“Riff&roll“ grupe The Bite u petak ispred DOB-a

U nastavku programa koncerti “na zidiću“ publika će u petak, 16. avgusta, od 20 časova imati priliku da čuje The Bite, bend koji ima energiju panka, čvrste rokenrol rifove, pevljive refrene i osećajnost bluza. Reč je o bendu iz Beograda sa dugim stažom, koji je od svog osnivanja promenio nekoliko postava, a danas ga čine: Julijana Vincan – vokal, Milan Nejković – bubanj, Igor Ilić – bas, Mladen Vujović – ritam gitara (koga, zbog obaveza, trenutno menja Igor Vlatković) i Bojan Savić – solo gitara.

U nastavku programa koncerti “na zidiću“ publika će u petak, 16. avgusta, od 20 časova imati priliku da čuje THE BITE, bend koji ima energiju panka, čvrste rokenrol rifove, pevljive refrene i osećajnost bluza.
The Bite je bend iz Beograda sa dugim stažom, koji je od svog osnivanja promenio nekoliko postava, a danas ga čine: Julijana Vincan – vokal, Milan Nejković – bubanj, Igor Ilić – bas, Mladen Vujović – ritam gitara (koga, zbog obaveza, trenutno menja Igor Vlatković) i Bojan Savić – solo gitara.

“S obzirom da smo svi u muzici skoro 20 godina, neki malo manje, i da smo konstantno imali manje ili više ozbiljne bendove u kojima smo često zajedno nastupali, ideja o bendu koji će imati onaj stari, pravi rokenrol ‘šmek’, a koji će istovremeno da isijava energiju, jer muzika mora da nas pokrene, javila se sama od sebe. Ekipa je bila tu, bar veći deo nje, a ideja nam ne nedostaje, i tako je došlo do osnivanja THE BITE-a.

 

Naravno, svi ljudi koji su prošli kroz bend su ostavili svoj pečat i učinili to da muzika THE BITE-a zvuči onako kako zvuči, a u sadašnjoj postavi sviramo već 3 godine“, kaže Bojan Savić, solo gitarista benda.
Mešavina panka, rokenrola i bluza predstavlja kombinaciju žanrova koju je teško uskladiti i za koju se bendovi retko odlučuju, ali THE BITE-u to odlično polazi za rukom.

“Sviramo ono što nas pokreće, čak i kada je bluz u pitanju, to nije klasičan bluz, kada je pank, nije klasičan pank, ali mora da ima to ‘nešto’ što će da nas pokrene. To je naša muzika. Mi je zovemo ‘riff&roll’, samo zbog toga što ‘moraš’ da imaš ime za to. Ali, to je THE BITE. Posle koncerta obavezno neko dođe i kaže: ‘E, do danas mi bluz i pank nikako nisu išli zajedno, ali vi ste uspeli da spojite’. To smo mi“, objašnjava Savić.

Ove godine u okviru male “turneje“, bend je posetio oko 20 novih mesta, kao i neka stara, a Bojan Savić najavljuje proširenje tog kruga u oktobru, u okviru promocije novog albuma.

“Objavili smo EP ‘More of the same’ sa četiri nove pesme, kao najavu albuma, a ostale pesme se ‘miksaju’, treba da se dosnime još neki delovi, duvači, usna harmonika i slično, ali će biti gotov za oko mesec dana. Na albumu će se naći i razni gosti muzičari, biće i jedan duet sa pobednikom makedonskog ‘Idola’, Ivanom Radenovim za pesmu ‘More of the same’, ali na srpskom jeziku. Planiramo da uradimo i nekoliko spotova, a potom slede svirke, jer to je ono što nas najviše raduje i što najviše volimo“, najavljuje Savić.

Ideju DOB-a da organizuje koncerte “na zidiću“, Savić vidi kao odličnu akciju.
“Mislim da je ovo prvi put da neko organizovano radi ‘male’ svirke u centru grada i to praktično na ulici. Kada smo čuli za ideju, nije bilo šanse da to propustimo. To je pravi duh rokenrola, a samo mesto i njegov naziv ‘Plato Milana Mladenovića’, ima svoju težinu. Ovakvih akcija bi uvek trebalo da bude i veliko nam je zadovoljstvo što je baš DOB prvi organizovao ovakav događaj“, ističe Bojan Savić i dodaje da se nada da će bend opravdati očekivanja “na zidiću“.

U septembru THE BITE nastupa na “Metal War Fest-u“, mađarskom festivalu internacionalnog karaktera.
“Festival se održava 3 dana, od 6. do 8. septembra, a mi sviramo drugog dana, 7. septembra, od 14 časova. Ostvarili smo kontakt sa jednim klubom koji radi rok svirke, ‘Crazy mama music pub-om’ iz Budimpešte, gde smo bili pozvani da dođemo i uradimo koncert. To što radimo im se očigledno svidelo, pa nas je njihov menadžer pozvao na prvi ‘Metal war fest’, koji se odigrava  u okviru velikog ‘Septemberfest-a’  na najvećem trgu u centru Budimpešte’, objašnjava Savić.

Iako najbolje zvuči na velikim koncertima, bend ostaje pri stavu da je kontakt sa publikom veoma bitan, i da ne treba bežati od ”malih” svirki. Od EXIT-a do raznih manjih festivala, pa sve do klubova u koji staje jedva 50-ak posetilaca, THE BITE širi svoju publiku, pružajući im ono što jedan pravi rokenrol bend treba da ima, veliku i neumornu energiju, pevljive pesme sa sloganskim refrenima, i što je najbitnije dobar provod!

Komentari