RASTKO ĆIRIĆ predstavlja: MAČKE U ANIMACIJI KROZ VEKOVE

Za sam kraj Mrnjau vikenda u Domu omladine, posetioci će imati priliku da prisustvuju veoma zanimljivoj prezentaciji Rastka Ćirića, profesora ilustracije i animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U pitanju su animirani filmovi o mačkama nastali od 1916. do 2009. godine, sa projekcijom animiranog filma MAČAK FRIC (Ralf Bakši, 1972).

Ovaj program je prvi put bio prikazan povodom promocije knjige ilustracija CRNA Jugoslava Vlahovića, u galeriji New Moment, 8. 12. 2011. Budući da je akcenat bio na CRNOJ mački, u ovom pregledu preskočeni su mnogi markantni mačji likovi, da pomenemo samo one iz Diznijevih filmova: halapljivog Lucifera iz Pepeljuge, mačku Kaću iz Peće i vuka, apsurdnu Ludu mačku iz Alise u zemlji čuda, zle sijamske mačke iz Maze i Lunje, narednika Tibsa iz 101. dalmatinca, mačji lik Madam Mim iz čarobnjačkog dvoboja iz Mača u kamenu i mnogi drugi.

 

1. KRAZY KAT AND IGNATZ MOUSE AT THE CIRCUS, 1916, 3:00
Krejzi Ket, kod nas nekad prevedena kao »Maca Šiza« junak je neobičnog nonsens stripa Džordža Herimena, iz 1911, veoma značajnog za istoriju stripa. Crtani filmovi koji se pojavljuju u Americi tokom Prvog svetskog rata (ovaj koji ćete videti je iz 1916) ne trude se da slede prefinjeni duh apsurda Herimenovog stripa, već su samo komercijalni proizvod koji se »šlepuje« na popularnost stripa, ne naročito vešto nacrtan i slabo animiran. Za strip ih vezuje samo formalan element – strip oblačići u kojima se čitaju dijalozi. Rani crtani filmovi, budući nemi, rado koriste ovaj ikonografski element iz stripa umesto uobičajenih tabloa iz igranih nemih filmova.

2. FELIX ALL PUZZLED, Otto Messmer, 1924, 2:40

Kod Mačka Feliksa slučaj je obrnut. On se prvo pojavio 1916. u crtanim filmovima Pata Salivena, da bi se 1923. preselio i u strip. Kao što dinosaurusa Gertija Vinzora MekKeja možemo smatrati prvim popularnim crtanim karakterom, mačak Feliks ima status prve crtane medijske zvezde, koju će tokom sledeće decenije potisnuti Flajšerovi i Diznijevi junaci. U filmu ZAGONETKA ZA FELIKSA koji ćete videti, a koji se bazira na jezičkoj šali uperenoj protiv Rusa, uočićete da je namenjen odraslima a ne deci.

3. PLUTO’S JUDGEMENT DAY, Disney, 1935, 8:00
U PLUTONOVOM SUDNJEM DANU, posle zanimljive scene u kojoj su zajedno pas, mačka i miš, ali je miš (Miki Maus) gazda, Plutonova savest, tokom sna, gradi priču u kojoj mu mačke sude. U montiranom procesu mačja inkvizicija Plutona proglašava krivim i osuđuje na paklene muke. S obzirom da je film napravljen 1935, ne može se prenebreći aluzija na doba kad je Kju-Kluks-Klan harao Amerikom. Za razliku od kičasto simpatične mačke koju Pluton juri na javi, mačke u snu su nepravedna stvorenja iz pakla i simpatije gledalaca nisu na njihovoj strani.

4. PINOCCIO, Disney, 1940, insert 4:00
Figaro je mala }epetova mačka koja je u filmu Pinokio iz 1940. odigrala samo malu epizodnu
ulogu. Ipak je toliko osvojila gledaoce da joj je Diznijev studio dao uloge u još četiri kratka filma: Figaro i Kleo iz 1943, Figaro i Frenki iz 1947, Cat Nap Pluto iz 1948. i Pluto Sweater iz 1948.

5. KING SIZE CANARY, Tex Avery, 1947, 7:35
Neobuzdani i apsurdni Teks Ejveri dao je glavne uloge kanarincu, mišu, mački i psu. Sledi furiozna serija neverovatnih kombinacija i neočekivanih varijacija u urnebesnoj crtanoj burlesci KING SAJZ KANARINAC.

6. BABY BUTCH, Tom & Jerry, 1953, 6:44

Primetićete da film počinje slično kao prethodni film, sa crnim mačkom koja profesionalno pretura po đubretu. Crni mačak postaje Tomov suparnik i sledi niz klasičnih gegova. Film je iz kasnijeg perioda originalne MGM-ove serije koju su radili Hana i Barbera.

7. ARISTOCATS, Disney, 1970, insert 5:20
Bend mačaka svira džez numeru Everybody Wants to be a Cat iz filma Aristocats.

8. MAČKA, Zlatko Bourek, 1971, 8:15
Zlatko Bourek, slikar, grafičar, lutkar i režiser pozorišnih predstava i animiranih filmova, jedno je od najznačajnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma. Ovaj film iz 1971. vizuelno se nastavlja na psihodeliju šezdesetih. Scenario je napisan po Ezopovoj basni »Mačka i Afrodita«: mačka se zaljubi u mladića i zamoli Afroditu da joj da ljudski oblik. Mladić je odvede kući, a boginja, želeći da vidi da li je promenila i ćud iskuša je pomoću miša. Muziku je napisao italijanski kantautor Franko Potenca, a pesma je početkom sedamdesetih bila veliki hit u Italiji.

9. FRITZ THE CAT, Ralph Bakshi, 1972, insert 3:50
Mačak Fric je jedan od najpoznatijih likova iz stripova Roberta Kramba, koji je prošle nedelje bio gost Salona stripa u SKC-u. Ovi stripovi pripadaju andergraund struji šezdesetih, dakle autorskoj struji koja iskreno i bez ulepšavanja opisuje svakodnevicu u kojoj su seks, droge i rokenrol prirodno okruženje. Za razliku od stripova kao, recimo, Braća Frik, koji prikazuje ljude u ljudskom okruženju, Kramb uzima za junake čovekolike životinje, kao u basnama i Diznijevim stripovima, ali u kontekstu koji Diznijev kodeks nikada ne bi dopustio. Film Ralfa Bakšija pokušava da oživi Krambov strip, što ponekad i uspeva, ali strip je svakako bolji. Drugi Bakšijev film o mačku Fricu »Devet života mačka Frica« treba izbegavati.

10. THE CAT CAME BACK, Cordell Baker, Kanada, 1988, 4:24
Zabavan i sjajno crtan i animiran kratki film (tada) mladog kanadskog autora Kordela Bejkera, učenika čuvenog Ričarda Kondija.

11. ŠPICA AAA, Rastko “irić, 1988, 0:05
Kratka špica sa Avalin atelje animacije koji smo (Ranko Munitić, Vera Vlajić i ja) osnovali 1988. u okviru Avala filma. Animirana mačka koja se na kraju pretvori u znak studija preuzeta je, po Rankovoj želji, iz mog ranijeg crtanog filma Tango Regtajm iz 1985. Inspiracija za crtanog junaka bila je crna mačka po imenu Gara koju sam imao kao klinac.

12. TALE ABOUT THE CAT AND THE MOON, Pedro Serrazina, Portugal, 1995, 5:26
Romantična autorska priča o mački i mesecu portugalskog autora Pedra Serazine. Veoma ubedljiva grafička obrada crno-belih linija i površina, kao i efektne transformacije jedne scene u drugu.

13. CATS, Chris Choy, SAD, 2003, 2:00
Kratak studentski film o mačjoj revoluciji, veoma dobro primljen na festivalima animacije.

14. CAT LICKS A CONTACT, Nikola Stojanov, Bugarska, 2004, 1:10
Još jedan studentski film, ovog puta od bugarskog autora. Još je kraći, a sinopsis ovog filma sadrži se u naslovu, što ima dejstvo iznenađenja za gledaoce.

15. BLACK CAT, Marijana Oršolić, FPU, 2009, 0:18
Ova minijatura studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Marijane Oršolić u izvornom obliku bila je animirana knjižica ili flip-book, kao zadatak na temu »svetlost«. Pogađate da je Marijana bila inspirisana svojim ljubimcem.

Komentari