Propovedanje vatre – Festival niške književne panorame u Domu omladine Beograda

Propovedanje vatre – Festival niške književne panorame biće održan 24. novembra u Domu omladine Beograda. Ulaz na festival se ne naplaćuje, ali organizatori upućuju molbu svim gostima da umesto kupovine ulaznice pošalju makar po jednu poruku na humanitarni broj po slobodnom izboru.

 

Program festivala u 19 časova otvara beogradska premijera kratkometražnog poetskog filma: Distrofija bluz – dnevnik (ne)običnog života, biografska priča o mladom, talentovanom pesniku Aleksandru Vojinoviću.

Sledi od 19:30 sati predstavljanje izdavačkih poduhvata Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, tokom kojeg će književni kritičar dr Aleksandar Kostadinović, potpredsednik Društva govoriti o književnom izdavaštvu u Nišu, sa posebnim osvrtom na rad niškog književnog časopisa GRADINA, koji baštini tradiciju od 1900. godine, a gde je Kostadinović glavni i odgovorni urednik.

Od 20 sati na programu je kratkometražni film o međunarodnoj 32. Književnoj koloniji Sićevo, a odmah nakon toga od 20:30 uz učešće Zvonka Karanovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnih stvaralaca, biće priređena retrospektiva tri decenije ove ugledne književne manifestivacije i razgovor o književnoj nagradi “Ramonda serbika”, čiji je Karanović laureat, a koja se dodeljuje za sveukupan doprinos srpskoj književnosti i kulturi.

Ove godine navršava se sedamdeset godina od izlaska prvog broja niškog književnog časopisa Gledišta, kao i punih sedam decenija rada Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Ovim povodom dr Ivan Cvetanović od 21 sat govoriće o niškom književnom životu od Fizizma do Nagrade Slaviša Nikolin Živković, gde je predsednik žirija.

Tokom celovečernjeg programa od 19 sati, pa sve do završetka festivala, publika će pored ostalih književnika imati prilike da susretne i Branislava Jankovića i Ognjena Avlijaša, dvojicu poznatih pisaca, koji će na svojevrsnoj mini izložbi knjiga potpisivati primerke svojih književnih dela.
Od 21:30 sati, u velikoj završnici prvog Festivala niške književne panorame, pijanista Dejan Ilijić, kompozitor sastava EYOT i Željko Ljubić Piti, gitarista grupa GORIBOR, premijerno izvode program autorske muzike PROPOVEDANJE VATRE u kojem Dalibor Popović Pop, predsednik Društva govori poeziju Branka Miljkovića.

Moderator Festivala je Dragan Gane Videnović, poznati televizijski voditelj, novinar i producent, a programu u Domu omladine će prisustvovati i članovi porodice Branka Miljkovića, nekadašnjeg člana Društva.

Komentari