljen je i povratnički koncert za 21.12. u Domu omladine. Ovim povodom razgovarali smo sa Tomasom Vernerom, vlasnikom izdavačke kuće Kalemegdan disk, koja je početkom devedesetih izdala tri njihove ploče sa do tada neobjavljenim materijalom.

O počecima saradnje sa “Igrom staklenih perli“, Verner kaže: “Krajem osamdesetih redovno sam dolazio u Beograd. Tako sam jednom prilikom upoznao Momu Rajina, a preko njega Peđu Vukovića koji je ranije svirao udaraljke u ‘Igri staklenih perli’. Njihov zvuk me je zaintrigirao, bili su jedinstveni u tome što su radili. Ploče sa njihovom muzikom koje sam objavio na Zapadu dobile su jako dobre kritike.”

Usledile su devedesete i neredi. Tomas je kao izdavač neaktivan već 15 godina. Nedavno se opet sreo sa članovima grupe: “Pre 20 godina shvatio sam posebnost ‛Igre staklenih perli’, ljudi koji su zajedno imali poseban način komunikacije i interakcije, ne samo na muzičkom planu. Kada sam čuo da nakon 30 godina opet sviraju uživo, nisam mogao da ostanem ravnodušan. Zapitao sam se šta je ostalo od starih ideja i planova u meni. Letos smo se sreli Peđa, Draško i ja u Beogradu i slušao sam snimke koncerata. Pričali smo neobavezujuće o mogućnosti obnove naše saradnje.”

O novom albumu “Apokaliptus”, Verner navodi: “Do danas mi nije jasno kako su uspeli da dođu do ovako dobrog rezultata. Čak i oni delovi koje ja smatram slabijim dosta su bolji od današnje mainstream rok muzike u svetu. Još nisu dogovoreni svi detalji, ali jasno je da je to taj album sa kojim želim da otpočnem svoj drugi pokušaj promovisanja jugoslovenske rok muzike iz njenih najboljih godina. Za ploču i CD nam je potrebno još vremena, trebalo bi da izađu u februaru. Nadam se da ćemo do sredine decembra uspeti da prezentujemo CD makar u promotivnom omotu”

Aktuelnu postavu grupe čine: Draško ‒ Drak Nikodijević, bas i vokal, Ivan Stanković, gitara i vokal, Spomenka Milić, klavijature i vokal, Vlada Funtek, bubnjevi, i Peđa ‒ Vulf Vuković, udaraljke, vokal. Na predstojećem koncertu u Domu omladine pod nazivom “End of the world”, bend će predstaviti svoj novi album na kom je nešto zastupljeniji gitarski zvuk, kako navodi Tomas. Ovo je i dobra prilika da se podsetimo njihovih hitova iz sedamdesetih, poput pesama “Putovanje u plavo”, “Mushroom” i “Lyzzard Square”.

Komentari