REZULTATI KONKURSA GALERIJE DOMA OMLADINE BEOGRADA ZA IZLAGANJE U 2022. GODINI

Konkurs Galerije Doma omladine Beograda (57. sezona) je održan u periodu od 1. juna do 2. jula 2021. godine. Bio je otvoren za samostalne umetnike/ce do 40 godina starosti i kustoske izložbe/izložbene projekte iz zemlje i inostranstva. Konačnu odluku o izabranim projektima za izlaganje u Galeriji je doneo Savet Galerije Doma omladine Beograda. Na konkurs je pristiglo 98 prijava, od kojih je Savet Galerije doneo odluku o odabiru 24 projekta, koja će činiti izlagačku sezonu za 2022. godinu.

 

Članovi Saveta Galerije Doma omladine Beograda radili su u sastavu: Predrag Damjanović, umetnik; Saša Janjić, istoričar umetnosti i nezavisni kustos; Marko Lađušić, umetnik i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu; Ana Veljković, programska savetnica za savremeno kulturno i umetničko stvaralaštvo, predstavnica Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Marta Marković, urednica likovnog programa Doma omladine Beograda.

Članovi Saveta Galerije su sa punom pažnjom i posvećenošću pristupili razmatranju svih pojedinačnih prijava, ravnopravno analizirajući projekte svih umetnika/ca, kritički sagledavajući, sa svojih osobenih profesionalnih stanovišta, celinu umetničkih radova/projekata kroz pojedinačne segmente umetničkog stvaralaštva, od ideje i razrade koncepta do finalnog likovnog jezika.

Kriterijumi kojima su se vodili članovi Saveta Galerije su: očuvanje identiteta Galerije DOB, usklađenost sa misijom i programskim ciljevima Doma omladine Beograda, rad prema i u skladu sa pravilnikom rada Galerije, podrška, podsticanje i afirmacija umetnika najmlađe generacije, jasan, razrađen i uobličen koncept, izražajan, zreo, celovit, inovativan i osoben vizuelni umetnički jezik, i usklađenost koncepta i forme umetničkog rada/projekta.

 

 

Umetnički projekti koji su se našli u najužem izboru govore o raznolikosti savremene umetničke scene. Najveći prostor dat je umetnicima najmlađe generacije koji su u srednjim dvadesetim godinama, i njihovi radovi čine okvirno dve trećine godišnjeg programa Galerije Doma omladine Beograda u 2022. godini Zastupljene su sve forme vizuelnog izražavanja, od klasičnijih poput crteža, slike i skulpture, do modernijih, video i performans umetnosti, i digitalnih radova i instalacija. Umetnici koji se izražavaju klasičnijim jezikom to čine sa inovativnošću, takođe propitujući i pomerajući postojeće granice, često sa udelom provokacije, dovitljivosti i duhovitosti. Nezaobilazne su društvene teme koje se bave propitivanjem tradicije kroz prizmu istorijskih tokova i savremenosti, pojmovima „samoće“ i „usamljenosti“, oduzimanjem slobode drugim bićima u svrhu istraživanja proizvoda biohemijske i kozmetičke industrije, kritikom sistema u kojem živimo i njegovim često besmislenim manifestacijama.

 

 

Galerija Doma omladine Beograda u 2022. godini predstaviće sledeće umetnike/ce i projekte:

 1. Aleks Zain
 2. Anja Tončić
 3. Aleksandra Đukić
 4. Darija Dragojlović
 5. Đurđa Garčević
 6. Kemil Bekteši
 7. Filip Baralić
 8. Ivana Mrčela
 9. Jovana Babić
 10. Luka Drljan
 11. Konstantinos Patelis Milićević
 12. Marija Urošević
 13. Milan Kujundžić
 14. Mina Đorđević
 15. Nebojša Yamasaki Vukelić
 16. Nevena Ostojić i Marko Obradović
 17. Konstantinos Petrović
 18. Marko Jozović i Teodora Vojinović
 19. Sara Masnikosa
 20. Veljko Vučković
 21. Dunja Čorlomanović
 22. Ivan Marković
 23. Izložba grupe autora „Artikulacije stvarnosti“
 24. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu

 

 

Komentari