PROTOKOL O SARADNJI Kancelarije za saradnju s dijasporom i Doma omladine

Danas je u Domu omladine Beograda održana konferencija za medije na kojoj je potpisan Protokol o saradnji između ove institucije kulture i obrazovanja i Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Srbije. 

Protokol su potpisali Rastko Janković, pomoćnik direktora ove Kancelarije i Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda.

PROTOKOL O SARADNjI za cilj ima očuvanje i jačanje veza Srbije sa pripadnicima dijaspore i Srba u regionu, kroz kulturni život matične države.

 

Marko Stojanović se zahvalio Kancelariji na inicijativi za potpisivanje ovog sporazuma i naglasio da je i sam bio u dijaspori nekoliko godina, te da dobro zna koliko našim ljudima u inostranstvu znači prisustvo sopstvenog jezika i kulture.

„Ova inicijativa, okrenuta pre svega mladima, zbližiće sve nas, kako ljude koji žive u Srbiji, tako i one u rasejanju. Naš zajednički cilj je da mlade ljude koji su otišli vratimo u Srbiju, a da onima koji ostanu da žive u dijaspori pomognemo da zapamte ko su, odakle su, kojim jezikom govore i imaju dodira sa našom kulturom“, rekao je Stojanović. On je istakao da će Dom omladine Beograda i Kancelarija nastojati i da omoguće našim mladim umetnicima koji žive u inostranstvu da pokažu ovdašnjoj publici šta su naučili, kao i da svoje znanje prenesu kolegama u Srbiji: „Organizovaćemo koncerte, izložbe, tribine, ali i predavanja, radionice i sve druge oblike razmene znanja između naših umetnika iz dijaspore i njihovih kolega i publike u Beogradu i Srbiji“, zaključio je v.d. direktora Doma omladine Beograda.

 

Rastko Janković je naglasio da je tokom devedesetih godina Srbiju napustio veliki broj kreativnih i kvalitetnih mladih ljudi, naročito umetnika, i da danas, u svakoj grani kreativne industrije u svetu ima uspešnih predstavnika naše dijapore.

„Jedan od strateških ciljeva Kancelarije je održavanje veza sa svim kreativnim ljudima koji žive u dijapori i regionu, promocija njihovog rada i uključivanje u programske aktivnosti uspešnih institucija, kao što je Dom omladine Beograda“, istakao je Janković i dodao da je potpisivanje ovog protokola važna inicijativa u ostvarenju tog cilja.

 

Dom omladine Beograda i tokom prethodnih godina realizovao je projekte sa našim umetnicima iz dijaspore (program „Art dijaspora“ DOB je osmislio pre dve godine i do sada je održana izložba Nikole Tamindžića, našeg uglednog fotografa koji živi u Njujorku; u okviru 29. Beogradskog džez festivala Dom omladine je realizovao gostovanje naše džez umetnice Alme Mićić koja dugi niz godina živi u Njujorku, kao i prethodnih godina gostovanja Bojana Zulfikarpašića (Pariz) i Marka Đorđevića (Njujork) na BDžF, te drugi programi), a ovaj Protokol otvoriće mnogo više mogućnosti za rad sa našim ljudima u dijaspori.

 

Kancelarija Vlade Republike Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Dom omladine Beograda zajednički će raditi na unapređenju informisanja i pružanju pomoći u procesu uključivanja u kulturni život Republike Srbije iseljenika, lica poreklom iz Srbije i naših državljana koji žive u inostranstvu i regionu. Takođe, saradnja će se ostvarivati i u cilju promovisanja mladih umetnika i stvaralaca srpskog porekla koji žive u inostranstvu i regionu. Protokol o saradnji biće zaključen na period od četiri godine.

Komentari